Vyšší ligy

Prvoligový Svítkov nadělil Malenovicím „bůra“, mladíci z Autoskla vykradli Prachatice!

Minulý víkend se minimálně na další 3 týdny odehrály poslední zápasy nejen druhé nejvyšší soutěže mužů v České republice. Domácí zápas Poličky, která měla čelit plzeňským mečounům se odložil. Pardubičtí Autoskláři zajížděli do Prachatic, kde udolali místní Horaly 2:1.

Svítkov se o den později v neděli 11.10. představil v Malenovicích, kde exceloval!


Autoskláři do 20. minuty prohrávali, pak ale vývoj klání otočili!

HBC Prachatice vs. HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice „B“ 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Švácha (Sitter) – 21. Geisler (Blažek), 32. Kouba (Licek, Moravec V.).

Střely: 24:26, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 1:0, v oslabení: 0:0, diváků: 0.

Sestava Pardubic: Foršt – Deml, Geisler, Hálek, Hruška, Svoboda, Tajovský – Blažek, Dostál, Kouba, Kunc (C), Lauryn, Licek, Mach, Moravec V., Šimek J., Šimek M., Socha

Rezerzva extraligového Autoskla se v sobotu vydala do vzdálených Prachatic, které vstoupily do utkání brzkou proměněnou přesilovou hrou, v níž ruce nad hlavu zvedal Švácha. „Věděli jsme, že Prachatice jsou velmi silný tým, což dokázaly i vítězstvím v Poličce v minulém kole. Bez několika opor, které byly s A-týmem v Dobřanech, jsme začali opět velmi aktivně a ve vysokém tempu. Na začátku utkání soupeř sice využil svoji první přesilovku, ale aktivita zůstala na naší straně.“ byl i přes nepříznivý stav spokojený hlavní trenér Pardubic Jiří Doležal st.

Aktivně a přímočaře hrající Pardubice se dlouho nemohly prosadit. Utkání nabízelo vyrovnanou bitvu, ale Autoskláři se prezentovali poctivou hrou a zvyšovali své tempo, až se ve druhé periodě prosadil Geisler a srovnal stav utkání na 1:1. Po 30. minutách tak svítil na tabuli nerozhodný stav a všem muselo být jasné, že o osudu utkání rozhodne jeden gól, jedna sebemenší chyba. „Obrana pracovala bezchybně a dařil se nám i rychlý přechod do útoku, mnohdy kombinací na pár doteků. Na rozdíl od minulých zápasů jsme ani tolik nekazili přihrávky a souhru, což nám přineslo mnoho šancí, a nakonec i obrat v zápase,“ vypráví lodivod Autoskla Jiří Doležal.

Branka hostům velmi zvedla sebevědomí, což se projevilo v závěru duelu. Na druhé straně se domácí nemohli v prostřední periodě dostat do větší šance. Na konci utkání šly Pardubice do tenkého vedení zásluhou Kouby a Prachatice tak musely dotahovat. Vyrovnat se ji však nepodařilo a Autosklo si dokráčelo pro velmi cenné vítězství z půdy neustále se zlepšujícího jihočeského souboru. „Po druhém gólu jsme však na chvíli ztratili koncentraci a soupeř toho využil a pořádně nás zatlačil. Naštěstí jsme si vedení dokázali udržet a odvezli si další tři body ze hřiště soupeře, těšilo Doležala.

„Vítězství si moc vážíme i v kontextu s tím, že hned v neděli v Prachaticích prohrálo silné Brno. Zároveň si ceníme i poznatku, že kvůli chvilkové ztrátě koncentrace můžeme během chvíle přijít o pracně vydřené vedení. Týmy 1. Ligy jsou v tomto směru nekompromisní a je to největší rozdíl mezi touto ligou a ligou juniorů,“ upozorňuje hlavní trenér bývalé juniorky a dnes prvoligového souboru pardubického Autoskla Jiří Doležal st.

Svítkov vynuloval Čamlíky. Král nasázel hattrick, Paukrt přidal další 2 góly

HBC Malenovice vs. HBC JTEK Svítkov Stars Pardubice 0:5 (0:1, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Král (Běloušek), 18. Paukrt (Bureš, Král), 23. Paukrt (Staněk, Král), 26. Král (Kubal), 34. Král (Bureš, Čech).

Střely: 13:37, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0, diváků: 0.

Sestava Svítkova: Synek (Majerníček) – Flos, Korbel, Macháček, Menc, Staněk – Běloušek, Bureš, Čech, Dudík, Král, Kubal, Novotný, Paukrt (C).

Svítkov vyrazil do Malenovic skrz strastiplnou cestu a bez několika hráčů základní sestavy. „I přes velký počet nejen omluvenek, ale i nemocí, jsme odcestovali na divokou cestu do Malenovic vlakem. Ani početné přesedání vlak/autobus/vlak nám nezkazilo náladu a byli jsme odhodláni sérii před pauzou zakončit vítězně. Do sestavy se zapojil prvním zápasem junior Korbel a taktéž první zápas si odbyla nová posila v brance Lukáš Synek,“ prozrazuje hlavní trenér Stars Petr Kopečný.

Od začátku utkání udávali tempo Svítkovští, ale až do 14. minuty úvodní periody byl stav utkání stále bezbrankový. „Obecně lze říct, že jsme celý zápas kontrolovali a ani přechod z plastu na asfalt nám tolik nevadil. Zápasy Malenovic jsme studovali a věděli jsme, že hrají velmi tvrdě, zápasy jsou vyhrocené, a proto jsme se snažili držet emoce na uzdě,“ upozorňuje Kopečný. „Ne vždy se to sice povedlo, ale i tak si myslím, že jsme to ustáli,“ pevně věří lodivod prvoligového Svítkova Petr Kopečný.

Hattrickem se ve vítězném duelu blýskl Jakub Král a další dva zásahy přidal Filip Paukrt. Premiéru v brance mezi muži v 1. Lize si navíc odbyla posila z druholigového Heřmanova Městce Lukáš Synek, který vyčapal čisté konto! „Utkání si podmanila dvojice Král-Paukrt, tito borci společně vstřelili všech pět branek. Lukáš Synek si v prvním zápase vedl znamenitě a nejednou náš tým podržel. Junior Martin Korbel zahrál naprosto s přehledem a chyběl pouze kousek, aby si v prvním zápase připsal i první branku – velký příslib do budoucna. Soupeři děkuji za zápas a my společně pevně věříme, že si ještě ten hokejbal letos zahrajeme,“ doufá Kopečný.