Vyšší ligy

Prvoligový Svítkov mocně dotahoval, ale na Brno byl krátký. Autoskláři vyplenili Plzeň!

V neděli 4. října pokračovaly zápasy druhé nejvyšší soutěže v České republice, v níž mají východní Čechy hned 3 zástupce. Naplno bodovali pouze „junioři“ pardubického Autoskla, kteří si poradili s rezervou extraligové Plzně.

Polička podlehla po litém boji Prachaticím až po nájezdech a Svítkov zapsal třetí porážku ze čtyř zápasů v sezóně.

Svítkov prohrával o 3 góly, málem ale vyrovnal!

HBC Svítkov Stars Pardubice vs. HBK Bulldogs Brno 4:5 (1:2, 0:1, 3:2)

Branky a nahrávky: 12. Čech (Jankura), 37. Král (bez asistence), 38. Kábrt (Kubal, Král), 39. Kubal (bez asistence) – 11. Hána (Jelínek), 14. Jelínek (Hána), 24. Emmer (Šmarda), 34. Nazad (Šmarda), 39. Hynek (Hudec).

Střely: 24:23, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 1:3, v oslabení: 0:0, diváků: 49.

Pardubický Svítkov sváděl v úvodní části s Brnem více než vyrovnanou partii, ale v 11. minutě pohrával 0:1. Netrvalo dlouho a junior Čech vyrovnal na 1:1, do konce první třetiny ale brněnský Jelínek zvyšoval na 1:2 z pohledu Svítkova. Ve druhé periodě se hostům z Brna podařilo navýšit náskok, který se v závěrečné části vyšplhal až na rozdíl tří gólů. Svítkov ale mezi 37. – 39. minutou kraloval a mocně dotahoval, mezi tím ale českotřebovská posila Brna Hynek vstřelil pátý a v celkovém součtu i rozhodující gól. Před koncem utkání mohl Svítkov ještě vyrovnat, ale svoji šanci zahodil a zůstal bez bodu.

Ohlas trenéra Svítkova Petra Kopečného: „Na zápas jsme se připravovali a speciálně na brněnské přesilovky, kterými rozhodují zápasy a mají opravdu vysokou úspěšnost. O to víc mě frustruje, že přes trénování konkrétních věcí nejsou naši hráči schopni dodržet pokyny a hrají opravdu naivně. Brno nám vstřelilo prakticky všechny góly po nahození na gólmana a důrazu u branky. Jasně, můžu se vymlouvat, že jsme měli v zápase opravdu věkově školku a silově jsme nebyli schopni stokilové hráče přetlačit. Na druhou stranu Brno hrálo to, co potřebovalo a my jsme jim na to skákali. Jakmile jsme měli rychlé brejky, dokázali jsme soupeře přehrát, bohužel to ale nestačilo. Vyzdvihnu lajnu Král-Kábrt-Kubal, Jakub Král ve 22 letech získal již 100. bod v A-týmu a Matěj Kábrt ve svém prvním zápase zase dal první gól. Na druhou stranu opory týmu v zadních řadách byly hodně za očekáváním. Jdeme dál, nyní se připravíme na Malenovice v rámci výjezdu.“

Obrození Horalové mířili za tříbodovou výhru, Kometa ale byla proti

SK Kometa Polička vs. HBC Prachatice 2:3 ss (1:1, 0:1, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Tobiáš J. (Štefka F., Štefka M.), 37. Tobiáš J. (Štefka F., Tobiáš O.) – 13. Markytán, 30. Štěpánek, 50. Markytán.

Střely: 41:27, vyloučení: 1:3, využití přesilovek: 0:0, v oslabení: 0:0, diváků: 30.

Polička na domácí půdě přivítala Prachatice, které se dosud krčili ve spodku tabulky a nezískali ani bod. Proti Kometě se ale vybičovaly k povedenému výkonu, necelých 8 minut před koncem utkání dokonce vedli 2:1, ale Jiří Tobiáš po skvělé spolupráci s Filipem Štefkou vyrovnal a šlo se do prodloužení. V něm měla Kometa několik šancí, ale o osudu utkání musely rozhodnout až samostatné nájezdy, v nichž poličský Matěj Štefka v rozhodujících chvílích trefil jen tyč prachatické svatyně a po dvou úspěšných zásazích Horalů putoval plusový druhý bod na jih Čech.

