Ostatní oznámení

Chceme vidět hlad po gólech! Z hráče musí vyzařovat energie při zakončení, zdůrazňuje Mašík

Na začátku prosince se v plzeňské hale sešla česká reprezentace mužů. Jaká pozitiva a negativa na něm našel hlavní lodivod národního týmu Jiří Mašík? Už se podle něj pomalu rýsuje finální nominace na nadcházející mistrovství světa? A o čem bude únorový kemp?

Kemp byl zaměřen na hru a zakončení

Trenére, v prosinci se Váš výběr sešel v Plzni na reprezentačním srazu. Jak těžké bylo tento kemp uspořádat skrze covidová opatření?

V říjnu a listopadu, když jsme tvořili nominaci, tak to vypadalo v pohodě. Pak ale vláda začala přitvrzovat a prakticky obden jsme to řešili. Jsme moc rádi, že kemp nakonec proběhl. I když omluvenek bylo až dost. Udělalo se maximum opatření a vše proběhlo v pořádku.

Na co jste se na tomto srazu zaměřovali? Nebo jste se snažili spíše zmapovat hráče, kteří by mohli teoreticky odcestovat do Kanady?

Kemp byl zaměřen na hru a zakončení. Chtěli jsme v této fázi přípravy vidět hráče hlavně ve hře. A taky jsme na hráče vytvářeli tlak v koncovce. Měli jsme i jeden speciální trénink pouze na střelbu a zakončení. A samozřejmě jsme už vybírali potencionální kandidáty na Kanadu.

Národní tým se připravuje na červnové mistrovství světa v Kanadě. Získá cenný kov? Autor fotky: Hanka Poskočilová (MS 2019 - Košice).

Někteří mladí mile překvapili a jsou i v další nominaci

Splnil sraz účel, kvůli kterému se kemp uskutečnil? Jak byste Váš plzeňský sraz zhodnotil?

Z našeho pohledu účel splnil. Kvalita hry během soustředění stoupala a vyvrcholila v neděli 5.12. v modelovém utkání. Hráči dokázali reagovat na naše pokyny a zapracovat je do hry. Máme dost poznatků, na co se příště zaměřit.

Kempu se zúčastnilo zhruba 35 hráčů včetně brankářů. Mezi nominovanými se objevili i nováčci. Byl jste spokojen s nasazením všech hráčů? Překvapil Vás někdo?

Počítali jsme, že na konci podzimní části, by měli být hráči fyzicky připraveni, a to se potvrdilo. S nasazením a přístupem jsme byli spokojeni. Některým novým hráčům chvilku trvalo, než se zapracovali a chytli to vyšší tempo. Ale jak jsem říkal, kvalita výkonů stoupala a viditelně. Někteří mladí mile překvapili a jsou i v další nominaci. Někteří se potřebují ještě ohrát a pracovat na sobě. Ale potenciál mají, záleží na nich. Navíc konečná nominace ještě není zdaleka hotová.

Je něco, za co byste chtěl hráče pochválit? Jaká pozitiva jste u hráčů viděl? Na čem je nutné zapracovat před nadcházejícím MS?

Pochvala je asi právě za to, jak dokázali reagovat na naše požadavky a představy. V moderním hokejbale musí hrát všech pět hráčů v pohybu a rychlosti. Každý tým to hraje trochu jinak, tak jsme se snažili hráče sladit do jednoho systému. I přístup ke koncovce byl pozitivní. Chceme vidět hlad po gólech a z hráče musí vyzařovat energie při střelbě a zakončení. Žádné šmrdlání na sladko, jak říkám. (smích) Dále potom už budeme pracovat na souhře jednotlivých útoků a pětek. A taky se chceme zaměřit na přesilovku a oslabení.


Mezinárodní konfrontace je důležitá a je jí málo

Už máte v hlavě předběžný nástřel finální nominace pro mistrovství světa v Kanadě? Můžete říct, jestli někdo ze zúčastněných na prosincovém kempu má účast jistou?

Finální nástřel ještě nemáme, stále o triko bojuje více hráčů. Na druhou stranu o nějaké ose týmu představu máme. Protože do Kanady pocestuje pouze 23 hráčů, tak řešíme několik variant. Například jestli vzít 20 + 3, nebo 21 + 2, jestli vzít 13 útočníků, jestli se do nominace vejdou hráči, co můžou hrát oba posty atd. Účast jistou asi nemá úplně nikdo, ale přeci jen někteří k ní mají blízko. A jestli chcete jedno jméno, tak Dalimil Zvonek. To je rozdílový hráč, navíc skvělý kluk do týmu i party.

Další kemp Vás čeká v únoru. Co bude náplní tohoto srazu a jak se bude měnit nominace na tuto akci oproti té prosincové?

V únoru by měl proběhnout mezinárodní turnaj za účasti ČR, Slovenska a Švýcarska. Řeší se výjimky a povolení kvůli Covidu. A ve hře je i účast dalšího týmu, ale zatím je vše ve fázi přípravy. Hned 3. ledna máme telekonferenci k tomuto tématu. Pokud by opatření turnaj nedovolily uskutečnit, tak proběhne soustředění. Tam bychom místo pěti pětek pozvali šest a zaměřili se na ty věci, co jsem psal výše. Bude i důraz na fyzickou připravenost, kluci budou mít za sebou zimní přípravu a chceme, aby už byli výborně připraveni. I proto jsme nominaci vydali brzy. Přejeme si, aby proběhl turnaj. Mezinárodní konfrontace je důležitá a je jí málo.


Dalimil Zvonek (vpravo) se po podzimní části Extraligy stal nejproduktivnějším hráčem, když z 13 duelů zapsal 24 kanadských bodů za 13 gólů a 11 asistencí. Pro trenéry národního týmu stěžejní postava nově se budujícího kádru pro MS v Kanadě! Autor fotky: Hanka Poskočilová (MS 2019 - Košice).