Liga starších žáků

Starší žáci Svítkova oslavili potřetí v řadě zisk titulu! Každý nechal na hřišti vše, těší Hlavsu

Po kvalifikačních bojích se na finálový turnaj probojovalo šest týmů z celé republiky. Kromě Svítkova se o titul popraly také Svitavy, Hostivař, Pardubice, Most a Plzeň. Sobotní utkání se odehrávala ve dvou skupinách, kde poměřily síly v řádné porci utkání všechny týmy. V neděli se rozhodovalo.

O 5. místo se proti sobě utkaly týmy Hostivaře a Plzně. Tento zápas nebyl ani pro jeden celek vůbec jednoduchý, o vítězi rozhodovaly samostatné nájezdy. Na pátém místě se po vítězném nájezdu Našince umístil tým HBC Plzeň.

V semifinále se proti sobě utkaly týmy Mostu a Pardubic, Most přehrál Pardubice vysokým rozdílem. V druhém souboji se proti sobě postavily Svítkov a Svitavy. I když byl výsledek jednoznačný pro tým Svítkova, Svitavy bojovaly a hra se přelévala ze strany na stranu.

Do bojů o třetí místo se tak proti sobě postavily týmy Svitav a Pardubic. Tento souboj byl velice vyrovnaný, ať už počtem střel na branku nebo vyloučeními. Lépe však na tom byli Sršni, kteří pardubický tým z Polabin těsně přetlačili v poměru 3:2.

Finálový zápas mezi Svítkovem a Mostem byl napjatý. Most, který v předchozím zápase nastřílel Pardubicím dvanáct branek, byl rozjetý. Ani Svitkovu však nechyběla motivace a chuť zvednout nad hlavu potřetí pohár za první místo ve starších žácích. Výsledem 4:1 zápas lépe skončil pro Svítkov, jeho hráči se tak mohli radovat z titulu. Více o tom, jaká byla cesta za titulem, sděluje Martin Hlavsa, hlavní trenér svítkovských starších žáků.

Byli jsme skvělým týmem bojovníků, těší trenéra mistrovského Svítkova

„Na finálový turnaj do Čáslavi jsme již tradičně vyrazili o den dřív a hned v pátek večer jsme si vyzkoušeli povrch a rozměry místního zimního stadionu na večerním tréninku,“ uvedl lodivod Svítkova Martin Hlavsa. Prvním soupeřem, který na Svítkov čekal, byla Hostivař. „Hostivař hraje velmi důrazně v osobních soubojích, na což nejsme z naší soutěže zvyklí. Třetí třetinu přidáme ještě čtyři fíky a zápas tak s klidem dohrávají naši mladší žáci a my můžeme šetřit síly. Klíčem k úspěchu byla disciplína a rozhodlo prosazení se v situacích jeden na jednoho, kdy jsme dokázali soupeře přečíslit. Dobře jsme si pohlídali i ofenzivní esa Hostivaře,“ hodnotí Hlavsa úvodní utkání turnaje.

Závěr dne si Svítkov užil v pohodové náladě. „Večer skvělý realizační tým v čele s dobře naladěným šéfkuchařem Petrem Martínkem připravuje pro kluky grilované vítězné stejky a opět se při večerní poradě soustředíme pouze na dalšího soupeře Tj Sršni Svitavy, kdy nás čeká brzký nedělní budíček v 6:00 a kluci si tak dopřejí brzkou večerku,“ pokračoval ve svém popisu událostí na finálovém turnaji Hlavsa.

Semifinálový zápas se Svitavy snažily Svítkovu značně znepříjemnit. „Od začátku se hraje velmi opatrný hokejbal. Hned na úvod se však musíme vyrovnat se ztrátou playmakera Korce, který z utkání odstupuje pro drobné zranění. Ani jedna strana nechce udělat chybu. Opticky máme více ze hry a opět nás zdobí skvělá defenzíva. Jsme trpěliví, a tak první třetina končí 0:0. Po přestávce však opět přidáváme vítr do plachet,“ řekl trenér Hlavsa nezapomíná a také vyzdvihnout brankáře týmu: „Nastala tak velká chvíle našeho Davida Šprynce, který vychytá hlavní hvězdu soupeře Prokopa.“ Trenér zvolil jasnou taktiku. Do konce zápasu velmi dobře bráníme a kapitán Koudela a Martínek po celou dobu obsazují hvězdu Svitav Prokopa, který se jeví jako jediný, kdo má tendenci zápas ještě zdramatizovat."

Jasné instrukce byly předem dány i ve finálovém zápase. Slabinu jsme viděli v brankáři a obraně, a tak jsme k tomuto utkání uzpůsobili i taktiku. Celý zápas chceme hrát v pěti lidech na modré a poctivě bránit střední pásmo a nechat soupeře si dobíhat míčky k nám do obrany, kde chceme být dřív. Úkol nejtěžší pak čeká na Daniela Martínka, který dostává na osobní bránění Václava Raichla, který řídí celou hru Mostu. První třetina skončila sice vyrovnaně, ale toho se Svítkov nezalekl a trenér reagoval na změnu situace. Bohužel soupeř přeci jen do konce první třetiny vyrovná na 1:1 zásluhou Dostála po tlaku okolo brankoviště. O přestávce kluky pochválíme za skvělou práci, kdy se nám podařilo Most znejistit a pohlídat si jejich úvodní tlak - vše podle našeho plánu. Atmosféra na zimním stadionu byla výborná, hodnotí Hlavsa.

Konec zápasu byla opravdová bitva, popisuje trenér. Euforie 3:1. Je to bitva – Koudela a Martínek už prakticky nestřídají a zápas od páté minuty poslední třetiny dohrají skoro celý. Skvělý Šprync čaruje a dodává týmu jistotu. Ještě víc posilněný tým brání a brání a deptá Most. 39. minuta - opět přichází brejk. Opět Martínek rychle vytahuje do středního pásma hru a v přečíslení střílí na mosteckého brankáře, který vyráží do plexi a po odrazu zpět do brankoviště dobíhá míček mistr okamžiku Matouš Pospíšil a ze vzduchu doklepává do prázdné branky – je to tam - 4:1! V závěru zápasu přichází hromada bloků, v neuvěřitelném zápase, vzpomíná Hlavsa.

Byli jsme prostě skvělý tým bojovníků

Titul mistra České republiky je zásluhou celého týmu, má jasno trenér Svítkova Hlavsa: „Byli jsme prostě skvělý tým bojovníků, který se navzájem podporoval a pracoval pro výsledek a já před všema SMEKÁM! Každý tam nechal vše, a jen tak se dokáže vyhrát.“

Autor fotky: Kristýna Butašová. Vítězové ligy starších žáků ze Svítkova.

Kompletní rozhovor si můžete přečíst na webu HBC Svítkov Stars Pardubice.

Tabulka Liga starších žáků - Čechy Východ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Pardubice -...
16 170:23 45
2.
Ježci Heřmanův...
16 124:22 42
3.
HBC Hradec...
16 102:23 33
4.
HBC Svítkov Stars...
16 97:38 28
5.
SK Hokejbal Letohrad
16 90:82 25
6.
TJ Sršni Svitavy
16 68:88 19
7.
HBC Pardubice -...
16 58:84 18
8.
HC Jestřábi...
16 28:200 3
9.
TJ Lokomotiva...
16 23:200 3