Ohlas trenéra Poličky Pavla Šefky: „Soupeř potvrdil, že sice neměl ideální vstup do sezóny, ale rozhodně hrát hokejbal nezapomněl. Měli jsme více šancí, ale Prachatice hrály dobře a obětavě, navíc je především podržel gólman. My jsme sice dali brzy první gól, ale asi nás to trochu ukolébalo. Začali jsme hrát lehkovážně a kazili hodně přihrávek. Nakonec jsme museli ve třetí třetině dotahovat a zápas byl dramatický až do konce, remíza je asi spravedlivá. V nájezdech jsme tentokrát neměli štěstí.“

Autoskláři zlomili odpor Plzně až ve třetí části

HBC Plzeň "B" vs. HBC Autosklo H.A.K. Pardubice "B" 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 10. Juroško (Plohmer, Šiman), 29. Galla (Poláček, Deja) - 7. Janeček (Blažek), 25. Geisler (Licek, Langr), 31. Licek (Janeček, Langr), 37. Tajovský (Šimek M.), 39. Licek (Langr).

„B“ tým pardubického Autosklo, který je tvořený hlavně z talentovaných juniorů, se na západě Čech prezentoval aktivní fyzickou hrou a stejnou mincí se jim snažil oplácet i jejich soupeř, také „B“ tým tvořený výhradně juniory mečounů. Po dvou třetinách svítil na ukazateli vyrovnaný stav 2:2, ale v závěrečné části se dvěma góly rozparádil Licek, jenž přisoudil společně s Tajovským všechny 3 body Autosklu.

Ohlas trenéra Pardubic Jiřího Doležala st.: „Na tento zápas jsme se speciálně těšili. Byli jsme zvědaví, jak k zapracování juniorů přistoupila Plzeň. V obou týmech se to skutečně mladíky hemžilo. I zápas podle toho vypadal. Hrálo se ve vysokém tempu a zároveň bez zbytečných faulů. Celý zápas jsme si udržovali mírnou převahu. Hodně jsme hráli v útočném pásmu a soupeř zase využíval k protiútokům naše chyby. Dvakrát jsme se dostali do vedení, ale po hrubkách jsme o něj zase přišli. Až ve třetí třetině jsme si vše pohlídali a rozhodli v přesilovkách. Jestli se nepletu, celkem jsme využili tři ze šesti. S výkonem jsme velmi spokojeni. Celý zápas jsme jeli na pozitivní vlně a věřili ve výhru. Skvěle zachytal ve své prvoligové premiéře Jirka Bitnar. Oba obdržené góly byly po našich chybách a nemohl s nimi nic dělat.“

Dorostenci Ježků přemohli počáteční odpor Hodonína a slaví první vítězství!

V neděli 4. října se v nejvyšší dorostenecké soutěži odehrál v divizi Východ pouze jeden duel, o který se postaral Hodonín, kam dorazili natěšení Ježci z Heřmanova Městce. Hattrickem se blýskl heřmanoměstecký ostrostřelec Vojtěch Šmíd, jenž měrou vrchovatou pomohl Ježkům dosáhnout na první vítězství v sezóně.

HBC Hodonín vs. Ježci Heřmanův Městec 1:8 (1:1, 0:4, 0:3)

Góly Ježků: 3x Šmíd, 2x Pilař, Hladký, Kachlík, Baumgartner

Střely: 17:34

Ježci vstoupili do utkání aktivně, soupeř se nemohl vymanit z jejich tlaku, ale Hodonín i tak v samostatném úniku značně zahrozil. Brankář Heřmanova Městce byl ale sebejistý a na druhé straně se radovali Ježci, které poslal do vedení třígólový střelec Šmíd. „Zápas jsme začali aktivně, ale nervózně a když se přidalo pár situací, ve kterých jsme se cítili ublížení, tak se utkání najednou začalo vyrovnávat,“ upozorňuje hlavní trenér východočeské družiny Jiří Kozel.

Stav na tabuli svítil po první části nerozhodný 1:1, ale v prostřední periodě Ježci jasně dominovali, a to nejen herně, ale i střelecky. Hodonín nic nevzdával, avšak na další gól se už nezmohl. „Po první třetině jsme si to vyříkali a vrátili se k tomu, jak jsme utkání začali. Nerozhodil nás ani dost přísný desetiminutový trest a poctivou hrou jsme dokráčeli k postupnému navýšení skóre. Soupeř hrál velice dobře a za žádnou cenu se nechtěl vzdát, což jsme kvitovali, jelikož i náš tým musel makat až do konce,“ vyseknul svému oponentovi poklonu trenér Heřmanova Městce Kozel.