Mládež

Musíme myslet i na zadní vrátka, upozorňuje před play off útočník Ježků Jan Pilař

S jistým postupem do play off se pozornost v Heřmanově Městci přesunula na zisk juniorského titulu. Po ovládnutí základní části se Ježkům daří i v nadstavbě a podíl na výsledcích má mimo jiné útočník Jan Pilař. Co prozradil jeden z nejproduktivnějších hráčů nadstavby o sobě i o situaci v týmu?

Aktuálně se váš tým nachází na první příčce Extraligy juniorů. Věříte, že čelo tabulky udržíte až do konce nadstavby? Připadá letos pro Ježky v úvahu něco jiného než titul?

Nyní nás čeká ještě poslední zkouška před play off proti Ústí nad Labem, která bude rozhodovat, kdo skončí na první příčce tabulky a já věřím, že se nám tohoto úspěchu povede dosáhnout. Nicméně ohledně play off a kýženého titulu máme určitě ty nejvyšší ambice a uděláme všechno proto, abychom tuto trofej povznesli nad hlavu.

Prvními dvěma zápasy jste navázali na základní část, ale pak přišly 2 ztráty a kontumace. Co zapříčinilo tento výpadek, a neobával jste se alespoň na chvíli dlouhodobějších následků?

Jak bylo zmíněno, začátek sezóny se nám vydařil a pak přišly dvě těsné prohry, každopádně bych tyto zápasy bral pozitivně, protože jsme vždy v závěrečných minutách dokázali utkání přenést do prodloužení. A i když jsme dvakrát prohráli, tak tuto zkušenost beru jako užitečnou do play off. A ohledně kontumace s Hradcem? Bohužel se stala smolná chyba, kdy jsme si nepohlídali hráče, který měl stopku na jeden zápas. Každopádně se ukázalo, že to byl dobrý impulz k ještě lepším výsledkům.

Nyní jste již zpět ve formě a třikrát za sebou jste zvítězili. V čem vidíte největší sílu týmu? Je zde i něco, na čem bude ještě před startem play off potřeba zapracovat?

Samozřejmě vždy je na čem pracovat a náš tým není výjimkou. Konkrétně u nás bych řekl, že musíme zapracovat na obraně, protože kolikrát chceme dat spousty gólů, ale zapomínáme na zadní vrátka. A naše největší přednost? Asi v soudržnosti našeho týmu, máme dobrou partu, a to se projevuje i na výsledcích.

Největší hnací motor je pro mě odjakživa týmový úspěch

I vám osobně se na jaře solidně daří. Jak se cítíte oproti podzimu? Přijdou vám vaše výkony stejné, nebo i lepší? V čem vidíte svou největší přednost?

Určitě se cítím oproti podzimu lépe. Hlavně v oblasti psychiky. Na podzim mě totiž velice trápila moje koncovka. Teď mi to tam zatím docela padá, tak budu doufat, že mi to vydrží co nejdéle. A přednosti? Moje přednosti asi nechám posoudit někým jiným.

Vaše výkony se odráží i v tabulkách produktivity, ve kterých zdatně konkurujete těm nejlepším hráčům vaší kategorie. Jsou pro vás osobní statistiky důležitým měřítkem, nebo své úspěchy měříte pouze z týmového pohledu? Sledujete nějak častěji vývoj tabulek individuálních statistik?

Svoje osobní statistiky trochu sleduji a beru je, jako takový nástroj, který mi pomáhá k většímu sebevědomí na hřišti. Zkrátka je to jeden z faktorů, díky kterému se pak cítím lépe a daří se mi podat lepší výkon. Každopádně největší hnací motor je pro mě odjakživa týmový úspěch, který mi vždy dělá největší radost.

V kanadském bodování je před vámi pouze váš spoluhráč Šmíd. Hned za vámi se pak na třetím místě nachází další spoluhráč Kachlík. Panuje mezi vámi ona zdravá konkurence, která může vaše bodování částečně pohánět? Jak byste vysvětlil, že se konkrétně vašemu útoku takto daří?

Myslím si, že důvodem těchto výsledků je fakt, že spolu už nějakou dobu hrajeme v jedné lajně, a tak jsme si vypěstovali jistou sehranost. Navíc dalším důvodem je, že Vojta s Vendou jsou velice šikovní hráči a vždy patřili mezi ty nejlepší své kategorie. Ale asi největší zásluhu na tomto má náš trenér Jiří Kozel, který nás trénuje od malička a myslím si, že bez jeho práce by se nám takto nedařilo. A jestli mezi námi panuje zdravá konkurence? Určitě ano, protože kdyby ne, tak určitě nedosáhneme takových výsledků jako teď.

Podaří se Ježkům získat v letošním ročníku titul v Extralize juniorů? Našlápnuto mají více než dobře! Autor fotky: Jana Nekolová.