Zprávy RSHb

Informace klubům k zahájení a průběhu sezóny 2020/2021

ČMSHb vydal soubor informací a doporučení k ochraně hráčů, funkcionářů a diváků proti nákaze COVID-19.

Opatření a pravidla pro pořádáníá utkání
➢ Pořadatel utkání zajistí dezinfekční prostředky u vstupu do areálu hřiště či haly pro všechny příchozí (stolek s dezinfekčním roztokem/gelem a jednorázové papírové utěrky).

➢ Za účelem zabránění účasti v utkání hráče s pozitivním testem COVID-19, a v období nařízené karantény, předkládají hráči klubu jednorázově před prvním soutěžním utkání Prohlášení o bezinfekčnosti COVID-19 (viz příloha).

➢ Jakmile se členský klub dozví o nákaze nebo uložení karantény, je povinen to ihned ohlásit řídícímu orgánu soutěže.

➢ Utkání se odkládají vždy v případě, že to nařídí, případně doporučí krajská hygienická stanice a pokud objektivně z důvodu nemoci COVID-19 nelze utkání sehrát.

Doporučená preventivní opatření➢ Eliminovat podávání rukou.

➢ V šatnách, sprchách, na WC a ve společných prostorách zajistit pravidelné dezinfikování všech ploch, jichž se dotýká více osob.

➢ V šatnách je vhodné se zdržovat jen po dobu nezbytně nutnou a pokud možno v menších skupinách.

➢ Každý hráč/hráčka je vybaven/a vlastní označenou lahví na pití, 2 ks roušek a dezinfekčním gelem na ruce.

➢ Zvážit pořádání týmových porad ve vnitřních prostorách nebo šatnách.

➢ Hráči/hráčky se po celou dobu zdržují pouze ve vymezeném prostoru hřiště, hráčských lavic a šaten. Nenavštěvují uzavřené prostory kluboven, bufetu a podobných zařízení.

➢ Realizační tým každého družstva je vybaven - dezinfekčním roztokem (dezinfekčním gelem) a teploměrem.

➢ Zamezit vstupu jakýchkoliv osob do šatny rozhodčích s výjimkou předání zápisu a soupisek.

➢ Rozbor utkání s delegátem provádět mimo uzavřený prostor šatny.

Uvedená opatření a doporučení mohou doznat změn v návaznosti na rozhodnutí státních orgánů.

NEJČASTĚJI KLADENÉ OTÁZKY – COVID 19KLUBY, TÝMY

Máme v týmu pozitivně testovaného hráče, znamená to automaticky karanténu celého týmu?
Neznamená. O tom, kdo bude v karanténě a na jak dlouho rozhoduje příslušná Krajská hygienická stanice (dále jen KHS).

KHS nám nakázala karanténu. Máme to někde hlásit?
Ano, oddíl má povinnost nahlásit řídícímu orgánu soutěže informaci o nařízené karanténě.

Máme karanténu nahlásit i pokud během ní nemáme dle rozpisu soutěže hrát žádné utkání?
Ano, nařízení karantény oddílu či družstvu je třeba nahlásit řídícímu orgánu soutěže hlásit za všech okolností.

KHS nařídila karanténu pouze jednomu našemu hráči, máme to někde hlásit?
Ano i nařízení karantény pro jednoho hráče oddílu je třeba nahlásit řídícímu orgánu soutěže.

Co bude s našimi zápasy, které nemůžeme odehrát, protože náš tým je v nařízené karanténě? Budou nám kontumovány?
Karanténa nařízená z rozhodnutí KHS je považována za zásah vyšší moci. Pokud je to možné, dojde k odložení utkání. Je stanovena povinnost se soupeři dohodnout náhradní termín sehrání do konce základní části příslušné soutěže. Pokud dohrání utkání není termínově možné, náleží rozhodnutí řídícímu orgánu soutěže. V případě vyššího počtu nesehraných utkání může řídící orgán přistoupit ke změně herního systému dané soutěže.

Co se bude dít, když se se soupeřem nedokážeme domluvit na náhradním termínu utkání?
Pokud se družstva nedomluví ani po opakované výzvě řídícího orgánu soutěže a nejeví snahu se dohodnout, určí náhradní termín a místo konání utkání řídící orgán soutěže.

Jsme pořadatelem turnaje a jeden tým oznámil, že nepřijede kvůli tomu, že je v karanténě. Máme nějaké povinnosti?
Informovat řídící orgán soutěže a pokusit se ve spolupráci s ním snížit náklady na pořádání turnaje. Např. zkrátit turnaj a pronájem haly/hřiště, odvolat rozhodčí z turnaje apod.

Jsme pořadatelem turnaje a dvě družstva oznámila, že nepřijedou, protože jsou v karanténě. Zbylo tak jedno (dvě) utkání. Nebylo by rozumnější odložit celý turnaj?
V takovém případě je třeba postupovat ve spolupráci s řídícím orgánem soutěže a komunikovat s účastníky turnaje. A to jak s těmi, kteří na turnaj mohou přijet, tak i s těmi, kteří jsou v karanténě. Ideální je postupovat dle vzájemné domluvy. Někdy může být výhodnější odehrát některá utkání a zbylá dohrát. Jindy bude výhodnější odložit celý turnaj. Závěrečné rozhodnutí je na řídícím orgánu soutěže.

