Vyšší ligy

Na jaře mě čeká moře práce, a to jak v Hradci, tak s nároďákem, uvědomuje si Karel Manhart

Karel Manhart o nelehkém úkolu s extraligovým Hradcem Králové.

Jestli nám to má vyjít, tak se prostě musí změnit myšlení a makat

Jako trenér extraligového Hradce Králové, který jste převzal v nelehké situaci, zatím se nachází na posledním místě. Jak k tomu došlo, že budete bojovat s Hradcem o udržení Extraligy?

Ano, ta pozice není jednoduchá. Cíl je však jasně nastavený, prostě zachránit pro Hradec Extraligu. Koncem loňského roku jsem byl osloven vedením klubu, proběhlo pár telefonů a já jsem si vzal trochu času na rozmyšlení. Zvažoval jsem tři varianty, co budu na jaře dělat. První byla dokončit sezonu na KOVU, druhá pouze skautovat kluky ČR U20 (jezdit na zápasy a vidět je, jak se jim daří v klubu, kolik mají v zápasech minut atd.) a ta třetí jít do té výzvy v Hradci. Musím říci, že to nebylo jednoduché rozhodování, každá ta štace měla pro i proti. Na KOVU jsem byl rád, kluci výborní, parta bezva, ale chyběl širší kádr, který by byl schopný směřovat výsledky k návratu do Extraligy. Nejvíc mi vrtala hlavou myšlenka načíst si borce z nároďáku. Někdy rozhodují opravdu maličkosti a mým cílem je vzít do Liberce to nejlepší, co bude po sezóně k dispozici. Nakonec jsem se rozhodl jít do Hradce a věřím, že to je to, co mě bude maximálně naplňovat.

Do východočeského týmu jste přešel z pražského KOVA. Budete s ním spolupracovat i nadále? Vezmete si s sebou nějaké posily?

S KOVEM jsem vztahy nepřerušil. Není důvod. Vše jsme si myslím vysvětlili, aktivní spolupráci jsme ukončili v dobrém. S kluky z vedení jsem v kontaktu. V této chvíli nemohu říci, jak by možná spolupráce mohla vypadat. Na jaře mě čeká moře práce, a to jak v Hradci, tak s nároďákem. Tak uvidíme. V této chvíli nemyslím, že bych viděl možnost někoho z kluků z KOVA zapracovat do sestavy v Hradci. Je to i trochu z ruky a jsem toho názoru, že by to v této chvíli nebylo správné.

Právě s pražským celkem už máte zkušenosti z minulé sezóny, kde jste zachraňovali nejvyšší hokejbalovou soutěž. Jaké změny máte v plánu v Hradci, aby play down zvládlo?

To máte pravdu, ještě si to dobře pamatuji. Ten systém je trochu zvláštní, tři výhry a jsi v suchu. Není to ale žádná sranda, a to jsem na první schůzce s týmem jasně říkal. Prostě zázraky se nedějí každý den a jestli nám to má vyjít, tak se prostě musí změnit myšlení, makat a makat. Jiná cesta není. Každý trénink, každou vteřinu na place prostě odevzdat své maximum.