Přebor minipřípravek

Důležité pro rozvoj hráčů je učit týmovou hru a jak funguje tým, říká svítkovský trenér minipřípravky Štefan Martinek

Jak vidí Štefan Martinek právě ukončenou podzimní část sezóny a práci s nejmenšími Hvězdičkami obecně? To se dočtete v článku z HBC Svítkov Stars! Co trenér minipřípravky v rozhovoru prozradil?

Ročník 2013 je velmi silný

Štefane, z minipřípravky odešel silný ročník 2013 a přišlo spoustu nových dětí. Jak se podařilo náborovat v září? Oblíbili si nové děti náš sport? Zapadli rychle do kolektivu?

Ročník 2013 je velmi silný a věřím, že ukáže svou sílu v turnajích a do budoucna, budou reprezentovat náš klub v extralize. V září se nábor povedl a prckové hráči se pomalu seznamují se zákulisím hry hokejbalu. Jsou soutěživí a dělají maximum pro své zlepšení hry a přípravu na turnaje.

V minipřípravce jste odehráli dva turnaje. Jak se ti líbily podzimní výkony již zkušenějších dětí?

Hvězdičky mini mají potenciál. Jsou disciplinování a podporují se mezi sebou. Je tam soudržnost v týmu a máme dobré střelce tak i obránce a hlavně gólmany vychovávané a trénované Ladí Šidlem. Výkony byly perfektní a ukázaly nám všem z realizačního týmu, že je vedeme správně, tak jak máme.

Mikropřípravkáři už taky okusili své první hokejbalové krůčky na dvou turnajích? Zvládli nováčci své první zápasy s radostí? Pomohli jim k tomu starší kluci?

Ano, mikropřípravka má za sebou turnaje, kde se ukázalo, že mají snahu a chuť hrát na plné obrátky. Nováčci byli nadšeni, že se jim daří ve hře, i když byly i prohry, vždy se těšili z každé branky nebo úspěchu týmu. Samozřejmě starší hráči vedli nováčky jako zkušení kapitáni mužstva a výsledky se dostavili zápas od zápasu.

Udělali jste akci pro rodiče a děti, kdy jste si opekli špekáčky. Vypadá to, že parta rodičů, dětí a trenérů je velmi dobrá? Máš z toho radost? Chystáte ještě nějakou před Vánoční akci?

Zapojili jsme rodiče do aktivit, abychom utužili vztahy. Je to pro mě důležité a určitě i pro mé kolegy trenéry a paní vedoucí. Rodiče jsou součástí budování skvělého základu týmu. Jsou skvělí a jim patří z mé strany velký dík, za to že nám přivedou prcky na trénink, že je dovezou na turnaj. Vždy poděkuji hráčům za výkon a rodičům za to, že je vedou k hokejbalu a prožívají s námi všechny výhry i prohry. Plánujeme s kolegy a rodiči zápas Rodiče vs. děti venku na place ve Svítkově a pak nějaké to občerstvení.

Všichni mají talent, ale je na nás ho spatřit

Vidíš už mezi kluky nějakého velkého talentu? Nebe se to zatím nedá znát?

Všichni mají talent, ale je na nás ho spatřit, podporovat a rozvíjet ho. Mám favority, ale nebudu jmenovat, protože rodiče by moc zpyšněli. (smích)

Realizační tým se před sezónou rozšířil. Jsi spokojen s realizačním týmem? Šlape vše na výbornou?

Je skvělý celý tým. Perfektní předávání zkušeností, ochota, obětavost a radost učit děti všemu, co hokejbal potřebuje. Všichni trenéři a skvělá paní vedoucí dělají maximum pro to, abychom se zvednutou hlavou a vypnutou hrudí reprezentovali náš skvělý klub Svítků STARS. Tímto chci poděkovat Karlovi Kaninskému, že na můj dotaz zda nechtějí pomoci s trénováním před pár lety řekl: „Určitě se každá ruka sejde“. Tak jsem tady a jsem pyšný na nás všechny, co se podílíme na rozvoji hráčů a celého klubu Svítků STARS.

Co myslíš, že je nejdůležitější pro rozvoj hráče v této kategorii?

Je mnoho věcí co dokáže hráče této kategorie povzbudit, ale také znechutit. Důležité pro rozvoj hráčů v této kategorii je učit týmovou hru a jak funguje tím. Také je důležité, aby se prcci kondičně zdokonalovali a učili být silným hráčem na hřišti.

Nyní jste přešli do tělocvičny. Jaké budou teď vaše nejbližší plány. Na čem chcete pracovat?

V tělocvičně se budeme věnovat strečinku, kondici, posilování, stabilitě a síle hráčů. Vše je definováno formou hry a zábavy. Orientace na otevřeném hřišti, posilování partií. Vždy je co zdokonalovat a posilovat.

Kdy se chystá návrat zpět na hřiště?

Na hřiště pojedeme před Vánocemi na turnaj Rodiče vs. děti. Potom uvidíme podle počasí, jak nám dovolí vyjít na hřiště. Máme malé hvězdičky a pro nás je důležité je mít zdravé a čilé, proto s nimi půjdeme ven až nám počasí dovolí.

Zdroj článku: HBC Svítkov Stars Pardubice.

Tabulka Přebor minipřípravek - Čechy Východ