2. liga

Jak hodnotí týmy podzimní části 2. ligy?

Podzimní část sezóny v druhé lize je definitivně minulostí. Soutěž se letos rozšířila o celky z regionální ligy a nabrala tak 10 týmů. Pojďme se podívat, jak týmy hodnotí svoje podzimní působení. Tabulka soutěže se oproti loňským pozicím poměrně zamíchala.

4 týmy z původní Regionální ligy se v ní rozmístily na rozličné pozice, některé si vedou obzvlášť dobře, jiné týmy zůstávají za očekáváním.

1 . místo – TJ Lokomotiva Česká Třebová

Lokomotiva před touto sezónou zkonsolidovala síly pouze do jednoho mužského celku, a zatím navazuje na své úspěšné minulé sezóny. Víc se o tom rozepsal Michal Broulík, hrající trenér TJ Lokomotiva Česká Třebová: "Před sezónou došlo k určitým interním změnám a zrušení záložního "béčka", což s odstupem času musíme hodnotit jako správný krok. Soustředíme se pouze na jednu soutěž, ale především máme celkem slušnou stabilní soupisku a mohli jsme si dovolit během podzimu i absence některých hráčů, aniž by se to negativně projevilo na výsledcích. Zastoupili je jiní a bylo kde brát. Dobrý zápas jsme odehráli s Letohradem "B", Chlumcem n. Cidlinou nebo s Přeloučí. Jako nejhorší utkání vidíme hned první kolo, kdy jsme padli v prodloužení s Heřmanovým Městcem "B". Rozjezd jsme měli vlažnější. S průběžným postavením v tabulce jsme spokojeni, ale nečekali jsme, že budeme první. Slušně nám funguje útok, obstojně hrajeme v obraně a oba gólmani se pravidelně točí a pomáhají nám vítězit. Velké nedostatky vidíme v oslabení a nejen tam. Spolu s tím se chceme na jaře zaměřit na vyladění detailů a zlepšit místa, kde nás tlačí bota. Chtěli jsme po podzimu být do třetího místa a být v kontaktu se špicí a to se nám víc než podařilo. Na jaře nás čekají těžké, ale zároveň důležité zápasy, abychom si zajistili, co nejlepší postavení do play off. Nechceme se zříkat role papírového favorita, určitě se chceme pokusit zahrát si znovu finále a... to se ukáže až na jaře."

foto: Ježci Heřmanův Městec

2. místo – SK Prachovice

Prachovice patří k týmům, které se připojili z nižší soutěže, jejich ambice na druhou ligu nebyly ale nikdy tajemstvím, a nebýt nepovedeného semifinále pravděpodobně by si soutěž vybojovali přímo na hřišti. O tom, že do takové soutěže patří, svědčí jejich umístění, které by se dalo přirovnat k překvapení soutěže.


