Mládež

Jan Bílý: Lídři se nám z mládežnických kabin vytrácejí

Jiří Voženílek pro HBC Pardubice udělal článek s lídrem A týmu Janem Bílým. Ten se zaměřil na téma mládeže, které je velmi časté. Jan Bílý prozradil, jak se to s mládeží v Pardubicích dělá. Více v článku.

Naším záměrem je hráče výkonnostně posouvat

Ostaršování hráčů do vyšší kategorie je oříšek, se kterým se ve všech kategoriích setkávají prakticky všechna sportovní odvětví. V hokejbale je to občas o to větší téma, protože v klubech nejsou personálně naplněny kapacity ve všech týmech a vzhledem k tomu, že vypůjčit hráče směrem dolů nejde, musí si trenéři vypomoct ostaršením mladších hráčů do vyšší kategorie. "Naším záměrem je hráče výkonnostně posouvat a v tom jim pomůže hra ve vyšší kategorii," říká Honza Bílý, který je od letošní sezony vedoucí HCM v našem klubu.

Když už se klub do podobných dobrodružství pustí, musí si ale stanovit pravidla, za kterých je ostaršení hráče možné. V první řadě je nutné, aby si hráč plnil povinnosti ve své kategorii. "Vše je o komunikaci trenérů, pokud mají týmy důležitý zápas a své hráče potřebují, jde starší kategorie stranou," doplňuje k tomu Honza.

Takový hráč potřebuje být hlavně lídrem ve své kategorii a učit se i vyhrávat

Neméně důležitý je také psychický rozvoj hráče a zvážení, jestli to tomu jednotlivému hráči opravdu pomůže po celé stránce výkonnosti a nedojde například k výpadku motivačního prvku ve své kategorii, nebo ke strachu jít naplno do každé zápasové situace. "Můžeme si bavit konkrétně o Kubovi Mikulovi z dorostu, který nastupuje v mnoha kategoriích. Vzrůstem není nejvyšší, ale svojí šikovností a střízlivým odhadem dokáže vyhodnotit, do jakého souboje jít/nejít," říká Honza Bílý a dodává k tomu důležitý poznatek: "Samozřejmě důležitá je i psychika, vidím tu dvě věci. Talentovaný hráč, by primárně neměl být jen u vyšší kategorie, kde například bude horší tým a pravidelně bude prohrávat. Takový hráč potřebuje být hlavně lídrem ve své kategorii a učit se i vyhrávat. Dlouhodobě si totiž myslím, ze lídři (beru i hráče, co se nebojí vzít si slovo v kabině a řešit problémy) se z kabin mládežnických týmů vytrácejí, což není dobře."

Jiná situace ale může být třeba u brankářů. Ti mají rádi, když jsou v permanenci a jim hra za horší tým, vzhledem k zápasovému vytížení pomáhá. "To asi ano, ale upřímně, brankáři jsou trošku specifičtí, proto to nedokáži úplně vyhodnotit," přiznává klíčový hráč A týmu HBC Pardubice. 

Zdroj článku: HBC Pardubice. Autor: Jiří Voženílek.