Vyšší ligy

Dorostencům Svítkova nestačilo ani 47 střel k vítězství, Ježci opět střelecky řádili

V neděli 11. října se na dalších minimálně 21 dní pozastavila sezóna. Ještě předtím se ale z notné hokejbalové zábavy těšily dorostenecké extraligové týmy. Ve východočeském derby si Ježci hravě poradili se Sršni ze Svitavy, Svítkov padl v prodloužení v Karviné, Přelouč statečně bojovala s Kyjovem...

...a pardubické Autosklo okradlo o všechny body nepříjemný Hodonín!

Začátek druhé třetiny srazil Sršně definitivně na kolena

Ježci Heřmanův Městec vs. TJ Sršni Svitavy 8:1 (1:0, 5:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 11. Málek (Šmíd), 16. Pilař (Šmíd), 16. Hladký (Málek), 17. Šmíd (Munzar, Kubátová), 22. Pilař (Musílek, Daníček), 27. Šmíd (Zlesák), 37. Musílek (Šmíd, Daníček), 44. Zlesák (Kozel) – 31. Břeň (Kugler).

Střely: 49:11, vyloučení: 1:3, využití přesilovek: 3:0, v oslabení: 0:0, diváků: 0.

Sestava Heřmanova Městce: Páv (Vašák) – Čapka, Holub, Musílek (C), Sedlák, Zlesák, Zmek – Daníček, Hladký, Kozel, Kubátová, Málek, Munzar, Pilař, Šmíd.

Sestava Svitav: Voříšková (od 27. Trnečka) – Břeň, Horák, Švec Zavoral – Benešová, Břenová, Hořínek, Kabrhel, Košíková, Kugler (C), Peškar.

Sršni ze Svitav odolávali silnému celku Ježků pouze v první třetině, alespoň co se skóre týče. Pak už Heřmanův Městec převzal otěže zápasů mnoha vstřelenými góly. „Na soupeře jsme vlétli, ale dlouho se nám nedařilo prosadit. Možná to bylo i trošku vinnou míčku, jelikož rozhodčí vybrali ten nejměkčí. Po jeho výměně se vše zpřesnilo a zrychlilo,“ zamýšlí se lodivod Ježků Jiří Kozel.

Rozhodujícím faktorem vysokého vítězství heřmanoměsteckých talentů byl úvod druhé periody, v níž se s góly doslova roztrhl pytel. „Důležitým faktorem byl i první gól, který nás trošku uklidnil. Skvěle se nám povedl start do druhé třetiny, kdy jsme během dvou minut vstřelili tři góly a bylo rozhodnuto. Zbytek zápasu jsme si již užívali útočných akcí a zapomněli na zadní vrátka. Soupeř se tak dočkal vstřelení čestného gólu, který si za svoji aktivitu zasloužil. Hráči tak dostali alespoň jasný úkol, že i třetí třetinu chceme vyhrát, a nakonec ho splnili,“ mohl být nakonec spokojený hlavní trenér Ježků Jiří Kozel.

Svítkov určoval ráz hry, s Karvinou ale bere jen bod

HbK Karviná vs. HBC JTEK Svítkov Stars Pardubice 2:1 pp (0:0, 0:0, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 32. Popek (Škorpíková, Kubínová), 50. Škorpíková (Kubínová, Pecha) – 36. Malý (Gregor, Drbal).

Střely: 10:47, vyloučení: 6:2, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0, diváků: 0.

Sestava Svítkova: Procházka (Vrkoslav) – Gregor, Vlašič J., Černý, Drbal, Drozd, Jakoubek – Kábrt, Korec, Koudela, Kutnar, Malý (C), Martínek, Seidl, Uhlíř, Vlašič L..

Zajímavé utkání odehrál až do této doby neporažený Svítkov. Proti Karviné absolutně dominoval, ale nemohl se vůbec prosadit. „V Karviné jsme nechali tři body po naší tragické koncovce a neschopnosti z trvalého tlaku vytěžit více než jednu branku. Předvedená hra byla dobrá, ale koncovka tragická. Vyčapal nás brankář Karviné Figura, který si připsal 47 zákroků. Zápas blbec, ale to hokejbal přináší,“ nedělá si s porážkou těžkou hlavu hlavní kouč Stars Martin Hlavsa.

