Zprávy RSHb

Jak hodnotí z hokejbalové pohledu rok 2022 předseda RSHb Lukáš Diviš?

Další rok je za námi, ale aktuální hokejbalová sezóna není u konce. Ta je momentálně pod hávem zimního spánku. Co rok 2022 přinesl pro RSHb Čechy Východ? A na co se svaz bude zaměřovat v roce 2023. Hodnocení a vize poskytl předseda RSHb Lukáš Diviš.

Východočechy hokejbal baví! Odráží se to nejenom v divácké kulise 2. Ligy

Pane předsedo, po covidových patáliích se hokejbal vrátil do starých dobrých kolejí, ve kterých funguje dobře. Jak moc se to v roce 2022 projevilo? A jste rád, že se nadšenci k hokejbalu v roce 2022 opět hlásili? Jak byste rok zhodnotil?

Byl to rok, který ukázal že se pomalými krůčky dokážeme vrátit zpátky mezi mantinely nejen za soutěžením, ale i zábavou. Po těch všech stop opatření byla jarní část uplynulého soutěžního ročníku pro mnohé načerpáním nové hokejbalové energie. Soutěže se dohrály a po play off části ve 2. lize zvítězil tým z České Třebové a v Regionální lize titul získal rezervní tým Ježků z Heřmanova Městce. Další sezóna se také rozběhla a doufám, že se také dočká úspěšného dohrání a stejně krásných finálových duelů.

V uplynulém roce byla pod drobnohledem jak 2. Liga, tak Regionální soutěž. Obě tyto ligy nabídly mnoho zápletek a dobrého hokejbalu. Co byste řekl k titulu Ježků v Regionální lize a zlatému hattricku České Třebové ve 2. Lize.

V případě všech čtyřech týmů se ve finálových bojích 2. ligy a Regionální ligy setkali stejně kvalitními soupeři. Propojení mladých hráčů s veterány, tj. dravosti a zkušenosti, vznikly nádherné zápasy, které si všichni užili. Divácká kulisa v Heřmanově Městci, České Třebové a Přelouči dala všem hráčům finálové části známku, že zde hokejbal baví. Byl jsem mile potěšen.

Region Čechy Východ je velmi silný, přičemž v něm je nespočet hokejbalových celků. Jakou vizitku podle Vás dělají východočeské celky v republikových soutěží?

Počet zastoupení východočeských týmů a jejich účast ve finálových bojích společně se zisky titulů je jednoznačně vizitkou, že Východočechy hokejbal baví a daří se. Spousta hráčů obléká reprezentační dresy ČR ve svých kategoriích, takže za mě to je potěšení a radost.

Letos však došlo na rozjetí 2. Ligy bez Regionální soutěže. Důvody jste již dříve uvedl, ale je vidět, že z pohledu kvality ligy to byl dobrý krok. Jak se Vám líbil průběh podzimní části 2. Ligy?

Prvořadě jsem rád, že do 2. ligy naskočilo všech 10 týmů a po podzimní části máme odehraných 11 – 12 kol dle rozpisu soutěže. Aktuálnímu postavení v tabulce já nepřikládám váhu, je tam vidět určitá vyrovnanost horní poloviny týmů. Zbytek ukáže jarní část, play off část společně s nadstavbou soutěže. Zde bylo přáním všech zainteresovaných, aby se odehrálo co nejvíce utkání všech 10 týmů soutěže RSHb Čechy Východ - 2. ligy. Budou to zajisté zajímavé souboje.

Myšlenku obnovení Regionální ligy mám nejen já stále v sobě. Proběhnou k tomuto jednání, setkání a bylo by moc hezké se zpátky vrátit ke dvěma soutěžím v regionu. K tomu je potřeba hlavně dostatečný počet aktivních hráčů, což je největší bolístkou všech klubů. Díky tomu nám zanikly rezervní týmy, mrzí mě, že i kluci z Delty Pardubice a Jokeritu Chrudim nehrají. Byly to týmy s velkým potenciálem a kvalitou. Bohužel současná hospodářská situace, energetická krize a inflace v naší zemi navýšení počtu týmů také moc nenahrává. I hokejbal je a bude i nadále pro některé kluby velkou finanční zátěží – musí platit pronájmy hřišť, energie… Toto vše si uvědomuji. Důležité je mít dostatečný počet hráčů a chuť hrát, jak jsem již zmínil.

Mládežnická kategorie je správný směr

Z pohledu mládeže jsou východní Čechy velkou hokejbalovou baštou. Svaz se neustále snaží podporovat zejména ty nejmenší hokejbalisty. Chystají se pro rok 2023 nějaká další možná podpora?

Mládežnická kategorie je správný směr, toto je budoucnost. Pokud budou vychováni v hojném počtu mladí hokejbalisté, lze se těšit na vzestup hokejbalu. Je to tvrdá práce, obětování spousty volného času. Všem organizátorům, trenérům, vedoucím mužstev a zejména rodičům mladých hokejbalistů a hokejbalistek patří velké uznání, poděkování a respekt. Pro rok 2023 je toho přichystáno mnoho a určitě se bude na co těšit. Potěšením je velký početní zájem o tyto akce.

V Pardubicích dobře funguje nafukovací hala, přičemž se hokejbalové využívá i krytá hala ve Svitavách, kde se momentálně schází skoro všechny hokejbalové reprezentace. Je dobré, že se východočeští hokejbalisté mohou bavit hokejbalem i přes zimu?

Krytá hala ve Svitavách je nejen pro východočeský hokejbal momentálně krásným centrem, kde se mohou konat veškeré přípravné a turnajové utkání v jakoukoliv dobu. Je to nádherné zázemí, kterého dle plánu český hokejbal v zimní a jarní části naplno využije. Bohužel pro pořádání vícedenních akcí je i ve Svitavách problém sehnat dostatečné ubytování pro všechny účastníky.

V nafukovací hale v Pardubicích se pořádají turnaje všech přípravek regionu a raketový zájem o turnaj projektu „Míchačka“ ukazuje, že mladí hokejbalisté mají téměř celoroční zájem „mydlit hokejbal“. Pro organizátory jsou tyto akce pocitem dobře vykonané práce. I nadále toto musíme a budeme podporovat.

Jaké jsou Vaše vize pro rok 2023 a další? Kde byste rád viděl hokejbal na východě Čech za pár let?

Co největší počet mladých hráčů v přípravkách, v mladších a starších žácích, juniorů nás dokážou za pár let posunout k tomu, že nejen v regionálních ale i svazových soutěžích bude nárůst počtu týmů. Poté lze tvořit spousta hokejbalových mačů ve všech podobách turnajů i soutěží.

Propagace hokejbalu je výborná, přál bych si, aby hokejbal začal ještě víc bavit diváckou veřejnost, která by chodila fandit a užít si zápasy. Závěrem všem kolem hokejbalu přeji, ať mají i letos pevné zdraví a radost z tohoto amatérského sportu.