Ostatní oznámení

Přeloučský vánoční dárek, Jestřábi mají nové hřiště

Přelouč je tradiční baštou hokejbalu v regionu, kde se hraje celoročně. Po několika letech se všichni příznivci přeloučského hokejbalu dočkali nového stadionu. Detailně se o průběhu přestavby, minulosti i plánech do budoucna rozpovídal Martin Šmíd, s humorem a nadsázkou, tak jak mu zobák narostl.

Lamby, původně jsem s tebou chtěl vést rozhovor na téma, proč se nehraje zimní liga, ale když jsem před časem viděl první fotky z rekonstrukce hřiště byla mi odpověď jasná. V jaké fázi je teď rekonstrukce hřiště? Podle posledních fotek to vypadá, že jdete do finiše.

Ano, jdeme do finiše. Firma nám již hřiště předala, máme hotovo. Teď ještě musí pan správce zpátky nasadit plast u mantinelů a provézt tam malé úpravy. Ale teď skáče kolem vedlejšího kluziště, poté si vybere zaslouženou dovolenou. Věřím, že přes svátky nabere novou energii a sílu (hlavně doma v garáži) a v prvním týdnu naše hřiště připravíme k provozu. Je fakt, že momentálně není kam spěchat.
Ještě odbočím. Už jsem zaznamenal určité komentáře, i když nejsem na fb. Dokonce už mi bylo osobně oznámeno, kam jsme dali staré střídačky? Že tam byl údajně dobrý úkryt a dobře se tam souložilo!!! Takže asi takhle....moc dobře vím, co vše se tam dělo....různé "kempování", oslavy narozenin při svíčkách, občas pizzapárty, občas se tam "vydělal" pes, občas i člověk (paráda na úklid) a také tam probíhal již zmíněný sex. Teda ne, že bych měl něco proti sexu, zrovna já....ale teď už opravdu věřím, že celý areál bude sloužit pouze ke sportovním účelům. Možná jsem naivní, ale v posledních letech se toto vše zlepšilo i díky kamerám MP a já tomu opravdu věřím. Vlastně ve své pozici tomu i věřit musím!


No, je pravda, že Přeloučské střídačky byly jedním typických znaků vašeho hřiště. Co všechno se na hřišti tedy změnilo a co zůstane původní?

Původního už nezůstalo opravdu nic! Opravdu jen ten rozměr. Hřiště z roku 2001 je definitivně minulostí. Zažilo opravdu hodně, jak ve svazových soutěžích, tak v neregistrovaných a velký počet různých turnajů. Je třeba dodat, že naše hřiště opravdu sloužilo celý rok. Díky zimním soutěžím, si prostě ten areál neodpočinul. Takže je zcela nová konstrukce hřiště, nové mantinely, nové střídačky + trestné lavice a nové sítě. Vše je tedy nové, můžeme diváky a soupeře pozvat opravdu do nového pěkného areálu. Jen prosím, nespěchejte, musíme tam ještě uklidit určité části ze starých mantinelů apod. Děkuji za trpělivost.

Vaše hřiště se postupem času po malých i velkých krůčcích postupně obměňovalo, zásadní byla stavba nového zázemí s šatnami a bufetem, připomeň nám, kdy se tahle významná událost povedla?

Jak už jsem uvedl, hřiště se otevřelo v roce 2001. Dlouhá léta jsme museli využívat šatny na fotbale a rugby. Ale oni mají také velký počet svých týmů, my se rozrůstali. Což bylo logické, když už jsme neměli domácí hřiště v Chrudimi, ale opravdu doma. Takže se za kabiny hodně bojovalo a bojovalo se hodně dlouho. Nové zázemí se otevíralo v lednu 2014. Bylo to něco fantastického, tedy pro mě osobně určitě. Byl to splněný sen. V tomhle jsme určitě dál, než některé samozvané velkokluby po celé ČR. A tohle je další krok....do budoucna zbývá ještě vyměnit světla a bude to kompletní. Doufám, že nová generace hráčů si toho všeho bude vážit. Takový servis jsme my prostě neměli. Co jsme si neudělali, to nebylo.

Vzpomeneš si vůbec, kolik různých obměn už vaše hřiště zažilo v posledních pár letech?

Nooo, to si nejsem jistý, jestli na něco nezapomenu. Moje účast na brigádách byla vždy stoprocentní. Jen teď naposledy, jsem nebyl na bourání. Byl jsem zavřen v izolaci kvůli Covidu-19. Je však potřeba si přiznat, že moje absence na brigádě, to není žádné oslabení. S mojí manuální zručností prostě jen chyběl jeden nosič prken. Na tomto místě by bylo spravedlivé také říct, že veškeré brigády si bral celá léta na starost trenér A-týmu Roman Štefanský. Pod ním to mělo vždy řád a udělalo se mnoho práce. Takže Romanovi patří velké poděkování, tohle totiž málo kdo z veřejnosti ví. Kdybych to vedl já, nebo manager, tak se více kecá a pořád se svačí.