Jestřábi potvrdili zlepšení, na body to ale opět nestačilo

HBK Kyjov vs. HC Jestřábi Přelouč 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Růžička (Dufek), 25. Randis (Procházková, Ištoková), 37. Randis (Filípek) – 27. Moravec F. (Moravec M.).

Střely: 21:23, vyloučení: 1:3, využití přesilovek: 1:0, v oslabení: 0:0, diváků: 0.

Sestava Přelouče: Čára – Černák, Dat Le Quang, Merta, Moravcová, Moravec F., Moravec M., Mrkvička, Opasek, Říha, Rozkošný (C), Synek.

Přelouč zajížděla do Kyjova, kde Jestřábi předvedli srdnatý výkon. „Ve vyrovnaném utkání rozhodovalo spíše štěstí, které se přiklonilo na stranu soupeře. Z mého pohledu je potěšující, že letos přenášíme do zápasů to, co trénujeme a výraz týmu se postupně zlepšuje. Opouštíme charakteristiku, zjednodušeně řečeno „Čára a spol“ a přecházíme ke kompaktnímu celku,“ má radost trenér Přelouče Martin Moravec.

Jestřábi místy nepůsobili úplně bojovně, co za tím asi stálo? „Škoda jen, že rostoucí tendenci omezuje všude přítomný virus. Ten se v našich hlavách podvědomě projevil asi i tím, že utkání bylo dost možná (úplně) posledním a proto „nemá smysl o něco zabojovat“. Přesto svěřenci po úmorné čtyřhodinové cestě podali slušný výkon a patří jim mé poděkování. Soupeři gratuluji,“ vzkázal kolegiálně lodivod Jestřábů Moravec.

Autoskláři se vyrovnali se všemi nepříjemnostmi

HBC Hodonín vs. HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 26. Slezák (Hruška), 38. Hruška (Jánoš) – 16. Mikula (Kořínek, Petráš), 18. Kamaryt (Petráš), 23. Motyčka, 37. Pleskot (Kašpar D.).

Střely: 17:17, vyloučení: 1:5, využití přesilovek: 0:0, v oslabení: 0:0, diváků: 0.

Sestava Pardubic: Bečička – Kamaryt, Kopa, Martan, Petráš – Baráková, Kašpar D., Kašpar M., Kořnek, Mikula, Motyčka, Novák, Pleskot.

Pardubické Autosklo se vydalo na „horkou“ půdu Hodonína. „Jak už to bývá zvykem, na Moravu jsme cestovali vlakem a opět ne zcela kompletní. Proto jsme tým vhodně doplnili hráči z mladší kategorie, kteří perfektně zapadli, a dokonce se jim i dařilo. Věděli jsme, že tým Hodonína je velmi aktivní v napadání v útočném pásmu a s povrchem (asfalt), plus listí a s několika žaludy na zemi to je i velmi účinná zbraň. Tým jsem se snažil na to připravit, ale jak to už u nás bývá, musíme se přesvědčit sami,“ trochu kriticky poukazuje hlavní trenér dorostenců Autoskla Miloš Kamaryt. „Proto první třetinu nebudu ani hodnotit,“ dodává.

Po úvodní nemastné neslané části se ale Pardubičtí rozehráli a začali střílet góly. „O přestávce jsem musel zvýšit hlas a znovu připomenout, jak bychom měli hrát. To přineslo i své ovoce v celkovém přednesu naší hry a taky v podání vstřelených gólů. Nicméně Hodonín nic nevzdával a stále hrozil ze svých výpadů,“ upozorňuje Kamaryt. „Když jsme jim asi čtyři minuty před koncem darovali dlouhou přesilovku 5 na 3, nebylo to pro nás vůbec jednoduché. Naštěstí soupeř nevyužil a my jsme mohli slavit vybojované vítězství. První zápas za dorost v letošní sezóně odchytal Petr Bečička (r. 2007) a vůbec první utkání za dorost odehrál Jakub Mikula (r. 2006), který to oslavil i prvním gólem. Klukům gratuluji a přeju mnoho dalších úspěchů,“ vzkazuje svým talentovaným svěřencům Miloš Kamaryt.