foto: Alena Čížková

3. místo – HBC Hradec Králové 1988 B

Velký posun je vidět v táboře hradeckých pirátů, kteří se vloni druhou ligou doslova protrápili. Letos jim po podzimu patří průběžná třetí příčka. A jeden ze strážců jejich svatyně, Tomáš Dvořáček, se detailně rozhovořil o podzimní části: „Oproti loňské sezóně se nám po podzimu dýchá o poznání lépe. Od začátku ročníku panuje v týmu pozitivní nálada, a i sestava je poměrně stabilní - to se tedy logicky odráží i na výsledcích.
Příjemným překvapením je hra, kterou se prezentují naše "mladé pušky". Junioři se pravidelně zapojují jak do tréninku, tak do zápasů a je na nich vidět progres zápas od zápasu. Naopak starší hráči přispívají svým klidem na hokejce a zkušenostmi a tahle chemie nám zatím zkrátka šlape.
Těžko hledat nejlepší zápas, doma jsme předvedli téměř v každém utkání přesvědčivý výkon a nejde nevyzdvihnout naši produktivitu. Občas se nám sice nechtělo z útočného pásma vracet pomáhat dozadu, ale to jsme následně napravili dalšími proměněnými šancemi. Z mého pohledu bych vyzdvihl asi zápas s Opatovicemi, které jdou postupně herně nahoru - zde jsme paradoxně hráli s trochu poslepovanou sestavou, ale o to víc jsme bojovali a těsně zvítězili. Také zápas v Letohradu měl velmi dobré parametry. Přestože jsme 2:0 prohrávali, dokázali jsme stav srovnat a nakonec domácí body uhájili až v závěrečných minutách. Ze zápasu jsme ale odjížděli i tak s dobrým pocitem, zápas se hrál ve skvělém tempu a musel se líbit i přihlížejícím divákům.
Nejhorší zápas byl naopak asi na hřišti Chlumce či Prachovic - V Chlumci se nám obvykle moc nedaří a mladší ročníky pociťují frustraci z tradičního asfaltu. V Prachovicích jsme si pak vybrali celkově slabší utkání, ale jinak můžeme být s podzimem určitě spokojení.
Vyzdvihnout někoho konkrétního je trochu těžké...nevděčné... Myslím, že naše béčko letos hraje dobře jako tým, každý v něm má své místo a snaží se odvést maximum. Když někdo udělá chybu, neděláme z toho vědu, protože to prostě ke sportu patří. Pochvalu si tak zaslouží všichni od brankářů (díky, díky! ?) přes obránce, po útočníky. Samozřejmě řečí statistik se na podzim výborně prezentoval Lukáš Černý (7+13) s Vítkem Fanderlíkem (7+13), kteří patří k nejlepším nahrávačům ligy, nebo Dan Fiedler s 11 brankami (11+11). Je to ale zásluha celého týmu a věřím, že na jaře na naše výkony navážeme. Co přinese případně Play-off je otázka, ale určitě budeme chtít zabojovat o co nejlepší umístění."

foto: SK Hokejbal Letohrad

4. místo – SK Hokejbal Letohrad B

Letohradský hokejbal se vrátil na mapu 2. ligy, když se transformoval tým Žamberku, a i proto se dá porovnávat posun tohoto týmu oproti minulé sezoně. Zatím co v minulé sezóně patřil Žamberk na chvost tabulky, dnes si drží teplé místo v její horní polovině. Trenér Martin Motyčka tak může být po podzimu určitě spokojený.

foto: SK Hokejbal Letohrad

5. místo – TJ Sršni Svitavy

Tým Sršňů vloni dokazoval, že i jemu je Regionální liga tak trochu malá, a že by se raději proháněli ve vyšší soutěží, bohužel i jim bylo osudné semifinále play-off a tak na postup museli zapomenout. Naštěstí pro ně přišlo sloučení soutěží, kde dokazují, že si druhou ligu zaslouží.
Podzimní část jsme začínali s týmy, které jsme poznali v regionální lize, tak jsme tušili co nás čeká. Následně přišli pravidelní účastníci 2. ligy a tady to byla velká neznámá. S postupem času se ukazuje, že soutěž je velmi vyrovnaná a porazit může každý, každého. Těší mě, že dokážeme držet krok i se zkušenými týmy, které před několika lety nastupovali v 1. lize. Stále považuji náš tým za velmi mladý a sbírání zkušeností, je jeden z našich cílů. Za povedený zápas považuji ten s Přeloučí. Všichni měli zájem hrát a byť byl zápas velmi vyrovnaný odehrál se v duchu fair-play. Pokud mám vzpomenou na špatné okamžiky, tak je to zranění Patrika Tichého a z herního hlediska jsou to první třetiny s Třebovou, které rozhodly oba zápasy. Stále je co vylepšovat, a tak se budeme intenzivněji připravovat na jarní část soutěže. Všem přeji klidný konec roku a hodně úspěchů v roce 2023.“ napsal své hodnocení Zdeněk Beneš.