A ty změny? Hned po pár sezonách jsme si svépomocí měnili mantinely. Dávali jsem tam nové desky, které vydrželi opravdu hodně dlouho. Myslím, že v roce 2004 zadní části a v roce 2005 boční časti. Během toho jsem nainstalovali novou časomíru. To byla super akce. Na tu jsem si půjčil část peněz u různých podnikatelů ve městě, a pak to splácel. Dále si Roman vzal na starost, dohodnout s městem nějakou možnost na umístění buňky. Na konec byli dvě a mezi nimi se vybudovala další provizorní šatna. Pak se postavila legendární Sušárna. Za tu děkujeme partě kluků, Petr Svoboda st., Pavel Svoboda, Láďa Navrátil a spol. V roce 2010 se položil nový asfalt, akce města. Pak už se stavělo zázemí, které všichni znáte. A ještě rok na to se měnili mantinely za plastové desky. Ty jsme odkoupili od našich kamarádů ze Strága. Přitom se 2x vyměnili madla na mantinelech. V létě 2019 jsme přešli na plastový povrch, který financovalo město. A naposledy město vyměnilo střechy na střídačkách a trestné lavici. Několikanásobnou výměnu sítí ani nepočítám.....no a teď? Firma Hokejsport odvedla dobrou a rychlou práci. Musím je pochválit!


"Sehnat peníze nebylo úplně lehké.
Původně byli určeny na výměnu světel."


Lamby, na kolik vlastně tahle poslední rekonstrukce hřiště přišla? A jak těžké bylo na ní sehnat peníze?

Aby nedocházelo k nějakým drbům. Nechci lhát, nebo se splést a říkat cenu přesně na korunu, ale nepřesáhlo to 1,4 milionu. Celou akci financovalo město Přelouč. Ostatně, je to městský stadion. My ho pouze provozujeme. Sehnat peníze nebylo úplně lehké. Původně byli určeny na výměnu světel. Ale pak se rozjela komunikace mezi firmou Hokejsport a správcem areálu, Liborem Komůrkou. Rozhodlo se tedy na zastupitelstvu, že se peníze využijí na kompletní rekonstrukci hřiště. Což bylo opravdu potřeba víc, než světla. Za náš klub dostal na starost jednání po ose firma - HC - město právě Libor. Logicky, je to správce městského areálu a zároveň je členem vedení HC. Došlo tam k malému komunikačnímu šumu, nebo jak to nazvat. Zastupitelstvo muselo schválit navýšení na tuto uvedenou částku. Chci všem zastupitelům ještě touto cestou poděkovat, že to vše pochopili. Přece jen, když máme dole v areálu krásně předělaný fotbal, atletickou dráhu, tenis, nové kluziště....tak naše hřiště už nedělalo dobrou reklamu, to je prostě realita. Takže toto je jediná oficiální verze a je zcela pravdivá!



"Určitě budeme plánovat další ročníky Zimní ligy.
Bude to nový restart, třeba budou nové týmy."


Nakonec se vrátím ještě k zimní lize, letos se tedy počítám nehraje, jak kvůli rekonstrukci, tak i kvůli nejasné situaci kolem epidemie. Jiné sporty, i vnitřní, se ale dál provozují a tak je výhled na příští sezónu optimističtější, plánujete v příštím roce na tuto tradiční soutěž navázat dalším ročníkem?

Ano, píšeš to správně. Původně jsme plánovali, že letošní ročník nahradíme nějakým zimním pohárem v lednu a únoru. Ale díky změnám v nařízení, se určitě letošní zimu nic hrát nebude. Nejsme svazová soutěž, takže podmínky jsou úplně jiné. A já určitě, jako pořadatel, nebudu stát u vrat a kontrolovat kdo má jaké potvrzení apod. A kdo může a nemůže do areálu. To raději nic pořádat nebudu a pod nic takového se nepodepíšu. Nestojí nám to za to. Tím si mě vlastně předběhnul. Chtěl jsem toto oznámení zveřejnit až po Vánocích, ale díky tobě je to tedy venku a berte to všichni jako oficiální info k Zimní lize. Určitě budeme plánovat další ročníky Zimní ligy. Bude to nový restart, třeba budou nové týmy. Třeba nám někdo skončí, uvidíme. Podle počtu týmů se bude vymýšlet i herní systém. To vše je v pohodě a není s tím problém. Ale to bude až ročník 2022/2023. Pojďme věřit, že to už bude vše v normálu a budeme se vídat v našem areálu. Ať už na hokejbale, ragby, fotbale, nebo na novém kluzišti....

"Krásné Vánoce všem, hodně zdraví do nového roku 2022 a vše ostatní co chceme, to si koupíme." popřál na závěr rozhovoru předseda HC Jestřábi Přelouč, Martin "Lamby" Šmíd.


Fotogalerie: