Mládež

S přístupem k zimní přípravě jsem velice spokojený, říká trenér svítkovského dorostu Filip Uhlíř

Redakce pardubického Svítkova vyzpovídala na svém webu trenéra dorostenců Svítkova Filipa Uhlíře. Ten hodnotil podzimní část a zimní přípravu mužstva. Co dále lodivod dorostu Svítkova prozradil?

Podzim byl slušný hlavně výsledkově

Filipe, dorost ztratil na podzim pouhé dva body a celkem suverénním způsobem ovládl podzimní část divize – Východ. Povedli se mu hlavně tři těžké zápasy za sebou s Hostivaří, Ježky a Pardubicemi. Jak bys zhodnotil podzimní část?

Podzim byl slušný hlavně výsledkově. A co se týče hry, tak v určitých pasážích zápasu jsme vypadávali z role, což by se nám stávat nemělo. Spokojenost ale určitě ano.

Jaký zápas v podzimní části by si zhodnotil jako nejpovedenější, a který se naopak dorostencům vydařil nejméně?

Myslím Alfa, Ježci a Hostivař, ale hrálo se doma, tak uvidíme na jaře. Nejhorší ten ztrátový samozřejmě v Porubě a část zápasu s Opočnem...To je to když vypadnete z role

Byl v tvých očích v podzimní části nějaký hráč, kterého by si rád vyzdvihnul?

Nerad hodnotím jednotlivce, je to kolektivní sport, ale myslím, že je tu dost zajímavých hráčů do budoucna.

Ve svítkovském hokejbalu působíš již čtvrtou sezónu a s generací hráčů 2006/2007 pracuješ od začátku. Vidíš na klucích znatelný posun od tvého příchodu?

Jen pro upřesnění i ročník 2005. Byl bych špatný trenér, kdybych za čtyři roky někam ty kluky neposunul. U některých borců je ten posun obrovský. Hlavně v přístupu na tréninky a ochota trénovat za každého počasí.

Srovnávat fotbal a hokejbal? Vlastně proč ne

Mimo jiné se věnuješ i fotbalu. Dokážeš porovnat tyto dva sporty? Mají nějaké společné prvky?

Jó, fotbal...Tak tam jsem na samém začátku jako když jsem přišel sem Srovnávat fotbal a hokejbal? Vlastně proč ne... Trénovat se musí v obou sportech, bez toho to nejde. Společné prvky? Rychlost, síla, kreativita. Je pravda, že hodně věcí používám z fotbalu, takže pro mě je hodně podobný. Hokejbal je víc akční než fotbal.

V čem tě vůbec hokejbal nadchnul a jak si spokojen s fungováním našeho klubu, který není na tak profesionální úrovni jako fotbalové kluby?

Jako malý kluk jsem chodil hrát za barák, když si vzpomenu, s čím se dalo hrát, o brankářích ani nemluvím, tak by mě ve snu nenapadlo, že se to dostane až na takovou úroveň. Klub funguje na hodně slušné úrovni, což se projevuje v množství děti v každé kategorii. Obětavost lidí kolem tohoto klubu je příkladná.

Kluci jsou nyní v zimní přípravě. Ty jako guru nejvyšší můžeš odtajnit jak často kluci trénují, na co se zaměřují? Jsi spokojen s prozatímní docházkou našich hráčů?

Nemyslím si, že jsem guru, dělám jen to, co jsem sám v přípravném období nenáviděl.Jen vím, že je to potřeba. Trénujeme čtyřikrát týdně plus přátelská utkání. Pak přejdeme na třikrát týdně plus mistrovská utkání. Leden a půlka února nabíráme hlavně fyzickou kondici, druhou půlku února a březen přidáme to, co máme všichni rádi a proto to děláme a to je hokejbal Jsem rád, že většina chodila trénovat, tak jak jsme si představovali. S přístupem jsem velice spokojený.

Stejně jako v loňské sezóně se dorost v zimě zúčastnil Excellent league? Co si od toho projektu slibuješ?

Jsem rád, že tato zimní liga existuje. Je důležité trénovat, ale i hrát, a to právě Excellent league splňuje v zimním období.

Náš dorost jistě směřuje na finálový turnaj. Věříš, že je v síle týmu získat vytouženou medaili? Co pro to musí tým dle tvého názoru udělat a jaké tipuješ konečné umístění?

Jasně že věřím v medaili. Jen musíme fungovat jako silný tým. První místo by bylo fajn, ale je tam velice silné Kladno, ale každý se dá porazit.

Zdroj článku: HBC Svítkov Stars Pardubice.