Mládež

Dorostenci Pardubic brali na finálové turnaji stříbro! Ježci skončili pátí a Svítkov čtvrtý

Po kvalifikačním turnaji se na finálový turnaj do České Lípy, kde už měl Svítkov a Kladno místo jisté po základní části, k nim přibyla čtveřice týmů Ježci, Plzeň, Pardubice a Kelti.

Sobotní utkání se odehrávala ve dvou skupinách. Skupina B nabídla poměrně vyrovnané výsledky, za to ve skupině A se výsledky nesly ve znamení sedmiček. V neděli se poté sehrály zápasy o konečné umístění.

O 5. místo se utkala Plzeň a Ježci, zápas se od začátku lépe vyvíjel pro Ježky, kdy je ve dvanácté minutě Řivnáč poslal do vedení. Ve druhé třetině úvod opět vyšel Ježkům, v osmnácté minutě Plzeň snižuje na 2:1. O vítězi rozhodují dvě proměněné přesilové hry Ježků, kdy se na obou brankách podíleli Kovář a Pilař. Ježci z Heřmanova Městce tak končí na pátém místě.

V semifinále se proti sobě utkaly týmy Svítkova, který v základní části prohrál pouze dvě utkání a Kelti, kteří si postup museli vybojovat na kvalifikačním turnaji. Úvodní branku v šesté minutě vstřelil Denis Krbec, a tím poslal Kelty do vedení, do konce první třetiny přidávají Kelti ještě jednu branku a zápas se vyvíjí dobře jejich směrem. Svítkov nepolevuje, ale branku se mu podaří vstřelit až ve třetí třetině. Ve čtyřicáté minutě navyšuje skóre Keltů ještě Horel. Svítkov ve snažení pokračuje a osm vteřin před koncem utkání stahuje na 2:3. Bohužel čas do konce utkání se krátí, a tak Svítkov už nestačí dorovnat a odváží si s České Lípy čtvrté místo. Kelti se mohou radovat s bronzových medailí.

Finálové utkání nabídlo zajímavý souboj Kladna, které po základní části soutěže postupovalo z první příčky v tabulce, a Pardubic, které se v průběhu sezóny pohybovaly na horních příčkách. Zápas otevírá brankou v páté minutě Dominik Lang. Oba týmy chtějí nejcennější medaile, gól Kladna přichází až v závěru první třetiny. Kladno navazuje na úspěšný konec první třetiny a hned v úvodu druhé přidává další branku Vojtěch Vela. Kladno ještě využije přesilovku na konci druhé třetiny a do další nastupuje s brankovým náskokem 3:1. Pardubice neproměňují přesilovku pět na tři a snaží se skóre otočit pro svůj prospěch. To se jim však nedaří a Kladno ve třetí třetině přidává ještě jednu branku. Kladno tedy získává titul mistra Extraligy dorostu. Pardubice se mohou těšit ze stříbrných medailí.

Ohlasy:

Martin Hlavsa (trenér HBC Svítkov Stars Pardubice): "Na finálový turnaj dorostu do České Lípy jsme vyrazili o den dříve s cílem potrénovat na zdejším stadionu a připravit se na podmínky. Ubytování jsme měli skvěle zařízené asi 10 minut chůze od stadionu, a tak jsme se večer naladili na prvního soupeře z HBC Plzeň. Do zápasu o třetí místo jdeme odpočatí a měli bychom mít více sil. Z kraje zápasu máme dobré šance, ale bohužel se jako první prosadí Krbec a vzápětí z třetí střely na branku Šlechta a hned prohráváme 0:2. Do branky jde Černý a jen štěstím tento úvod v první třetině sečkáme za stavu 0:2. Od druhé třetiny nastupuje úplně jiný tým a máme trvalý tlak. Bohužel i přes hromadu šancí prostě na Koudelu v Keltech nevyzrajeme. Až ve třetí třetině se prosadí Havlík a náš tlak graduje. Šancí je hromada, ale v koncovce jsme prostě tragický. Soupeř opět využije přečíslení a odskočí na 1:3. Nic nevzdáváme a bojujeme až do konce. Branka však nepřišla i přes obrovský tlak. Měli jsme skvělý start do turnaje, kdy jsme takticky přejeli Plzeň. Bohužel od té chvíle jsme se hodně hledali hlavně v koncovce. I s Kladnem v semifinále jsme měli dost šancí a dalo se hrát až do konce, ne zápas skončit v polovině. S Kelty oba zápasy měly stejný obrázek a prostě nás vychytal Koudela. Celkově je výsledek velké zklamání. Měli jsme tým, který měl získat medaili. Bohužel se několik věcí v klíčových momentech nesešlo, a tak nemáme nic. Připomínek jak týmových, tak individuálních mám k hráčům hromady a je potřeba si ještě příští týden sednout a v klidu si promluvit. Chtěl bych poděkovat všem, kteří nám v sezóně pomáhali – speciálně naší vedoucí Gabče, která odvedla skvělou práci a vše fungovalo. Velké uznání zaslouží i trenér Filip Uhlíř, za trpělivost, kterou s tímto týmem má. Věřím, že se v příštím roce vrátíme silnější. Nutno však podotknout, že západní skupina Extraligy dorostu byla letos mnohem silnější a zahrála si o něco více kvalitnějších utkání, díky tomu byla lépe na finále připravena."