Reprezentace

Úroveň některých zápasů na MS Masters byla srovnatelná s play off Extraligy, vzpomíná na turnaj Pavel Kubeš

MS Masters skončilo pro české barvy poněkud smutně. Team Czech Republic měl po základní skupině nakročeno minimálně k zisku nějaké z medailí. Přesto se však svěřenci trenéra Martina Davídka museli nakonec spokojit se čtvrtým místem. Jak na celý turnaj vzpomíná Pavel Kubeš?

Každopádně 5 zápasů bez porážky vypovídá o velké kvalitě týmu

Team Czech Republic bojoval na letošním Mistrovství světa Masters o bronzové medaile. Nakonec z toho byla pouze brambora. Považujete to za úspěch nebo jste chtěli víc?

Upřímně jsem na turnaj jel jen s jedním cílem, a to MS vyhrát. Před turnajem jsem neznal složení ostatních týmů, takže očekávání byla ta nejvyšší.

Pojďme postupně. Do play off jste postoupili z prvního místa skupiny A. Jak hodnotíte výkony svého týmu v základní skupině?

Myslím, že výkony týmu měly stoupající tendenci a poslední zápas ve skupině s Kanadou snesl už ty nejpřísnější měřítka. Bohužel, zranění Urbiho (Petra Urbana) neumožnila týmu hrát na kompletní 4 pětky a začala se kumulovat únava a drobná zranění. Každopádně 5 zápasů bez porážky vypovídá o velké kvalitě týmu.

Ve čtvrtfinále jste si poradili s týmem USA poměrem 4:1. Můžete v krátkosti zavzpomínat na toto utkání?

Tým z USA hrál druhou skupinu, takže jsme před zápasem úplně nevěděli, co nás čeká za soupeře. Vzpomínám, že to bylo poprvé, co jsme na turnaji prohrávali. Bylo to 0:1 a na našich hokejkách byla znát lehká nervozita. Naštěstí se nám podařilo vyrovnat a zápas otočit v náš prospěch.

Český tým Masters, ve kterém hrál Pavel Kubeš, dosáhl na bramborové umístění. Zdroj fotky: Team Czech Republic.

Chtěli jsme tu medaili hrozně moc

V semifinále jste ale bohužel narazili na celek Canada. Zavzpomínejte na tento duel.

S kanadským týmem jsme se potkali ve skupině, ve které jsme ho porazili 3:1. Nicméně i ve skupině se jednalo o dost vyrovnaný zápas. 1. třetinu nás soupeř tlačil a nepříjemně napadal, z čehož pramenila velká spousta ztracených míčků. Myslím, že od druhé, a hlavně pak ve 3. třetině jsme byli jasně lepším týmem, bohužel se nám nepodařilo proměnit šance. Zápas tak šel do prodloužení, ve kterém se nám nepodařilo ubránit dlouhou 5 minutovou přesilovku.

Ani v zápase o třetí místo jste si náladu nezlepšili, když jste podlehli týmu Canada Saskatchewan 5:6.

Nezlepšili. Chtěli jsme tu medaili hrozně moc. Za celý turnaj a výkony, které jsme předváděli jsme si ji zasloužili.

Věřili jste si na soupeře a co na toto utkání říkáte?

Opět nás čekal atletický, běhavý tým z Kanady. Bohužel, tým už nebyl úplně kompletní a byla na nás znát lehká únava. Tým z Kanady na nás od začátku nepříjemně vletěl a zaslouženě se dostal do vedení. Následně se nám podařilo sérií přesilovek otočit na 2:1. Škoda, že se nepodařilo vstřelit o branku navíc. Poté jsme se se soupeřem tahali až do stavu 6:5, závěrečný tlak však branku nepřinesl a museli jsme se spokojit se 4. místem.

Jak hodnotíte kvalitu a organizaci turnaje?

Musím říci, že mě kvalita týmů a jednotlivců neskutečně překvapila. Nebojím se srovnat úroveň některých zápasů s úrovní zápasů extraligového play off. Organizace byla zvládnutá perfektně bez jakýchkoliv problémů. Tak jak to bývá, když se turnaje pořádají v ČR.

Jak jste si celkově celý turnaj užil?

Upřímně to byla neskutečně prožitá dovolená s partou skvělých kluků, kteří milují hokejbal. Po dlouhých letech jsem se potkal se svým dvojčetem z Plzně Ondrou Kejřem a kluci z kabiny na naše spojení budou ještě hodně dlouho vzpomínat. Celý turnaj jsem si užil, zahrál si parádní hokejbal a budu moc rád, když budu moci být v budoucnu zase součástí tohoto týmu. Na závěr musím dodat, že ještě týden po turnaji se dávám fyzicky dohromady, protože 8 zápasů v 5 dnech je pěkná porce zápasů. O to víc si vážím služebně starších hráčů a smekám před jejich výkony.