Zprávy RSHb

Předseda regionální svazu Čechy Východ Lukáš Diviš: Jak hodnotí uplynulou sezónu?

Hokejbalová sezóna 2022/23 se uzavřela ve všech možných soutěžích. Jak uplynulou sezónu vidí předseda RSHb Lukáš Diviš? Co říká na 2. Ligu? Bude pro příští sezónu více celků? A co Regionální liga? A jak vidí rozvoj a úspěchy východočeských mládežníků?

Důležité je „svým způsobem“ naplnit přání klubů

Pane předsedo, sezóna 2022/23 je za námi. Jaké vjemy a poznatky tato sezóna přinesla na stůl ve vedení RSHb? Byla povedenější než ta předchozí?

Odehraný ročník hodnotíme za spokojený. Všechny týmy jej odehrály a model soutěže, jehož cílem bylo odehrát co nejvíce zápasů, byl naplněn. Není potřeba klást důraz a analyzovat, jestli byla úspěšnější, ale důležité je „svým způsobem“ naplnit přání klubů, tzn. co oni chtějí.

Nadcházející soutěžní ročník 2023/2024 RSHb 2. ligy je připraven tak, aby si všechny týmy užily sezónu v co největším počtu hraných zápasů, hlavně těch v jarní části až do téměř prázdninového času.

V regionu letos byla pouze 2. Liga. Tu ovládli počtvrté v řadě hráči z České Třebové. To je úctyhodný počin. Co říkáte? A jak to vypadá s touto soutěží? Bude pro příští ročník více celků? Nebo se bude spouštět opět Regionální liga?

To, že byla v uplynulé sezóně pouze 2. liga, je bohužel úpadkem skončením některých klubů, což je stále díky nedostatků hráčů v regionu. Starší ročníky hráčů (30 – 40letých) se již po covidové odstávce prostě k hokejbalu nevrátily. Tento úpadek je bohužel ještě větší do následujícího ročníku. Spousta nesvárů je vrhána na náš Výkonný výbor RSHb, že pro to dělá málo. Zde je na místě si uvědomit, že my nové kluby a hráče netvoříme. Nepříznivé podmínky, ať ekonomické, pracovní či časové tomu také moc nedávají příznivé prognózy. Musíme vyčkat dorůstající generaci mládeže a věřit, že nám u hokejbalu vydrží a bude chtít pokračovat. Regionální ligu zatím bohužel není možné obnovit, je nás prostě málo.

K úspěchu kluků z Lokomotivy České Třebové je třeba vyslovit obrovský respekt a uznání, povedlo se jim obhájit titul a jejich celá play off série s SK Hokejbal Letohradem „B“ byla napínavá a pro diváky velmi atraktivní podívaná. Českotřebovští kluci mají ve svých řadách spoustu hráčů, kteří dokázali svou chytrostí, dřinou a soudržností získat opět titul mistra 2. ligy. Jména jako Michal Broulík, Michal Válek a usměvavý nervák Jarda Badzik si titul vybojovali a zasloužili. Sympatický a bojovný výkon kluků letohradského „béčka“, tj. hráčů kolem Martina Motyčky a Filipa Červinky, tuto play off část jen podtrhnul a v Letohradě může panovat určitě spokojenost se stříbrnými medailemi „A“ i „B“ týmu.

V této sezóně bylo úspěšných celků z východních Čech mnoho. Jeleni jsou vicemistry Extraligy mužů. Kometa Polička získala titul v 1. Lize. HBC Pardubice získaly stříbro z Lize starších žáků. Čím to je, že je váš region tak silný? Je to prací s mládeží? Co myslíte?

Ano, odpovědí je otázka. Bezvadná práce s mládeží, hnací motory ve funkcích: trenérů, vedoucích mužstev, a i jejich kapitánů dávají základ k těmto dosaženým úspěchům. Všichni aktéři, ať jsou na sebe pyšní, dělají to správně! Nechybí zde píle, zápal, respekt a soudržnost.

Rozvoj práce s mládeží bude pokračovat v pořádání velkého počtu mládežnických turnajů

Bude RSHb cílit v další sezóně na rozvoj práce s mládeží? Můžeme v regionu něco očekávat?

Rozvoj práce s mládeží bude pokračovat v pořádání velkého počtu mládežnických turnajů o které byl zejména v letošním lednu a únoru obrovský zájem. Pro tuto oblast potřebujeme získat více organizátorů, jelikož je to k počtu pořádaných akcí nedostačující element. V omezeném počtu to prostě dělat nelze, spoustu lidí to stojí prakticky celý den či víkend v měsíci.

Máte na příští sezónu připraveny nějaké změny, které by mohly chod RSHb či soutěží zlepšit? Jsou připraveny nějaké novinky?

Ve zlepšení a změně do další sezóny to byl již předem známý těžký oříšek. Pořádání veškerých akcí, ať mládežnických či seniorských je finančně náročné, což se musí, a i projevuje ve „více výdajích“ nejen rozpočtu RSHb, ale zejména finanční náročnost klubů. Získané dotace na tyto akce ze všech možných dostupných subjektů jsou nižší, někdy téměř i žalostné. Prostě se šetří a bohužel asi i nadále bude všude – ve státě, v jednotlivých krajích, městech, firmách a vyhlídky ke zlepšení tohoto stavu nejsou prozatím příznivé. Novinky budou přicházet tak, jak bude možno vše toto pokrýt a uspořádat důstojným způsobem.