Vyšší ligy

Máme motivaci o něco hrát, týmově nás to může nastartovat k lepším výkonům, věří Josef Šimůnek

Hradec Králové si v úvodu jarní části zapsal vysokou výhru. Na skvělém výsledku se gólem a čtyřmi asistencemi podílel Josef Šimůnek, který je nyní blízko překonání osobního rekordu v počtu kanadských bodů v základní části CROSSDOCK Extraligy. Nejen o tom a dalších zajímavostech se rozpovídal více.

Zápas rozhodl náš lepší pohyb a kvalita v zakončení

Pepo, s Hradcem Králové jste do jarní části vstoupili vysokou výhrou. Karvinou jste v domácím prostředí porazili 7:3. Jak se z Vašeho pohledu vyvíjel takový vstup do jara?

Z hlediska výsledku a plného bodového zisku náš vstup do jara začal naprosto ideálně. Před zápasem nám bylo jasné, že pokud chceme opravdu zabojovat o účast v play off, musíme soupeře z Karviné porazit a tím se na něj bodově dotáhneme. To se nám podařilo a jsem za to opravdu rád. Máme díky tomu motivaci o něco hrát a věřím, že nás to týmově může nastartovat k lepším výkonům. Přestože výsledek vypadá jednoznačně, nebylo to vůbec jednoduché utkání. V první třetině jsme udělali dvě chyby a soupeř je ihned gólově potrestal. Stěžejním momentem zápasu byla určitě skvěle zvládnutá druhá třetina. Odskočili jsme na rozdíl tří branek a výsledek jsme si i přes malé klopýtnutí ve třetí patnáctiminutovce relativně v klidu pohlídali. Utkání jsme z mého pohledu zvládli hlavně díky velké úspěšnosti v proměňování šancí. Situace v pásmu soupeře se nám dařilo řešit velmi dobře a díky tomu jsme vstřelili dost gólů, které nás dovedly k cennému vítězství.

Skóre jste otevřeli už ve třetí minutě, Karviná ho zanedlouho otočila, ale druhá část se vám skvěle vydařila a vsítili jste čtyři branky. Byl tento moment rozhodující?

Jednoznačně se rozhodlo právě v druhé třetině. Vyhráli jsme jí v poměru 4:0 a s tříbrankovým náskokem se nám do poslední části zápasu šlo daleko lépe. Věděli jsme, že se už nemusíme nikam hnát, ale chtěli jsme být i nadále aktivní. Snažili jsme se držet v pásmu soupeře a neustále kontrolovat průběh zápasu, což se nám víceméně dařilo. Zápas rozhodl náš lepší pohyb a kvalita v zakončení. Každopádně musíme na těchto aspektech dál pracovat, protože nás nyní čekají rychlostně mnohem kvalitnější soupeři, než byl celek z Karviné.

Na vysokém vítězství jste se výrazně podílel, vsítil jste jeden gól a na čtyři nahrál. Jakou gólovou situaci byste nejvíce vyzdvihl?

Asi každý hráč má radost, když se mu utkání bodově podaří, a ještě k tomu může zapsat týmovou výhru. Některé ty gólové akce byly opravdu pěkné. S Palim (Štěpán Palán) jsme si to v útočném pásmu narazili a po nahrávce přes beka to vyslal nekompromisně do vikýře. Chvilku jsme se báli, jestli to rozhodčí vůbec uzná, jak rychle to vyletělo. Nejlepší akce, ale asi podle mě byl gól na 7:3. S Fandrsem (Vítek Fanderlik) jsem si dali dvě nahrávky okolo ležícího obránce a on potom zakončoval do úplně prázdné branky. Byl to jeho první zápas po těžké operaci a dlouhé sportovní pauze. Celý zápas hrál výborně a jsem fakt rád, že se při zápase prosadil i gólově a máme ho zpátky.

V momentální situaci to musím víc brát na sebe

Na svém kontě nyní máte devatenáct kanadských bodů, tolik jste jich zatím v Extralize nejvíce posbíral v základní části v předminulé sezóně. Jak vnímáte tento ročník z tohoho pohledu, kdy už jste blízko překonání osobního rekordu?

Nebudu říkat, že se na ty body nedívám. Sleduju to a vždycky se hráči hraje líp, když se mu bodově daří. Na osobní rekord v sezóně ale nekoukám. Snažím se hlavně pomoci týmu sbírat body do tabulky a v momentální situaci v hradeckém klubu to prostě musím víc brát na sebe a snažím se ty zápasy rozhodovat. V minulých letech tady bodově vynikal Petr Novák nebo Honza Bacovský. Teď už tady tyhle zkušené borce, co dělali přes třicet bodů za sezónu, nemáme. Musíme začít konečně bodovat my mladší a nespoléhat se na to, že nám v krizových situacích přijde pomoc někdo z té starší generace, díky které zažíval hradecký hokejbal své největší úspěchy.

Ke konci zimní přípravy jste v Dobřanech ovládli turnaj Ledňáček, nyní jste na to navázali výhrou v Extralize. Lze už říci, že to ukázalo dobrou připravenost na jarní část?

Já jsem na turnaji nebyl, takže připravenost na základě turnaje v Dobřanech hodnotit nemůžu. Domácí výhru s Karvinou bych také příliš nepřeceňoval. Byl to první zápas a pořádná prověrka, která otestuje naši připravenost, přijde v sobotu při zápase s pražským Kert Parkem. Ten zápas bude úplně jiný, než jsme absolvovali teď doma. Budeme muset mnohem lépe bránit a hrát vše mnohem rychleji. Tohle už nebude tým dorostenců a juniorů, kteří reprezentovali Kert Park na turnaji v Dobřanech. Nastoupí proti nám spousta hráčů z reprezentačního výběru a až tady se ukáže, jak dobře jsme na jarní část připraveni.

Letošní ročník se oproti minulým sezónám vyvíjí jinak a jste blízko místům, které zaručují postup do play off. Kde vidíte největší posun v poslední době?

Výrazně nám pomohl start do sezóny, kdy se nám podařilo vyhrát tři utkání po sobě. To nás bodově dostalo do vyšších pater tabulky a nyní se snažíme udržet se v boji o postupovou osmičku. Bodově můžeme být relativně spokojení. Kde pořád vidím velké rezervy, je kvalita a nasazení v tréninkových jednotkách. Účast se celkově zvýšila, ale pořád mi chybí u spousty hráčů větší nasazení a chuť se zlepšovat. Máme velmi mladý tým a pokud chceme v Hradci zase pravidelně hrát play off, tak musíme vytvořit novou generaci hráčů, kteří budou mít dostatečnou výkonnost pro extraligovou soutěž. Organizační posun nastal z hlediska zařazení individuálních tréninků a posílání záznamů o sportovní aktivitě do společné skupiny. Dále jsme zařadili v průběhu celé sezóny vždy v neděli po zápase silově kondiční tréninky pod vedením Tomáše Frýdka v hradeckém Tesla gymu. Tréninky jsou super poskládané a kombinují silový rozvoj specifický pro hokejbal s cvičením zaměřeným na prevenci proti zranění. Myslím, že především mladší kluci mohou z těchto tréninků hodně benefitovat. Já sám jsem za tuhle spolupráci opravdu rád a na hřišti se v aktuální sezóně cítím o dost lépe než v těch předchozích.