Přebor mladších žáků

Do zápasů nastupují naši hráči s chutí vyhrát, říká trenér mladších žáků Svítkova Leoš Vlašič

Mladší žáci svítkovských Stars na podzim nenašli ve 23 odehraných duelech jediného přemožitele. S velkou gracií postoupili přes kvalifikační turnaj na ten finálový, který se odehraje v červnu. Trenér mladších žáků Stars Leoš Vlašič hovořil v našem rozhovoru nejen o výkonech této věkové kategorie.

Je to především dobrou prací celého trenérského kolektivu Svítkova

Mladší žáci Svítkova na podzim nenašli přemožitele. Vyhráli všech 23 utkání podzimu. Čím si to vysvětlujete?

Je to především dobrou prací celého trenérského kolektivu Svítkova. Tento ročník vynikal už v nižších kategoriích. Kluci mají chuť trénovat, protože vědí, že se jim to v zápasech vrátí. Do zápasů nastupují s velkým odhodláním a nasazením. I přes to, že tu jsou velké individuality, je celý tým jedna velká parta. V neposlední řadě je to tým, který má chuť vyhrávat.

Kvalifikačním turnajem prošli svítkovští Stars rovněž bez ztráty kytičky. Jak hodnotíte výkony svých svěřenců na tomto turnaji?

Každý turnaj je pro nás výzvou. Jsme rádi, že můžeme naši hru porovnat s ostatními týmy. Kluci hráli zodpovědně v obraně a vzájemně se doplňovali. V útoku jsme byli neustále v pohybu a z toho pramenila naše převaha. Máme výkonnostně velmi vyrovnané hráče a můžeme je kombinovat na různých postech. Z předvedeného výkonu našich svěřenců jsme měli velkou radost.

Co říkáte na úroveň tohoto turnaje?

Úroveň turnaje byla výborná. Přijely kvalitní týmy a do posledního utkání bylo o co hrát. Je radost vidět tolik dětí, jak je těší spolu hrát, soupeřit, a to navzdory nepříznivému počasí.

Mladší žáci HBC Svítkov Stars Pardubice. Zdroj fotky: HBC Svítkov Stars Pardubice.

To kouzlo je v nastavení celého klubu

Jak hodnotíte kvalitu týmů, se kterými už měl váš tým možnost porovnání?

Jako velmi dobrou. Ať to byly týmy z východu nebo ze západu, všechny byly dobře připravené. Viděl jsem u nich také skvělé individuální výkony. V této kategorii je to také o štěstí. kdo dá první dva góly utkání, většinou se pak veze na vítězné vlně.

Ve Svítkově se dlouhodobě pracuje s mládeží velmi dobře. Důkazem je každoroční příliv medailí z různých mládežnických kategorií. V čem je kouzlo svítkovské mládeže?

To kouzlo je v nastavení celého klubu. Máme dlouhodobý plán. Získáváme děti z mnoha náborových akcí. Děti si hru díky trenérům nejnižších kategorií oblíbí. Při klubových akcích se potkají s hráči z vyšších kategorií a klub se pro ně stane druhou rodinou. Obrovskou motivací pro děti je navíc sledovat výkony našeho A-týmu, který se po dlouhé době probojoval do Extraligy.

U věkové kategorie, jako je mladší žactvo, většinou nejde o výsledky, ale o radost ze hry. Je tomu tak i ve Svítkově?

Ano, je. Myslím, že to je především o nastavení mysli trenéra. Děti si jdou zahrát a ať už vyhrají, nebo prohrají, jsou za chvíli na plácku za mantinelem a hrají spolu fotbal. Děti musí mít ze hry radost. Je důležité, aby se v dnešní době hýbaly a získávaly návyky pro sportování v pozdějším věku. A myslím, že je dobře, pokud budou vědět, že když odvedou kvalitní práci, přijde za ni odměna v podobě vítězství. Tak to máme v našem trenérském týmu nastavené my a snažíme se to předat i rodičům, protože bez jejich podpory by to nešlo.

Prozraďte, jaké jsou ambice mladších žáků Svítkova do druhé poloviny sezóny?

Co se týká kluků, tak půjdou od turnaje k turnaji. Uvidíme, jestli se jim bude dařit tak, jako na podzim. Co se týká trenérského týmu, máme samozřejmě cíle nejvyšší. Jisté tlaky na úspěšné zakončení sezóny tu jsou i vzhledem k velmi úspěšné kvalifikaci. Všechno se ukáže v červnu na finálovém turnaji.