Zprávy RSHb

Jak vidí minulou sezónu z pohledu regionálního svazu jeho předseda Lukáš Diviš?

Veškeré regionální soutěže, ať je to 2. Liga či oblastní soutěže, zaštiťuje regionální svaz. Jak se na loňské ročníky soutěží ohlíží předseda svazu Čechy Východ Lukáš Diviš? Jaké můžeme čekat změny a jak vidí fungování regionálního svazu? Co říká na mládež a hokejbal v regionu obecně?

I po „covidové stopce“ se kluci chtějí hokejbalem bavit.

V regionu je nejvíce vidět 2. Liga. Jak se Vám líbila úroveň 2. Ligy v regionu Čechy Východ jako předsedovi regionu? Bylo v ní pouze 6 celků, ale zápasy měly velký spád.

Bohužel 2. liga byla v uplynulém ročníku zeštíhlena o „A“ tým Ježků z Heřmanova Městce, kteří se stali účastníkem 1.ligy a klub 1. HBC Svitavy soutěž nepřihlásil. I přesto měla základní část 2. ligy velkou úroveň a ve finálové části play byl znám vítěz 2. ligy až v 5. zápase, takže kvalita zápasů a chuť hrát byla vidět. Bylo vidět, že i po „covidové stopce“ se kluci chtějí hokejbalem bavit.

Chtěli byste do budoucna úroveň 2. Ligy zvýšit? Přijdou nějaké změny v této soutěži? Přeci jenom už se do ní přihlásilo více týmů, bude to ku prospěchu věci?

Nejen mým, ale přáním a cílem celého výkonného výboru RSHb Čechy Východ je zvýšit účast mužstev ve všech soutěžích našeho regionu. Uplynulé zamezení sportu a současné dění ve světě i v naší zemi tyto prognózy sice moc nepodporují a nenaplňují, nezbývá než věřit, že toto jednou skončí a vrátíme se tam, kde jsme byli. 2. liga by měla být výkladní skříní každého regionu, je odrazem toho, jak hokejbal baví. Letošní 2. liga je u nás jedinou mužskou soutěží, jelikož po jednání s vedoucími mužstev regionu jsme již předem věděli, na kolika týmech bude příští ročník stavěn. Počet 10 týmů pro následující ročník neumožňoval naplnit dvě soutěže, ale i přesto jsme se dokázali dohodnout a určit podobu soutěže. K tomu právě ty schůzky, za které jsem velice rád. A tímto i znovu děkuji předsedovi ligové komise RSHb.

Přáním je, aby Regionální liga byla v budoucnu znovu obnovena

Velmi atraktivní ve vašem regionu je i Regionální liga. Vidíte v ní nějaký potenciál?

Přáním je, aby Regionální liga byla v budoucnu znovu obnovena a aby v našem regionu vznikly nové mužské týmy, které by umožnily znovu hrát dvě soutěže. Mrzí mě, že letos nepotkáme na hřišti týmy - Deltu Pardubice, 1.HBC Svitavy, Jokerit Chrudim a rezervy Pardubic, Přelouče a České Třebové.

Přesunul bych se o něco dále. V regionu Východ je vidět, že týmy se chtějí prezentovat ve vyšších soutěžích. Dobře se jim daří v Extralize i 1. Lize. Je to dobrá vizitka pro východočeský hokejbal?

Východočeský hokejbal má svou kvalitu v práci s mládeží, což je velký potenciál do budoucna. Pořádá se mnoho turnajů ve všech žákovských kategoriích, i v juniorech a dorostu. Jsou zastoupeni naše extraligové týmy a samotnou mužskou extraligu hrají letos 4 východočeské týmy. Východočeskému hokejbalu se na této úrovni velmi daří a převládá velká spokojenost s uznáním. Do budoucna si přeji, ať to tak zůstane i nadále.

To samé můžeme říct o mládežnických soutěží. Ale jak se daří zlepšovat například Ligu starších a mladších žáků? Je v regionu dostatek dětí i pro kategorii přípravek? Co říkáte na triumf Svítkova na závěrečném turnaji v minulé sezóně?

Žákovské kategorie bych zhodnotil tak, že zde je nutná práce a píle trenérů i vedoucích mužstev, kteří dokážou přitáhnout, zaujmout a připravovat děti k tomu, aby je hokejbal bavil. Jedině tak u něj dokážou zůstat a rozvíjet se. Dostatek dětí v regionu je, bohužel ale sportovat se dnešním dětem moc nechce.

Kategorie přípravek má dostatek hráčů ve všech podobách (mini, mikro, přípravky) a spousta „velkoklubů“ regionu vytváří v těchto kategoriích další týmy, takže pořádané turnaje jsou hojně obsazeny.

Triumf starších žáků Svítkova v minulé sezóně? Martina Hlavsu znám a vím, že toto vedl svou pílí správným směrem, proto ten zasloužený úspěch!

Nezbývá než věřit na lepší zítřky a nadále se hokejbalem hlavně bavit

Budete připravovat nějaké svazové akce, které by mohly klubům pomoct s náborem malých dětí?

Náborové akce jsou plánovány a připravovány neustále, komise mládeže nejen regionu, ale i svazu jede na plné obrátky.

Jak byste celkově zhodnotil chod regionu v minulé sezóně? A jak se těšíte na příští ročník hokejbalu? Očekáváte nějaké změny?

Region řešil veškeré náležitosti na dobré úrovni, bohužel spousta z nás má práci v regionu jako volnočasovou aktivitu a díky svému pracovnímu vytížení jsme často zaneprázdněni. Na letošní Valné hromadě, která byla volební, se stanovil výkonný výbor pro další mandátní období 2022 – 2026 v obdobném složení, takže fungování nedozná zásadních změn.

Očekávat nějaké další změny se mi tak nějak ani nechce, v uplynulém období jich bylo spoustu. Doufám, že se příští ročník odehraje v plné výši a že bude hokejbal bavit. Pochopitelně se současné dění odráží i na hokejbale, spoustu klubů může mít v budoucnu finanční problémy, dotační programy z různých stupňů jsou taky jedním velkým otazníkem. Nezbývá než věřit na lepší zítřky a nadále se hokejbalem hlavně bavit. Přeji Všem klubům, ať se jim daří dle jejich očekávání a je pro ně hokejbal zábavou i radostí.