Ostatní oznámení

Jaká je nálada v přeloučských Jestřábech?

Martin "Lamby" Šmíd se rozpovídal o věcech spojených s přeloučským klubem Jestřábů, nejen o této době, ale třeba i o novém multifunkčním hřišti v Přelouči, nebo odchodu z 1. ligy.

"My na stadionu nehrajeme jen zápasy,my se tam scházíme jako velká parta i se sportovci z vedlejších odvětví"

Martine, co udělala podzimní hokejbalová přestávka s Vaším klubem je asi zbytečné se ptát, ale i tak prosím o krátký komentář. Jak jsou na tom Jestřábi?

Úplně roztrhala tu naši pohodu v areálu! Naše vazby jsou pěkně utažené. Protože my na stadionu nehrajeme jen zápasy, my se tam scházíme jako velká parta i se sportovci z vedlejších odvětví – ragby apod. Chybí mi ten náš pravidelný kontakt se všemi kategoriemi.

HC Jestřábi Přelouč opustili svazovou 1. ligu a letošní soutěžní ročník rozehráli svá utkání ve 2. lize východočeského regionu. Jaké to byly pro Vás změny?

Obrovská změna je v tom, že si po zápase doma do 30 minut. Takže už chápeme, proč některé kluby (týmy/jednotlivci) nechtějí hrát vyšší soutěže a jen na fb a webech machrují, že „patří nahoru“ a nezapomínají to připomenout u každého článku. Každopádně na nás bylo vidět, že naše motivace je oproti některým daleko menší. Nedávalo by vůbec smysl prodat 1. ligu a vyhlásit útok na postup. Chceme si jen dobře zahrát s kvalitními týmy, které na východě určitě jsou. Navíc nám kabinou, bohužel, prolétnul ten Coviďák, a tak jsme byli dosti rozházený v Áčku i Begu. Ale poslední zápas před uzávěrou jsme podali velice kvalitní a sebevědomý výkon. Vypadá to však, že byl v sezoně poslední.


Vedle hokejbalové arény v Přelouči vyrostlo nové kluziště, které zajisté lze v letních měsících využít pro hokejbal – co nám k tomu řekneš?

Ano, vyrostlo veřejné multifunkční hřiště. Hlavní zaměření bude na bruslení pro veřejnost v období prosinec–únor. A jelikož tam bude položen plastový povrch od firmy Stilmat, bude hřiště v období březen–listopad pro širokou veřejnost a sportovní kluby z Přelouče. Takže máme také v plánu tuto plochu využívat. Hlavně pro tréninky těch nejmenších a také pro jejich turnaje. V tom by neměl být žádný problém, ani v termínech. Ale dopředu upozorňuji, nebude to hřiště pro Jestřáby, ale především pro veřejnost.

Legendární městská soutěž - 35. ročník Přeloučské zimní ligy taky vlivem pandemických opatření dostala „stopku“. Jak hodně Vás to poznamenalo?

Nás jako pořadatele to zase tak moc nepoznamenalo. Rušilo se to včas a každý to v té situaci pochopil a nikdo nic neřešil. Po letech jsme si v zimě odpočinuli. Bohužel volný čas nešel díky všem restrikcím vůbec nijak zajímavě využít. Spíš je to škoda pro tu soutěž jako takovou a pro hráče, kteří ji berou jako své životní mistrovství. A třeba i pro ty, kteří ji nikdy nevyhráli. Každopádně počítáme, že soutěž bude fungovat dál. Uvidíme, co nám čas přinese.


Motor Stars Jih - tradiční účastník Přeloučské zimní ligy

Soutěže stále neznají datum svého startu, prozatím nejsou ani moc příznivé prognózy, máš nějaké zprávy o tom, jak se udržují Vaši hráči ve formě?

Tak moc zpráv nemám. To nechávám na vedení A-týmu. Snažím se být „jen“ klubový funkcionář a hráč, i když furt kecám do všeho…. prostě jsem takový. Takže trochu vím, že někdo běhá, někdo používá kolo a někdo jenom nabírá kila (haha). Vůbec tohle neřeším.
Jestli mohu k těm prognózám …. trochu obsáhleji. Nechtěl jsem, ale říct to musím. Mám na tuto světovou situaci nějaký svůj názor. I přesto musím přiznat, že nařízení dodržuji a téměř neporušuji, což je u mé osoby docela podivné. Nechci jít naproti nějakému problému a třeba ohrozit své blízké. Ale jsem úplně vytočený, když vidím ty zhovadilosti kolem nás. Každá výjimka je špatně, v každém oboru! Tady se řekne: pouštíme profesionální sport! To chápu, je to jejich práce. Ale do toho se začne hrát Superliga ve florbale mužů (v hale!!!???). Ať se na mě nikdo nezlobí, to nejsou profíci!!! Když se opět uzavírá stát od 27. 12. a v lednu začnou skákat počty nakažených, tak se spustí Extraliga florbalu žen!!!! (taky v hale!!!) Co to je, tohle??? To je na zvracení! Upřesňuji, že nemám nic proti florbalu a rád se na jejich reprezentace dívám v TV. A mám mezi nimi i kamarády. Dále se rozhodne, že se uzavřou okresy v ČR a týden před tím začne fotbalová liga žen!!!, kde hraje 8 týmů a jen 3 jsou profi…. A v době této uzávěry se spustí taneční sport a proběhne nějaký přebor ve standartních tancích. Samozřejmě v uzavřeném sále. No to jsem šel do vrtule! Ať na mě nikdo nechodí s testováním v těchto sportech apod. Buď všichni, nebo nikdo! A už vůbec, proč tedy ne venkovní sporty??? A také nechápu selekci mezi sportovci, že se spustí jen nejvyšší soutěže…to už vůbec nekomentuju. Takže prognózy v ČR jsou naprosto na……. nechci být sprostý.

Mně osobně to chybí strašně moc. Jsem zvyklý být na tréninku/zápase 3x-4x týdně od svých šesti let!

Jak moc už Vám hokejbal chybí? Věříte v klubu, že se letošní sezóna úspěšně dohraje?

Mně osobně to chybí strašně moc. Kdo mě zná, tak to dobře ví. Jsem zvyklý být na tréninku/zápase 3x-4x týdně od svých šesti let! Pro mě je to neskutečné a nevěřil bych, že se takhle dokáže zastavit svět. I cestování mi chybí. A věřím, že to tak má většina amatérských sportovců. I když je mi jasné, že se všichni ke svým sportů nevrátí. Mně chybí ta hra, ta parta spoluhráčů a lidí v klubu, to vše kolem toho. My si to umíme zpříjemnit. Chybí mi i někteří protihráči, a dokonce i někteří rozhodčí…. Je to prostě celkově divné.

K dohrávání sezóny, neumím si představit, že bychom to nějak dohrávali. Vždyť nejsme ještě ani ve čtvrtině soutěže a chceme něco dohrávat? Ani nevíme od kdy by to bylo možné. A jestli by pak chtěl někdo toto považovat za plnohodnotnou sezonu, tak je blázen. Spíš si myslím, že je ideální čas pro možnost nějak reorganizovat soutěže. I když u těch nejnižších asi není co reorganizovat. V červnu si můžeme dát nějaký turnaj a připravit se pořádně na další sezonu. Myslím, že hodně klubů bude mít problémy s přihláškami mládežnických týmů, a to vidím jako prioritu pro květen a červen. A ne nějaké hybridní dohrávání.