Mládež

Pardubický výběr do 15 let na krajském turnaji v Praze vytěžil z minima maximum! Co na to říká trenér Broulík?

Michal Broulík společně s Martinem Komárkem složili krajský tým mládežníků do 15 let, jenž reprezentoval Pardubický kraj na turnaji talentované mládeže na hostivařském hřišti. Pardubickým hráčům se příliš nedařilo, nakonec však brali stříbrné medaile. Jak se to stalo? Na to odpovídá Michal Broulík!

Úvodní dva zápasy se nám hrubě nepovedly

Trenére, uskutečnil se krajský turnaj na Hostivaři. Jak jste si ho se svými hráči užil? Byl dobře připraven z organizačního hlediska?

Na novém hostivařském hřišti jsem byl vůbec poprvé, takže jsem vůbec netušil do jakého hokejbalového areálu přijedeme, ale vzhledem k tomu, že jsem zažil původní areál. Celý oddíl Hostivaře v čele s Ondrou Novákem považuji za jeden z nejprogresivnějších v ČR, tak jsem neměl obavu o kvalitu zázemí a celkově prostředí a v průběhu turnaje se mi mé očekávání jen potvrdilo. Shodou okolností jsem se na místě sešel s Martinem Davídkem, který mi ukázal zázemí komplet a moc se mi libí, co se podařilo vybudovat a co mají hráči domácích k dispozici. Takže v průběhu celého turnaje jsem nenarazil na žádný problém, vše proběhlo v pořádku.

Vašemu celku se v základní části moc nedařilo. Dvakrát jste totiž prohráli na nájezdy, což znamenalo, že jste postoupili ze třetího místa do čtvrtfinále. Nebyl jste zaskočen takto vyrovnanými výsledky?

Úvodní dva zápasy se nám hrubě nepovedly. Neřekl bych, že ani ne tak předvedenou hrou, ale hlavně po výsledkové stránce a díky tomu jsme po skupinové fázi museli hrát o zápas navíc, abychom mohli vůbec bojovat o medailová umístění. Jako trenér není moc prostoru na to být "zaskočen", ale je potřeba si hned co nejpřesněji vyhodnotit příčiny a okamžitě reagovat, takže neřekl bych, že bych byl vysloveně zaskočen, protože jsem týmu věřil. Věděli jsme jaké hráče jsme si vybrali, jakou jsme absolvovali přípravu, takže šlo jen o to tým rychle nakopnout, povzbudit, abychom to ukázali na hřišti výsledkově. Už před turnajem jsme všem hráčům zdůrazňovali, že nás čeká nesmírně vyrovnaný turnaj a nebude slabého soupeře a že přesně takový začátek může nastat, nehledě na fakt, že při herním čase 2x12 minut se může stát cokoliv.

Tam jste prohráli s výběrem Prahy. Kde se sen o zlaté medaili zasekl?

Výběru Prahy je nutno pogratulovat, protože hráli dobrý hokejbal. Zpětně si myslím, že nám ve finále už trochu chyběly síly, protože zápas navíc, tedy zmíněné čtvrtfinále, kdy jsme hráli s vědomím, že už "musíme" nás trochu vyčerpalo a ve druhé polovině finále už nebylo tolik sil se zápasem něco víc udělat. Ale o to víc mě těší a jsem rád, že náš výběr dokázal vstát z popela, dojít až do finále a ukázal, že hrát hokejbal umí.

Zdroj fotky: hokejbal.cz. Michal Broulík s Martinem Komárkem dovedli hráče Pardubického kraje ke stříbrným medailím.

V obecné rovině je podle mě dobře, že tyto turnaje jsou

Na turnaji se představilo pouze 6 krajských celků. Není to podle Vás škoda?

Jestli to bylo moc nebo málo nechci hodnotit a podrobněji se v tom pitvat. Samozřejmě, že vzhledem k počtu krajů v ČR se může zdát, že to je málo na druhou stranu tu byl 2 roky COVID a buďme rádi, že už v loňském roce v září se mohl odehrát turnaj U13 v Pardubicích, který se dle mého povedl a letos v dubnu byl turnaj výběrů U15.

Jakou váhu pro mladé hráče má tento turnaj? Bude i Vy nadále trénovat krajský výběr Pardubického kraje?

V obecné rovině je podle mě dobře, že tyto turnaje jsou, protože se v jednom týmu sejdou ti nejlepší hráči kraje a poměří síly s těmi nejlepšími z jiných krajů. Každý zápas bývá těžký a je potřeba v něm makat od začátku do konce a těžké zápasy hráče posouvají nejvíc. Dalším faktorem může být po U15 kraje následná meta republikového výběru U16, kde si ti nejlepší z těchto výběrů můžou zahrát už na mezinárodní úrovni. V tuto chvíli k pokračování v trénování krajského výběru neřeším a ani mě nikdo na toto téma oslovil, tudíž to není aktuální a já osobně nad tím ani nepřemýšlím.