Mládež

Coach It Easy: Jak se rozvíjí mládež na Polabinách? Co je nejdůležitější podle zkušeného Jana Bílého?

Regionální seriál Coach It Easy se věnuje mládežnickým trenérům či lidem, kteří se starají o mládežnický rozkvět hokejbalu. V regionu Čechy Východ vede HCM v týmu HBC Pardubice zkušený reprezentant Jan Bílý. Co je podle něj to nejdůležitější v práci s mládeží?

Do této role jsem nastoupil od minulé sezóny

Honzo, v Pardubicích máte mnoho mladých hokejbalistů, a to znamená hodně týmů přes juniorku až po minipřípravky. Čím malé hokejbalisty na Polabiny lákáte? Co je to hlavní, co musí hokejbalový tým mladým potenciálním hráčům nabízet? Jak na ně cílíte?

Je to několik věcí, které jsou závislé na sobě. Určitě je to o trenérech a lidech, kteří se mladým hokejbalistům a hokejbalistkám věnují, svaz se snaží pravidelným školením a webináři posouvat a napomáhat jejich znalostem. Spolu s tím je to o prostředí, které všichni v našem klubu sdílíme. Snažíme se neustále areál posouvat a zvelebovat, víme, že některé plány jsou na delší trať, ale… a v neposlední řadě je to o zkušenostech samotných dětí, které často přivedou své kamarády na základě pozitivních ohlasů.

Jak dlouho již děláte „šéftrenéra“ mládeže v Pardubicích? Na co jste se v posledních letech zaměřovali v přístupu k mládeži? Co je podle Vás to hlavní?

Do této role jsem nastoupil od minulé sezóny. Je to stejné asi jako ve všech klubech, správná výchova, u těch nejmenších to není jen o hokejbal, ale jedná se o všeobecnou sportovní přípravu a přímo na hokejbal a výsledky cílíme až u kategorií vyšších. Za mě je hlavní to, aby každý hráč, hráčka byla šťastná a měla radost ze sportu obecně, s tím pak ruku v ruce jde i spokojenost rodičů a postupná tvorba hokejbalové „komunity“ v našem klubu a jednotlivých týmech. Každopádně největší zásluhu na výchově a růstu našich hráčů mají naši skvělí trenéři.

Jsou nějaké další vychytávky, které jste do fungování klubu, v rámci mládeže, zavedli?

Snažíme se v kooperaci se svazem, konkrétně HCM co nejvíce materiálně podpořit jak hráče, tak realizační týmy. Dále jsou tu různé turnaje navíc, příměstské tábory, hokejbalové dny dovedností, sportovní den v hokejové aréně atp.

Co mám možnost vidět, tak trenéry práce s dětmi baví a chtějí je posouvat

Velkou sílu musíte mít i v trenérech, které musíte motivovat. Jak těžké je sehnat člověka, který by se chtěl věnovat mládežníkům v tom hokejbalovém prostředí?

Toto je asi všeobecně napříč všemi sporty složité. U nejmenších je většina trenérů z řad rodičů, kteří mají v klubu hráče, hráčky. Co mám možnost vidět, tak trenéry práce s dětmi baví a chtějí je posouvat, to je asi ta hlavní motivace. Samozřejmě trenéři mají finanční a materiální ohodnocení, vybavení, ale jsem si vědom, že když si člověk porovná časovou náročnost a částky, ve kterých se pohybujeme, tak to určitě neodpovídá náročnosti. Proto je to hlavně o tom, co jsem psal na začátku.

Vaše mládež je velmi úspěšné. Například starší žáci loni získali bronz z celorepublikové soutěže. Dorost se dostal na finálový turnaj. Je podle Vás u mládeže úspěch na prvním místě? Nebo je to rozvoj?

Úspěch určitě na první místě není, hlavně u např. těch starších žáků. Realizační týmy si dávají interní cíle před sezónou, my jako klub se jim poté snažíme pomoci v naplnění, ale rozvoj je určitě výš. Z druhé strany, hokejbal sám hraji od 8 let a pamatuji si, že jsem vždy chtěl vyhrát každý zápas co jsme hráli, proto tuším, že pro trenéry je chvilkama těžké vysvětlit klukům a holkám, že o výsledky „nejde“.

Co pro to, aby hokejbal v Berouně byl nadále úspěšný, děláte? Snažíte se vymýšlet stále nějaké nové zajímavé akce? Jak se snažíte konkurovat dalším sportovním oddílům ve vašem městě?

Pravidelné nábory, dětské dny, turnaje ve školách, školkách, reklamy na bilbordech po městě, je toho celkem dost… Tady narážíme na problém v Pardubicích, ve kterých je těch sportů strašně moc a možností pro malé dětí tedy nespočet. Nemyslím si, ale že by si sporty napříč městem konkurovaly, je i správně, že si děti v mládí zkusí více sportů a nejsou tak jednostranně zaměřený. Nebudou si lhát, pohybová úroveň malých dětí je špatná a často vidím v nejmenších kategoriích, že nahrazujeme hodiny tělesné výchovy, což je špatně.

Kdybyste mohl dát jiným klubům radu, která se týká rozvoje mládeže a náborových akcí, co byste poradil?

Dávat rady je složité, každý klub má své know how. Je mi jasné, že u menších měst je to s počtem dětí náročnější. Řekl bych ale, že je to správných lidech u dětí a poskytnutí základních podmínek pro jejich rozvoj.