Turnaje

Čtyři dorostenecké týmy z Extraligy se v zimě připravovali díky eXcellent League! Jedním z nich byl Svítkov

Čtyři dorostenecké týmy z Extraligy se během zimní přestávky herně připravovaly v eXcellent League! Tato akce probíhala v lednu, únoru a březnu. Mezi sebou se střetly celky Hostivaře, Svítkova, Keltů a Plzně. Jaké byly výsledky jednotlivých zápasů? A jaké byly ohlasy z příprav jednotlivých celků?

Svítkou se v eXcellent League příliš nedařilo

V sobotu 28. ledna do plzeňské Košutky přijel pardubický Svítkov. Mečouni v tomto duelu začala lépe než Východočeši, ti ale dokázali reagovat na svého soupeře velmi dobře. Avšak druhá a třetí třetina patřila Západočechům, kteří tak zvítězili v poměru 6:2. „Na zápas do Plzně jsme odjeli bez několika opor. Soupeř byl rozehranější, v zakončení efektivní a po zásluze vyhrál. Místy jsme si vytvářeli dobrý tlak, ale v koncovce se nám nedařilo. V obraně jsme byli nedůslední a Plzeň se dobře vytáčela z rohu v situacích 1:1. Dobrá prověrka a jsem rád, že jsme cestu do Plzně podstoupili v rámci skvělé eXcellent League a uvidíme se s ní snad na finálovém turnaji,“ řekl k zápasu trenér Svítkova Martin Hlavsa. 

Xcellent League nás 12. února přenesla do Berouna, kam ke svému duelu zajížděl pardubický Svítkov. Domácí Kelti začali lépe, když šli v první minutě okamžitě do vedení, avšak Pardubice se dostaly ve druhé půli zápasu do vedení 1:2. Do konce 30. minuty ale Beroun vyrovnal. Poslední části zápasu si Východočeši neuhlídali, protože třikrát inkasovali. „Do Berouna přijel starý známý soupeř z finálového turnaje ze Svítkova. Ačkoliv se jednalo o přípravný zápas, chtěli jsme potvrdit, že dvě výhry z finálového turnaje nebyla náhoda. Dobrý vstup do zápasu a zasloužené vedení. Opět ale vázlo proměňování vyložených šancí a sami jsme si zápas zbytečně zkomplikovali především v druhé třetině. Nicméně se opět projevil týmový duch a chuť zápas otočit a vyhrát, což je daleko lepší průběh než snadná výhra, protože nám to utvrdí týmový charakter. Zatím jsem s průběhem přípravy a přípravných zápasů velice spokojen,“ řekl k zápasu trenér Keltů Petr Lašek, na kterého navázal trenér Svítkova Martin Hlavsa: „Další zápas eXcellent League a další skvělá prověrka. Na Kelty jsme narazili za poslední rok již po čtvrté a po čtvrté bohužel prohráli. My jsme do zápasu vstoupili špatně a laxností jsme hned v první minutě inkasovali. Soupeř se hned dostal na koně a diktoval tempo hry. Nás držel skvělý Šprync. Ve druhé třetině jsme naopak přebrali tempo hry my a skvěle jsme napadali. Z toho pramenili chyby obránců Keltů a nám se podařilo odskočit na 1:2 po brankách Choutky a Milichovského. Od té doby si však každý začal dělat, co chtěl, a soupeř rychle otočil. Zbytečná ztráta v útočném pásmu a bylo to 2:2. Ve třetí třetině Kelti rozhodli po útočné buly a další brance z rychlého protiútoku a bylo po zápase. I přes závěrečnou power play, kde nám chyběla střelba, jsme nakonec obdrželi na konečných 2:5. S výkonem jsme spokojeni. Bohužel nás zatím sráží chyby, na které hráče upozorňujeme a stejně se jich dopouštíme.“

O tuto trofej se hrálo. Zdroj fotky: HBC Hostivař.

V sobotu 18. února 2023 do eXcellent League naskočila také pražská Hostivař, která předčila pardubické Hvězdy. Oba celky se dostávaly pomalu do tempa, avšak Hostivař svého domácího prostředí využila nejlépe, jak mohla. I když Pražané prohrávali, tak dokázali své manko stáhnout. Poté již Pražané nastartovali svůj stroj, avšak góly padaly až v poslední třetině, v níž hostivařský Michal Mikšovský zařídil Pražanům výhru 7:2.