V průběhu utkání se dozvíme od KHS o nařízení karantény pro některé naše hráče. Jak máme v průběhu utkání postupovat?
Hráči, kterým je nařízena karanténa, mají na základě nařízení KHS povinnost okamžitě opustit utkání, halu/hřiště a odjet do domácí karantény. V případě, že vám po odjezdu těchto hráčů zůstane dostatek hráčů pro dokončení utkání dle pravidel, pokračuje se v utkání, a to bude dohráno. V případě, že dostatek hráčů nemáte, rozhodčí utkání dle pravidel předčasně ukončí. V případě, že se dohodnete se soupeřem, že chcete ponechat průběžný výsledek utkání jako konečný, máte možnost požádat rozhodčího o uvedení této informace pro řídící orgán soutěže do ZOU. V případě, že se na ponechání výsledku jako konečného nedohodnete, máte následně povinnost domluvit se soupeřem do 3 dnů na novém náhradním termínu utkání.

Jsme pořadatelem turnaje a ráno při příchodu do haly/na hřiště nám správce oznámí, že má zákaz kohokoliv do haly/na hřiště/do šaten pouštět. Jak máme postupovat? Bude nám udělena finanční pokuta?
Je třeba neprodleně informovat řídící orgán soutěže. Dále je třeba ve spolupráci s řídícím orgánem, co nejrychleji kontaktovat týmy a rozhodčí, kteří na turnaj mají cestovat. Poté je třeba vyžádat si písemné potvrzení provozovatele haly/areálu, že ke zrušení nájmu a uzavření haly/sportoviště došlo z jeho vůle. Na základě předložení takového potvrzení řídícímu orgánu soutěže nebude pořádající klub sankcionován, protože situaci nemohl ovlivnit.

Musíme jako hráči nosit roušku na hale?
Vždy cestujte na utkání s připravenou rouškou.

Je vhodné mít roušku nasazenou při příchodu do haly/do areálu. Přímo na místě se pak dozvíte od hlavního pořadatele, jaká jsou konkrétní hygienická opatření, která je třeba dodržovat. Hráči nemusí mít nasazené roušky během utkání.

Na utkání je hráč, který je evidentně nemocný – chřipkové (koronavirové) příznaky. Nechceme proti takovému hráči hrát. Můžeme nechat hráče z utkání vyřadit nebo odmítnout nastoupit k utkání?
Hráče není možné nepřipustit k utkání na základě domněnky o jeho nemoci. Každý hráč by měl pochopitelně zvážit svůj zdravotní stav a v případě nemoci k utkání nenastoupit. Pokud odmítnete k utkání nastoupit, pak bude postupováno dle Soutěžního řádu. Rozhodčí utkání předčasně ukončí a důvody popíše v ZOU. O výsledku utkání následně rozhodne řídící orgán soutěže.

ROZHODČÍ

Mám pozitivní test na COVID a hygiena mi nařídila karanténu. Mám to někomu hlásit, i když nemám nominaci?
Ano. Je potřeba nahlásit karanténu předsedovi KR. Je důležité, aby KR věděla, že nějakou dobu nebudeš moci být nominován.

Jsem nominovaný do místa, kde je vysoký počet nakažených a já mám strach tam jet. Mohu se z nominace omluvit?
Můžeš kontaktovat předsedu KR a zeptat se, zda není možné tvou nominaci upravit. Obava z onemocnění však není pro plnoletého rozhodčího brána jako důvod pro zrušení nominace. Z hlediska KHS není účast rozhodčího při utkání brána jako blízký kontakt a pravděpodobnost nakažení je velmi nízká.

Nakazím se během utkání, které jsem pískal a nemohu chodit do práce. Uhradí mi ČMSHb ušlou mzdu?
ČMSHb nemůže hradit rozhodčím případnou ušlou mzdu.

Nejsem plnoletý a rodiče mi na poslední chvíli zakázali jet pískat na turnaj z obavy možné nákazy. Co mám dělat? Dostanu pokutu?
V každém případě ihned informuj předsedu příslušné KR, že nemůžeš přijet. Rozhodnutí o případné sankci je na KR.

Na utkání je nominován delegát, ale já bych se s ním nerad potkal v šatně a riskoval případnou nákazu.
Vše je o domluvě s delegátem, pohovor nemusí být nutně veden v šatně. Domluvíte se na určitém místě a čase, a na použití roušek, pohovor může probíhat venku s bezpečným odstupem nebo se můžete spojit telefonicky či jinou formou.

Na utkání je hráč, který je evidentně nemocný – chřipkové (koronavirové) příznaky. Jak mám postupovat? Můžu takového hráče nepřipustit k utkání?
Tuto pravomoc rozhodčí nemá. Je vhodné situaci probrat s vedoucím příslušného družstva a doporučit, aby takového hráče z utkání vyřadilo samo družstvo (vedoucí ho vymaže/vyškrtne ze ZOU). Volba je však na vedoucím družstva a pokud hráče přesto nechá nastoupit, rozhodčí jej k utkání připustí.

V hale je více než 100 osob, ale diváci v hledišti nemají nasazené roušky. Mám jako rozhodčí nějakým způsobem zasahovat?
Ne. Za dodržování opatření stanovených Ministerstvem zdravotnictví je zodpovědný pořadatel, kterého na nedostatek můžeš upozornit, stejně jako můžeš nedostatek uvést do ZOU. Případné nenošení roušek osobami v hale, které nejsou přímými účastníky utkání, není důvodem pro přerušení či ukončení utkání.


zdroj: ČMSHb