Turnaje

Turnaj Míchačka pokračuje! Týmy perfektně fungovaly i bez trenérů, hodnotí 1. ročník Pavel Shejbal

Na východě Čech se uskutečnil 1. ročník mládežnického turnaje Míchačka! Jedním z pořadatelů byl Pavel Shejbal, který turnaj pod regionem východ zastřešoval! Kdo s tímto nápadem přišel a jaká byla realizace prosincového turnaje, který bude mít v lednu a únoru pokračování?

Atraktivní proces losování týmů

Pavle, jste předsedou ligové komise v regionu Čechy Východ a tím pádem jste měl co do činění s novým turnajem Míchačka. Jak tento projekt vznikl? Kdo za ním stojí?

Tento turnajový model má své kořeny nejspíše ve Skandinávii, ale já jsem o něm poprvé slyšel od Martina Komárka. Podle mě to je velmi zajímavá myšlenka, která si své příznivce mezi hráči určitě najde, což nakonec první turnaj jednoznačně potvrdil.

Jak jste vymysleli koncept losování týmů? Podle mého názoru je velmi atraktivní, aby se hráči z celé republiky losovali do náhodných družstev.

Losování bylo poměrně jednoduché. Základem bylo pravidlo, aby hráči z jednoho klubu hráli spolu v jednom týmu co nejméně. Tudíž jsme dle počtu přihlášených nejprve určili počet týmů v turnaji a následně jsme lístečky se jmény hráčů jednoho klubu vhodili do kulichového osudí. Pak se tahal lísteček za lístečkem a hráči se pravidelně přiřazovali do jednotlivých týmů. Jakmile došly lístečky jednoho klubu, vhodily se do kulichu lístečky se jmény hráčů dalšího klubu a celý losovací proces se zopakoval. Nakonec byli do týmů nalosováni brankáři.

>>PŘIHLÁŠKY NA 2. ROČNÍK MÍCHAČKY 2022<<

Turnaj Micháčka se stal okamžitě oblíbenou záležitostí u mladých hráčů napříč celou republikou. Autor fotky: Jana Nekolová.

Turnaj byl úmyslně nasměrován do zimní přestávky

Jaký je hlavní cíl turnaje? Mířili jste na to, aby se hráči ze všech koutů republiky více poznali, nebo na něco jiného?

Cílem akce byla pro hráče v první řadě zábava. Možnost zahrát si s hráči z jiných týmů, navázat nová přátelství a třeba se i něco od toho druhého naučit. Turnaj byl úmyslně nasměrován do zimní přestávky, aby vyplnil čas bez organizovaného klubového hokejbalu a tím nenarušil odpočinek trenérům a vedoucím. Nicméně ten, kdo si chtěl z řad hráčů čekání na Ježíška zkrátit zajímavým způsobem, mohl se na tento turnaj přihlásit.

Bylo těžké celý turnaj zrealizovat? Jak dlouho trvaly přípravy a jak náročné bylo samotné uskutečnění akce?

Zorganizovat takovýto turnaj zase tak moc složité nebylo. Základním stavebním kamenem bylo zjistit, zda-li o takovýto model bude mezi jednotlivými hráči zájem. Jelikož se účastnická místa začala poměrně rychle plnit, bylo to znamení, že si hráči chtějí zpestřit zimní pauzu. Pak už zbylo jenom zajistit halu a zabezpečit kompletní organizaci turnaje počínaje akreditací přes seznámení hráčů s modelem a některými úpravami pravidel až po závěrečné vyhlášení výsledků. Nicméně to nebylo nic, co bychom v rámci pořádání turnajů nedělali běžně.

Turnaj byl pro kategorie U15 a U18. Kolik hráčů se akce zúčastnilo?

Dopoledního turnaje U15 se zúčastnilo 53 a odpoledního turnaje U18 36 hráčů.

Turnaj se pro svůj velký úspěch v prosinci opět uskuteční na přelomu ledna a února. Autor fotky: Jana Nekolová.

Turnaj měl spád a týmy perfektně fungovaly i bez trenérů

Neplánujete do budoucna vytvořit obdobné turnaje i pro další kategorie? Například i pro starší kategorie by to mohla být zábava.

Teď už mohu prozradit, že vzhledem k velmi pozitivním ohlasům jsme se rozhodli v této zimní přestávce uspořádat stejný typ turnaje ještě jednou. Tentokrát je plánováno „udělat“ turnaje nejen pro U15 a U18, ale i pro kategorii U12.

Přihlašování je možné na webu: treneri.hokejbal.cz.

Jak byste turnaj zhodnotil z Vaše pohledu? A jaké ohlasy jste dostávali od rodičů nebo samotných hráčů?

Z mého pohledu i dle ohlasů, které jsme obdrželi, to byla jednoznačně povedená akce. Turnaj měl spád a týmy perfektně fungovaly i bez trenérů nebo vedoucích na střídačkách. Kluci si zkrátka vyzkoušeli model, ve kterém platilo „Jaké si to uděláš, takové to máš.“ My jsme jenom nalosovali týmy, a pak už si sami hráči určili, kdo s kým nastoupí v útoku, kdo s kým v obraně, kdo koho bude střídat, a nakonec i jakou taktiku na soupeře připraví. Bezva byl i čas strávený mimo vlastní zápasy, kdy si kluci vytvářeli různé dvojičky, partičky anebo skupinky, ve kterých se spolu bavili i bez přítomnosti nejmodernějších placatých technologií.

Pavel Shejbal (uprostřed) patří mezi důležité funkcionáře nejen na úrovni regionu Čechy Východ. (Na fotce při předávání cen nejlepším hráčům kategorie U21 v rámci přátelských zápasů v Litomyšli v létě 2021). Autor fotky: Lucie Toušová.