Mládež

Chci všem ukázat, že jsem schopen hrát na nejvyšší úrovni! hlásí po premiéře v Extralize Filip Kamaryt

Úspěšné domácí mistrovství světa juniorů, první starty za „A“ tým a dokonce i první gól. Život pardubického Filipa Kamaryta potkávají v posledních měsících samé pozitivní okamžiky. Jak je prožívá on sám se dočtete v následujícím rozhovoru.

Absolvoval jsem kvalitní letní přípravu a cítím se skvěle

Filipe, když se ještě na chvíli ohlédnete za loňskou sezonou, dala by se z Vašeho pohledu charakterizovat jako úspěšná? Co se Vám vybaví jako první a proč?

Naším cílem bylo play-off. Tento předsezónní cíl jsme splnili a teď na tom můžeme stavět. Jako první se mi vybaví tým, který i přesto, že nebyl nejpočetnější, se rval o každý bod.

Ročník 2023/2024 odstartoval před pár dny, jak se cítíte pro předsezonní přípravě?

Cítím se skvěle, absolvoval jsem kvalitní letní přípravu a jsem připraven podávat svoje nejlepší výkony.

V 18 letech jste již nastoupil také v mužské Extralize, dokonce se Vám zadařilo a vstřelil jste branku. Pamatujete si na ten gól ještě? Věříte, že budete schopen podobné výkony opakovat i nadále?

Ano ten gól si pamatuju a asi na něj budu ještě dlouho vzpomínat. Začal jsem se i cítit příjemněji v extralize a ne jako outsider. A jestli budu podávat takovéto výkony i nadále ukážou další zápasy, já ale pevně věřím, že ano.

Jsem rád, že můžu přebírat zkušenosti od tak kvalitních hráčů

Jak Vás berou ostatní zkušenější spoluhráči v kabině „A“ týmu?

Asi je to i tím, že jméno Kamaryt už kabinou proběhlo, ale kluci mi jsou jak dobrými spoluhráči, tak i učiteli a jsem rád, že můžu přebírat zkušenosti od tak kvalitních hráčů.

Naopak v týmu juniorů budete mít jistě významnější roli, co sám od sebe v této kategorii očekáváte?

Jakožto kapitán bych chtěl hlavně motivovat kluky k nejlepším výkonům a do každého zápasu vstoupit naplno a být jim příkladem.

Kdybyste měl porovnat juniorskou a seniorskou extraligu, v čem vidíte největší rozdíly?

Hlavním rozdílem je určitě rychlost hry. V extralize není moc času na dlouhé přemýšlení a klade se větší důraz na sehrané akce.

Jaké jsou Vaše týmové cíle pro tuto sezonu?

V juniorské kategorii je to určitě play-off. Od minulé sezóny jsme rozšířili sestavu o silný ročník, takže věřím, že během sezóny nasbíráme body, abychom si zajistili lepší pozici. Co se týče mého extraligového činění, tak chci nasbírat zkušenosti a ukázat, že jsem plně schopen hrát na úrovni nejvyšší ligy.

Filip Kamaryt (druhý zprava) vyhrál s reprezentací do 18 let Mistrovství světa v Liberci! Autor fotky: Markéta Křížová.