Vyšší ligy

HBC Svítkov Stars Pardubice slaví! Jedním ze strůjců tohoto úspěchu je útočník Jakub Král!

HBC Svítkov Stars Pardubice ukončili základní část na 3. místě s 33 body. V play off si nejdříve hravě poradili se Suchdolem, posléze vyřadili soka z Poličky a ve finále přetlačili favorita z Ústí, všechny 3 sérii skončily shodně 3:1 pro Svítkov! Jak svítkovské Hvězdy ustojí Extraligu?

myslím si, že se dostaneme minimálně do play off

Jakube, obrovský úspěch pro svítkovský hokejbal! V průběhu sezóny jste se zdáli být zatažení, kdy se zrodila myšlenka pro postup do extraligy?

Myšlenka o postupu je u nás už nějakým rokem. Minulou sezónu jsme tomu byli nejblíže, kdy po nešťastné prohře ve finále nám to dalo ještě větší chuť si pro ten titul dojít dalším rokem. Začátek sezóny se nám úplně nevyvedl, tak jsme si řekli o zimní pauze, že jestli ten titul chceme, každý musíme máknout na 120 %, a to se nám taky povedlo. Na jaře jsme prohráli jediný zápas, a to nás posunulo do play off ze 3 místa.

Vy jste se v týmu již několikátou sezónu, sám jste si dříve vyzkoušel extraligu v Hradci Králové, takže prostředí dobře znáte. Jak vidíte vaše šance v nadcházejícím ročníku? Budete se snažit pouze udržet nebo dokráčíte dále?

Šance máme veliké, myslím si, že se dostaneme minimálně do play off. Nejdeme si to do extraligy jen tak plácnout. Když se podíváte na play off první ligy, tak jsou ty zápasy velmi obdobné, navíc co jsem pozoroval týmy ve spodku extraligy, tak by měly problém porazit i týmy z první ligy. (smích) Samozřejmě uvidíme, co se stane, ale jdeme tam ukázat to nejlepší!

Příští rok jste tedy novým účastníkem extraligy. Budete se snažit tým hráčsky posílit nebo budete dávat přednost mladším klukům? Vznikne v návaznosti na postup nějaký další tým, který bude sloužit jako rezerva?

Tohle asi není otázka na mě, zdali někoho přivedeme (smích), ale je jasné, že mladší hráči u nás mají přednost. Vezmeme-li v potaz naší nejmladší lajnu, tak jsou to kluci 16 až 18 let, ale hrají, jak kdyby jim bylo 23. Zápas od zápasu jsou lepší a lepší a bez nikoho v týmu, co jsme letos sestavili, bychom nepostoupili. Otázkou rezervního týmu jsme se nezabývali, takže netuším, s čím vedení Svítkova přijde.

Autor fotky: Tomáš Mikysek. Hokejbalisté Svítkova si vychutnávají sladký titul a postup do Extraligy!

Hodně jsme si sedli s Ondřejem Matýsem a Tomášem Zemanem

Za 29 zápasů v 1. lize jste posbíral 17 branek a 26 asistencí, je tedy vidět, že umíte nejen branky vsítit, ale i na ně nahrát. Máte nějakého spoluhráče, se kterým jste si v týmu parádně sedli?

Hodně jsme si sedli s Ondřejem Matýsem a Tomášem Zemanem. S klukama hrajeme stejný styl a na hřišti si rozumíme, jak kdybychom spolu hráli celý život. Tak nějak jsem cestoval letos mezi lajnami, ale parádně jsme si sedli i s Pepou Šimůnkem a Ondřejem Waberem. To jsou spoluhráči, se kterými už jsem odehrál nespočet zápasů.

V téhle sezóně jste nastupoval i za Deltu Pardubice. Je to pro Vás odpočinkový hokejbal, nebo co vám tato soutěž přináší?

Za Deltu jsem nastoupil k pouhým 2 zápasům. Půlka kluků z Delty jsou moji bývalý spoluhráči, napsali mi, jestli bych jim nepřišel pomoc, když budu mít čas. Tato soutěž mi nepřináší vůbec nic, jen radost si zahrát znovu s kluky, se kterými jsem začínal, když jsem byl v A týmu Svítkova jako junior.

HBC Svítkov Stars si splnil sen a po několika neúspěšných sezónách postoupil do Extraligy! Mistři 1. Ligy ročníku 2021/2022!