2. liga

"Jsme na tom jako hokejová reprezentace, naposled jsme soutěž vyhráli v roce 2010" říká zlatý trenér Hradce Králové

Pouhé tři zápasy finálové série stačily k tomu, aby byl znám mistr 2. ligy ročníku 2023 – 2024 HBC Hradec Králové 1988 B. Jiří Rytíř stál mimo jiné i na střídačce hradeckých pirátů a jako trenér dovedl tým ke zlaté tečce v této sezóně.

Nejprve znovu gratulace rezervě Pirátů za zisk titulu mistra 2. ligy RSHb Čechy Východ – jak hodnotíš uplynulou sezónu z pohledu trenéra a vedoucího mužstva? Splnil se Vám tímto cíl, který jste si do sezóny stanovili?

Děkuji moc za gratulaci. Uplynulá sezóna nám prakticky začala hned dvěma porážkami v prvních dvou kolech, přesto jsem věřil, že se dokážeme oklepat a začneme sbírat body do tabulky. V sezoně 2022-2023 se rozhodovalo o konečném pořadí před play-off až v posledním zápase a bylo jasné, že i tato nová sezóna bude hodně vyrovnaná. Co mne těšilo bylo, že jsme měli opravdu široký kádr a v důležitých zápasech s týmy z čela tabulky, jsme se většinou sešli v celkem silné sestavě. Vzhledem k takové revitalizaci hradeckého hokejbalu, která nám trvá třetí rok, se pomalu začínají sbírat pozitiva, která jsme si předsevzali.

Upřímně, jste pro mě překvapením, že jste se stali vítězem. V základní části jste pouze ve 4 utkáních okusili hořkost porážky, zbytek utkání se nesl na vítězné vlně. V čem vidíš to, že Vám to tak „klapalo“ v základní části, a i samotné finálové části – play off?

Tak jak už jsem zmínil loňskou sezónu, kde se vlastně rozhodovalo o vítězi základní části až v posledním zápase, tak bych nás jako nějaké velké překvapení nehodnotil. Sice ty dva zápasy z úvodu nebyly pro některé hráče úplně ideální signál možného úspěchu, ale tady bych řekl, že máme hold do sezóny pomalejší rozjezdy, a nakonec, jak říkáš v celé sezóně i s play-off to byly jen 4 porážky. A na jarní část a play-off se nám podařilo dát dohromady mladý kluky se střední a i tou veteránskou generací, která nakonec šlapala celkem jistě zápas od zápasu, až k tomu poslednímu vítěznému ve finále play-off .

S Prachovicemi jste v základní části jednou zvítězili, jednou prohráli. Jak se to povedlo, že jste ve finále rozhodli proti tomuto soupeři všechna tři utkání ve svůj prospěch?

Domácí zápas, který jsme prohráli v základní části, byl jak na houpačce a hodně vyrovnaný, prohráli jsme ho gólem v poslední vteřině zápasu, kdy jeden z našich nejzkušenějších hráčů nezvládl tíhu závěrečných vteřin. Ale celkově tým Prachovic byl opravdu velmi dobrý a finále pro ně bylo také zasloužené, vzhledem k jejich práci v této sezóně. Radek Bureš a Jindra Kunc se ukázali jako vynikající lídři týmu našeho finálového soupeře. Finále samotné bylo pro nás celkem těžké, ve druhém a třetím zápase se chleba lámal až v druhé části, do té doby to bylo velmi vyrovnané a my jsme měli trochu více štěstí na koncovce a vynikajícího brankáře v bráně. Honza Vrkoslav to v těch nejdůležitějších momentech uměl zavřít a z toho jsme mohli nakonec těžit.

Jak si sedl kádr? Vaše základna čítá velký počet hráčů – byl týmový duch spojený dravým mladím a zkušenými matadory soutěže tím, co dokázalo ovládnout letošní ročník soutěže?

Určitě ano, jak už jsem to zmínil, napříč generacemi si to v týmu sedlo. Občas jsem se musel rozhodovat komu dám v zápase přednost, kádr byl opravdu široký, a i když to mohlo pár lidí v týmu mrzet, nakonec tam byla ta zlatá třešnička, na které měli podíl všichni ti, co nám k tomuto úspěchu pomohli, když nastoupili v zápasech této sezóny. A ještě taková třešnička, prakticky jsme na tom jako naše hokejová reprezentace, naposled jsme tuto soutěž vyhráli v roce 2010 stejně jako oni.

Půjdete se stejným cílem a složením mužstva i do dalšího ročníku, nebo můžeme očekávat změny?

Systém revitalizace našeho klubu je dlouhodobějšího charakteru a já předpokládám, že někteří hráči jako třeba Nickolas Dlouhý ukázali, že by mohli být důležitou součástí A týmu. Takže složení kádru rezervy je v rámci rozvoje mladých hráčů asi to, co potřebujeme. Takže možná tam bude nějaká ta nová tvář, kterou se budeme snažit připravit do dalších hokejbalových let a naopak možná nám skončí nějaký ten veterán a soutěžním cílem je pro nás hrát play-off.


V posledním utkání v Prachovicích, po závěrečném hvizdu rozhodčích, byla vidět v tvých očích obrovská spokojenost a radost ze zisku titulu. Očekával jsi to, čeho Váš tým dosáhl, nebo to i pro tebe bylo velké překvapení?

Na poslední zápas, jsme šli bez našich nejlepších hráčů v poli, takže jsem si říkal, že to bude určitě těžké, přesto jsem věřil, že to dokážeme zvládnout. Brzy jsme dostali úvodní branku, ale tým se dokázal oklepat a díky brankáři a obranné hře jsme soupeři již žádnou další branku v naší síti nedovolili. Tým se oklepal, a to co nás celou sezónu provázelo k úspěchu (že branku může dát každý) nám pomohlo zápas otočit. Spokojenost byla určitě a radost jsem měl hlavně za ty kluky, kteří podobný úspěch prostě potřebovali. Překvapení to asi pro mne úplně nebylo. Po našich výsledcích v předešlých zápasech se od nás takový úspěch i očekával, takže jsme jen toto očekávání naplnili a kluci mohli konečně něco slavit.

Závěrem přijmi ještě jednou velkou gratulaci nejen tobě ale i celému mužstvu. Přeji Vám i nadále, aby se Vám v Hradci Králové dařilo ve všech kategoriích hokejbalu!!!


Tabulka 2. Liga - Čechy Východ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Hokejbal...
20 76:70 32
2.
HbC Chlumec nad...
20 71:78 27
3.
HC Jestřábi...
20 63:73 26
4.
HBC Svítkov Stars...
20 69:94 21
5.
TJ Sršni Svitavy
20 63:83 19