foto: Martin Alexa

6. místo – HBC Chlumec nad Cidlinou

V loni měla 2. liga 6 týmu, a tak by se na původním „posledním“ místě usadil Chlumec, v letošním ročníku je to ale těsně pod polovinou tabulky. Přesto bude na konci základní části 6. příčka v této soutěži klíčová. Chlumec býval zvyklý na vyšší mety, ale určitě se nedá mluvit o propadáku, střed tabulky je poměrně vyrovnaný a tak chlumečtí mohou celkem v klidu přezimovat.

foto: Veronika Koželská

7. místo – HC Jestřábi Přelouč

I přeloučské týmy potkalo sloučení ale z pohledu tabulky to nepřineslo takový progres. Jestřábi jsou až na 7. místě, přesto jsou v bodovém kontaktu se zbytkem tabulky a navíc mají dohrávat jedno utkání. Vyjádření k podzimu nám poslal trenér Michal Křemenák: „Po loňském nízkém počtu týmů, došlo na letošní ročník k logickému sloučení soutěží, což jen kvituji, přineslo to nové a zajímavé soupeře. Hned v prvním zápase podzimu nám bylo jasně vysvětleno, že loňský rok je zapomenut a budeme se muset hodně snažit, abychom udrželi krok s čelem tabulky.
Po přerušení kariéry, na čas, některých starších hráčů, jsme museli vzít mladé nevyhrané hráče a dát jim možná více prostoru, než oni samy očekávali. I oni se s porcí zápasů, posouvají a jsem rád, že to neberou na lehkou váhu. Určitě musím poděkovat i ostatním hráčům, co za nás na podzim nastoupili, odehráli jsme pěkná utkání a bylo vidět, že se pořád chceme rvát o výsledky. Skvěle se nám podařilo, byť jen v pár zápasech promíchat Svítkovské juniory do sestavy a naši přestárlou hru oživit svižným mládím, včetně nadějného Porchyho v bráně, jen škoda, že jeho účinkování u nás přibrzdilo hranění. Až na jeden zápas, jsme si udrželi domácí neporazitelnost, což mě těší, ale na druhou stranu jen 6 bodů z venku, na tom budeme určitě muset na jaře zapracovat, jinak na play-off nemůžeme pomýšlet."

foto: SK Hokejbal Letohrad

8. místo – Ježci Heřmanův Městec B

Ježci se mohou pyšnit tím, že vlastně jako jediní udrželi svůj rezervní tým, který bojuje v jediné mužské regionální soutěži, přesto se našly zápasy, kdy zametli i se silnými soky, jak o tom píše i Martin Čejgl: „Do 2. ligy jsme jako nováček vstoupili ambiciózně. Hned na úvod jsme se sešli v odpovídající sestavě pro vyšší soutěž a v prvním našem nejlepším letošním zápase po výhře po prodloužení jsme zdolali posledního šampióna z České Třebové. Tím jsme dali jasně najevo, že se v tyhle soutěži s námi musí počítat. Tento rychle získaný respekt jsme ale postupně začali ztrácet a po sérii proher se náš tým mohl klidně přejmenovat na HBC Odběrové centrum - dárci bodů. Bez podpory vytížených juniorů a hráčů A týmů bylo takřka nemožné konkurovat jakémukoli týmu v tabulce od 7. místa výše. Kádr se nám za celý podzim nepodařilo stabilizovat ani najít způsob kooperace napříč klubem pro pravidelné posílení, tudíž naše pozice v letošní sezoně je komplet sečtena. Na jaře si užijeme zbytek základní části a pak se pokusíme v "B" skupině Play - off napravit reputaci. Jestli mám ve zpackaném podzimu najít nějaké pozitivum, tak mohu vyzdvihnout pouze dva atributy. Prvním je Petr Menc, který když nastoupil, tak nás několikrát zachránil od trojciferného výsledku. A druhým tahounem byl beze sporu Kamil Mlejnek, jehož hokejka zařídila neuvěřitelných 15 bodů (6+9)."

