Mládež

Je fajn vystoupit ze své komfortní zóny, zní z úst svítkovského Davida Šprynce

Čtrnáctiletý David Šprync od mala chytá v dresu Svítkova v brance. Nedávno ale začal zkoušet, jaké je to hrát také v poli. Zajímavý rozhovor s tímto svítkovským talentem si přečtěte v následujících řádcích.

Zároveň jsem si to tak nějak chtěl v poli vždy zkusit

Ve svých 14 letech jsi minulý víkend nastoupil do branky dorosteneckého týmu Svítkova. Proti týmu SK Rebel Praha jsi udržel čisté konto. Jaký to byl pro tebe zápas?

Zápas v Praze pro mě byl ze začátku takový nejistý, jelikož jsem nastoupil do brány po dvoutýdenní pauze. Po několika minutách začátku zápasu jsem se rychle dostal do kondice a podařilo se mi udržet čisté konto.

Svítkov zvítězil 4:0. Můžeš v krátkosti zhodnotit tento duel?

Já si myslím, že se nám zápas velmi vydařil. Kluci to výborně odmakali, byli silnější v soubojích, drželi pásmo, a díky tomu moc soupeře nepouštěli do střel. Obrana odvedla dobrou práci, a tím mi některé chvíle v brankovišti usnadnili. Po výhře 4:0 je vidět, že si v zápasech vedeme velmi dobře a hrajeme jako jeden tým.

O den dříve jsi vstřelil dva góly v Lize starších žáků v utkání proti Přelouči. Vysvětli, ty nastupuješ tedy v bráně i v poli?

Ano, teď momentálně mám za sebou dva zápasy v poli. Je to z toho důvodu, že jsem byl dlouho mimo a potřebuji doplnit pár startů. Zároveň jsem si to tak nějak chtěl v poli vždy zkusit. Pomáhá mně to také v tom, že mohu nabrat kondici, protože je to úplně něco jiného.

Svítkovský David Šprync může hrát i v poli, což se někdy může hodit. Dostane se do reprezentace U16 přes MSJ 2023 v Liberci? Zdroj fotky: HBC Svítkov Stars Pardubice.

Jelikož už od mala stojím v bráně, mám proto větší ambice jako gólman

Co tě více baví? Chytat nebo hrát v útoku?

Jelikož už od mala stojím v bráně, mám proto větší ambice jako gólman. V pozici brankáře cítím vždy větší výzvu, ale zároveň si myslím, že nikdy není na škodu vystoupit ze své komfortní zóny a vyzkoušet něco jiného, jako jsem teď zkusil hru v poli. Ale nikdy bych to na trvalo neměnil.

Zeptám se na osobní ambice pro tuto sezónu. Máš nějaký osobní cíl?

Můj hlavní cíl v této sezoně je jasný - dostat se do české reprezentace na mistrovství světa U16. Momentálně mám za sebou účast na finálovém kempu U16, tak doufám, že jsem se tam ukázal v co nejlepším světle. Další cíl pro tuto sezónu je vyhrát se svítkovským dorostem Mistrovství České republiky, které se mi podařilo vyhrát loni se staršími žáky.

Co po týmové stránce? Jaké jsou ambice dorosteneckého týmu, i týmu starších žáků Svítkova?

Ambice pro dorostenecký tým Svítkova jsou velké. Po mnoha vyhraných zápasech máme na to, abychom obsadili první příčky na finálovém turnaji MČR. Myslím, že tým je ve výborné kondici. Tým starších žáků má myslím dobře našlápnuto. Je tam hodně šikovných kluků, kteří jsou věkově ještě hodně mladí. Výsledkově to teď nevypadá, ale myslím si, že jejich síla se v budoucnu ukáže a budou hrát také o nejvyšší příčky.