Vyšší ligy

Máme potenciál s kluky hrát v budoucnu vysoko, nepochybuje Bogdány z juniorské líhně Letohradu

Kvůli zranění musel Vojtěch Bogdány vynechat 3 duely Extraligy mužů. Jak moc ho to mrzelo, když jeho celek stihl odehrát pouze 4 zápasy? Tento borec ještě nastupuje za letohradské juniory a také za druholigový Žamberk. Jak to všechno stíhá? Nechtěl by si ještě k tomu všemu zahrát 1. Ligu?

Můj život je z velké části sport

Vojtěchu, kvůli zranění jste musel vynechat 3 zápasy podzimní části Extraligy, nemrzí Vás to? O jaký typ zranění se jednalo?

V souboji u mantinelu jsem si vykloubil rameno, bylo to nepříjemné, ale jsou i horší zranění. Jestli mě to mrzelo? Každé zranění, malé i velké, tě vždy nějak ovlivní a omezí i mimo mantinely. Jelikož můj život je z velké části sport a já nemohl dělat to, co mě baví, mrzelo mě to bez pochyb.

Přesto jste stihl na podzim odehrát 5 zápasů, a to 3 za letohradské juniory, jeden za druholigový Žamberk a jeden za letohradský „A“ tým. Jak všechno stíháte skloubit s osobním životem?

Nepřijde mi to jako nějaký zázrak. 5.9. 2020 jsem odehrál první zápas za juniorku, příští týden jsem stihl v sobotu odehrát juniorku a za „A“ tým následovalo zranění. Po zranění jsem odehrál jeden zápas v 2. Lize. Při nesmyslném uvolnění během Vánoc jsem odehrál zápas za juniorku. Nevím, furt to nechápu. V osobním životě to stíhám, protože za tři měsíce by stihl každý odehrát pět zápasů.


Vojtěch Bogdány (vpravo) nastupoval do vynucené pauzy za 3 týmy! Autor fotky: Iva Janoušková ml.

Neznám nikoho, koho by tahle soutěž připravila na mužský hokejbal

V Extralize sbíráte body jako na běžícím páse, o kolik je juniorská soutěž lehčí než ta seniorská?

Nebudu říkat, jak moc velký rozdíl to je. Myslím, že všichni moc dobře víme, jak to s juniorskou soutěží vypadá. Mluví za to například Pardubice, nemají nově juniorku, hrají rovnou 1. Ligu. Vůbec se jim nedivím, neznám nikoho, koho by tahle soutěž připravila na mužský hokejbal. Není to chyba nás kluků, ale toho, jakým stylem se tahle soutěž hraje. Nemyslím si, že je to dlouhodobá záležitost. Pamatuji si, že dříve se od dorostu hrál stejný systém jako v mužích. Hrozně jsme se s kluky těšili, až budeme mít také play off a vyrovnané zápasy. Až budou chodit lidi, holky a my se semkneme a bude měřit sílu na pár vítězných zápasů. Místo toho maximálně můžete postoupit na víkendový turnaj o dvou náhodných zápasech, samozřejmě tam nikdo nepřijde, protože je to ve městě, které s hokejbalem nemá žádný vztah, no já nevím. Samozřejmě, tohle není jediné, co mě na té soutěži štve, ale je nevkusné jen kritizovat. Od všech slýchám to stejné, jak moc je to na nic, ale každý rok svaz přijde s něčím úžasným… Tak jak to vlastně je?

Jak jste se vůbec dostal k působení ve 2. Lize? Jak si zatím stojíte s SK Žamberk?

K působením ve 2. Lize jsem se dostal přes trenéra Martina Motyčku, který byl ochotný a do týmu mě přibral. Dva roky zpět jsem za ním přišel a poprosil, jestli by bylo v týmu místo. Tento rok jsme automaticky prodloužili a já stihl nastoupit v jednom zápase. Nehraji každý zápas, kříží se to s juniorkou. Tudíž spíše lepím sestavu a hraji málokdy. Jestli jsem za Žamberk odehrál více jako pět zápasů, divil bych se. Liga je to pohodová, každý z tabulky postupuje do play off, je to sranda a radost.


Junioři měli druhou sezónu po sobě dobře nakročeno k nejvyšším stupínkům. Nyní to opět vypadá, že bude juniorská soutěž zrušena...

Velké přání je, aby se do A týmu podařilo zapojit co nejvíce juniorů

Nepomýšlel jste někdy, že byste si ještě s tím vším chtěl zkusit 1. Ligu? Nepřišly Vám nějaké nabídky?

Nikdy jsem o tom nepřemýšlel, rád totiž volnou neděli věnuji blízkým přátelům a aktivitám, které se nevážou na hokejbal, kde bych tímto byl soboty i neděle. Já to dělám, že mě to baví, protože to mám rád, mám tam kolem sebe super kluky. Ale že bych musel celičký víkend trávit na hokejbale, to zase ne. Neřeknu, kdyby se dalo hokejbalem dobře živit, to nedělám asi nic jiného, než trénuji. Nejspíše kdybych v Letohradě většinu času strávil na lavičce, určitě bych nad tím přemýšlel, ale zahraji si tady až dost ve spojení s Žamberkem. Nabídky byly, vlastně tady dostane každý junior možnost jít to zkusit do Poličky. Nikdo nás tu nenutí, říkají, že to je čistě naše věc, děláme to dobrovolně. Parta tam je super, hrají vysoko a určitě to dává klukům dost. Ale jak jsem říkal, necítím, že by mě tam něco tíhlo.

Na jaře se nejspíše rozběhne Extraliga mužů, jste již vyléčen a připraven na případný start?

Připravený na případný start jsem, vyléčený taky.

Čeho byste chtěl jednou dosáhnout s mateřským klubem? Jak moc vysoko míříte?

Jasně, že bych s Letohradem nejraději vyhrál i Stanley Cup a SuperBowl, Champions League, ale čeká nás spousty práce, která nepůjde vidět hned. Myslím, že máme potenciál s kluky hrát v budoucnu vysoko. Mám to v Letohradě moc rád a nejvíce mě mrzí, že ta parta, se kterou jsem na hokejbale vyrůstal, čítá už jen pár kluků. Další moje velké přání je, aby se do A týmu podařilo zapojit co nejvíce juniorů, a i příchozích kluků, co se nespokojí s těsným postupem do play off.


Loňskou sezónu uzavřel Bogdány (vlevo) vítězstvím červnové juniorské soutěže v podobě BEKO poháru. Autor fotky: Dominik Jizba.