foto: Alena Čížková

9. místo – Opatovice nad Labem

Opatovice se dlouho potýkaly s nulou na svém kontě, nebodovaly ani s, do té body, nulovými Pardubicemi, které díky lepšímu skóre trávily do té doby většinu času právě na 9. místě. Parta kolem kapitána Filipa Kopy však po počátečních rozpacích ukázala, že také umí zatnou drápy a nerozdávají body jen tak zadarmo. Vše vyvrcholilo se závěrem podzimu, kdy se Opatovicím podařilo obrat o bod Sršně, a následně sebraly všechny body Letohradu, to je vyneslo před zimní přestávkou na předposlední místo tabulky, kde setrvají až do jara.

foto: HBC Opatovice nad Labem

10. místo – HBC Pardubice C

Pardubice také slučovaly mužské týmy, skomírající C-tým, který ale poměrně úspěšně rozjetou sezónu v 2. lize zakončil zásahem ligové komise, se spojil s D-týmem z Regionální ligy a po draftu několika hráčů z Delty se očekávali v Polabinách jiné výsledky. Detailně pak se k tomuto tématu vyjádřil brankář Pardubic Petr Špaček: „Zhodnotit podzim je pro mě hrozně těžké, jsme na poslední pozici, a to není nic pěkného. Určitě jsme čekali víc. Před sezónou jsme spojili v jeden celek Déčko s původním C týmem, vypadalo to, že hráči, kteří v Regionální lize hráli druhou, třetí lajnu si moc nezahrají, že je vytlačí ze sestavy původní hráči C-týmu a šestice posil z Delty. Bohužel vstup do sezóny byl spíše ve znamení původní déčkové sestavy což nakonec vyústilo v odchod velkých jmen. Čekali jsme vzestup s nástupem hráčů se zkušenostmi z vyšších soutěží, ale kromě utkání s Opatovicemi, jsme nebyli schopni bodovat. Přesto bych našel pozitiva, jako jeden z nejlepších zápasů bych označil utkání s Prachovicemi, kde nám chybělo hodně málo k senzačnímu obratu, tým bojoval až do konce zápasu, celé utkání mělo neuvěřitelné tempo a byl jsem na kluky i přes prohru hrdý, jak se dokázali zvednout. Blízko bodům jsme byli v zápase s Přeloučí. Asi nejhorší zápas jsme odehráli s Ježky, všechno bylo špatně, nic nám nevycházelo. V podstatě nás trápí pořád to samé, neumíme bránit, jsme schopni dát 3 -4 branky, ale necháme si nasázet sedm, osm, deset… Směrem dopředu nám hra funguje ale většinou nás porazí týmy, které z minima šancí dají maximum branek, zatím, co my obleháme jejich branku marně. Připadá mi to, jako když tlačíte těžkou káru na kopec ale pořád vám kloužou nohy, a ve finále vám ujedou úplně. Abych ale nekončil negativně, tak na jaře máme hlášen příchod dvou zkušených beků, kteří nám hodně chybí. A rýsuje se i návrat jedné ofenzivní posily, ale to zatím není hotová věc, a já si budu od Ježíška přát (kromě zástěry :-D) aby to vyšlo.“

foto: Veronika Koželská

Po zimní přestávce se 4. března v dohrávce přestaví Jestřábi s Letohradem. Dohrávat by se také měl zápas Ježků se Svitavami, ale termín zatím není znám. První kompletní kolo jarní části je pak naplánováno na 11. a 12. března. Základní část, která určí účastníky „horního“ a „spodního“ play-off skončí 16. dubna.

Tabulka 2. Liga - Čechy Východ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hradec...
15 77:45 33
2.
Ježci Heřmanův...
15 63:57 29
3.
SK Prachovice
15 68:58 26
4.
HBC Pardubice B
15 61:58 26
5.
HC Jestřábi...
15 51:53 23
6.
HbC Chlumec nad...
15 54:57 21
7.
SK Hokejbal...
16 60:61 20
8.
HBC Svítkov Stars...
15 47:68 14
9.
TJ Sršni Svitavy
15 50:74 12