Ostatní oznámení

Budoucnost sezóny? "Všechno zaleží na tom, kdy se to rozvolní." říká Pavel Shejbal

Hokejbalové soutěže jsou již několik týdnů zastavené a vládní opateřní se jen tak nezmírní. O osudu podzimní části je tak v tuto chvíli nejspíš již rozhodnuto. Přesto se o budoucnosti soutěže rozpovídal předseda Ligové komise našeho regionu, Pavel Shejbal.

Pavle, vláda ČR nedávno prodloužila nouzový stav a s ním zatím také prodlužuje opatření, mezi které patří i zastavení soutěží hokejbalu. V jaké fázi zůstaly jednotlivé regionální soutěže?

Ze soutěží se toho, bohužel, moc neodehrálo. Soutěže dospělých mají za sebou zhruba třetinu základních částí. Starší a mladší žáci zhruba čtvrtinu svých soutěží a naši nejmenší mají odehrány pouze jeden, nebo dva turnaje.

Některé soutěže odkládaly zápasy ještě před zastavením soutěží, kolik zápasů to celkem bylo a jaká bude jejich budoucnost?

Zápasů, kterých se v soutěži neodehrálo, moc nebylo. Jedná se o 4 utkání, a pokud budou soutěže pokračovat, musí se odložená utkání pochopitelně odehrát, aby byla zajištěna regulérnost soutěží.

Pokud by se opatření uvolnila a mohlo se zase hrát, budou se soutěže dohrávat? A jak by to probíhalo?

Aby se znovu soutěže rozeběhly, to je asi přání nás všech. Nicméně v první řadě musíme počkat na zrušení nařízení vlády, která nám naše sportování musí povolit. Následně by se (dle mého názoru) měl sejít výkonný výbor ČMSHb a rozhodnout, jak se bude pokračovat dál. Všechno totiž záleží na tom, kdy se všechno rozvolní.

Pavle, vím že je to věštění z křištálvoé koule, ale je reálné, že by se soutěže v případě příznivého počasí mohly hrát třeba i v prosinci?

Já jsem, bohužel, v tomto směru pesimista. I kdyby nám koncem listopadu bylo povoleno hrát, nemyslím si, že se soutěže ještě letos organizovaně rozběhnou. Plastový povrch v prosinci už bývá, vinou velké vzdušné vlhkosti a spadaného tlejícího listí, hodně kluzký a řada týmů i v minulosti hodně protestovala proti pozdně listopadovým termínům. Nicméně bych si asi dovedl představit, že by se dala, po vzájemné domluvě týmů, dohrát nějaká odložená utkání, případně předehrát něco dalšího. Taktéž bych si dovedl představit, odehrát nějaký ten turnaj mládeže.

Jak by probíhala případná tvorba rozpisu pro dohrávání soutěží a jak se vlastně tvoří rozpis na celou sezónu?

Tvoji otázku rozdělím na dvě části. Co se týká tvorby rozpisu pro dohrání soutěží, tak stávající rozpis nejspíše zůstane stejný, jenom se posunou termíny. Tady budeme potřebovat velikou pomoc od jednotlivých týmů s ohledem na obsazenost hřišť, aby se nám tam nevloudila nějaká kolize utkání. Bude tam totiž řada dohrávek a předehrávek, turnaje žen i mládeže na některých hřištích občas probíhají i nehokejbalové aktivity. Hrací modely budeme řešit až podle toho, kolik hracích dní nám zbyde.

Odpověď na druhou otázku v sobě skrývá obrovskou spoustu času. Už koncem května se řeší propozice na další ročník a sondování, kdo jaké soutěže přihlásí. Pak se čeká na svazové propozice, termíny soutěží (kdy by mohly soutěže začít, kdy musí skončit - v návaznosti na baráže, turnaje výběrů a reprezentační akce). Pak následují přihlášky jednotlivých týmů, zkontrolovat úplnost, případně doplnit a obvolat ty týmy, kterým se to nepodařilo poslat v termínu. Následně se řeší hrací systémy, někdy i formou hlasování s kluby, kterých se to týká a pak už čekáme na první multirozpis svazových soutěží. Ten přichází zpravidla koncem července. V tomto okamžiku začíná to správné peklo. Rozlosovat jednotlivé regionální soutěže (cca 300 zápasů) v návaznosti na soutěže svazové, pokusit se co nejvíc vyjít vstříc přáním jednotlivých klubů o hracích časech a v neposlední řadě zkontrolovat obsazenost hřišť, abychom se všude dobře poskládali. V půlce srpna dostaneme oficiální finální svazový rozpis a do toho musíme celou tuto naši přípravu poskládat. Taktéž nesmíme zapomenout na turnaje mládeže. Pak tento pracovní rozpis putuje do klubů a následně probíhá připomínkové řízení. Zhruba za další týden do pracovního rozpisu znovu zakomponujeme "náhlé" změny svazových soutěží, připomínky regionálních soutěží a s vypětím všech sil poslední prázdninový den vydáváme notičky, podle kterých (při troše štěstí) pojede celá sezóna. Pak už jen následuje každotýdenní kontrola, jestli všechno běží tak, jak jsme si o prázdninách naplánovali, jestli rozpis souhlasí s nasazením rozhodčích a s webem, a následně reagujeme na různé změny, které čas od času přicházejí. Jen pro zajímavost v našem regionu proběhne za sezónu zhruba 85 turnajů mládeže, které se také musí někam vejít.

Pokud by se zbytek podzimní části letos již neodehrál, jaké jsou další plány na dohrávání? Plánuje LK třeba zkrácení základní části? Nebo by se například u soutěží, kde se hrají vyřazovací boje, zkracovalo playoff?

V dospěláckých soutěžích se základní část zkracovat nedá. Tam hraje každý s každým 2x (doma/venku). Pak se teprve uvidí, kolik hracích dní nám zbyde. Důležitým faktorem pro dohrání bude nejen, kdy se začne, ale také kdy budou muset být soutěže ukončeny. Pak teprve rozhodneme, jak se soutěže dohrají. Možných variant je poměrně dost. Od zhuštěného programu, hraní o svátcích, nebo třeba hraní až do konce června, anebo různé druhy zkráceného play off, případně kombinace obojího. Tady bych ale nerad předbíhal, protože vše bude záviset na tom, kolik hracího prostoru dostaneme. U mládeže to je trošičku jednodušší. Starší žáci hrají tříkolově, tudíž tam by asi šlo v případě potřeby jednu třetinu ubrat a ve volném čase i pro ně uspořádat nějaký turnaj. A od mladších žáků níže se turnajově hraje od začátku, takže tam po restartu soutěží můžeme znovu nastoupit do rozjetého vlaku.

A na závěr, co bys popřál, nebo vzkázal klubům a hráčům?

Co popřát na závěr? Co jiného, než abychom se všichni zase co nejdříve ve zdraví a plni energie, sešli mantinelů, a je úplně jedno z jaké strany.