Vyšší ligy

Derby vždy přitáhne spoustu diváků, mají se na co těšit, hlásí Luboš Moravec

Druhé kolo CROSSDOCK Extraligy nabídne pardubické derby. Tým z Polabin vstoupil do nové sezóny minulý víkend v Hradci Králové, nyní už první domácí utkání vyhlíží Luboš Moravec. Pardubický útočník očekává, že zápas bude lákadlem pro fanoušky a přijde jich zase co nejvíce.

Přesilové hry, tam vidím hlavní důvod, proč jsme v Hradci neuspěli

Luboši, v úvodním utkání nové sezóny CROSSDOCK Extraligy jste prohráli s Hradcem Králové 1:2. Jaký byl první zápas z Vašeho pohledu?

Úvodní utkání sezóny jsme začali aktivně, kdy jsme Hradec dokázali uzavřít v jeho obranném pásmu a měli kontrolu nad hrou. Bohužel jsme nedokázali tlak využít k žádné brance.

Ve druhé třetině jste se dostali do vedení a těsný náskok drželi do závěru třetí části. Co se pak stalo v posledních minutách?

Ve středním pásmu přišel z naší strany zbytečný, možná i nezaviněný faul. Hradec dokázal naše vyloučení potrestat. Rázem bylo srovnáno. Další rána přišla minutu a čtvrt před koncem závěrečné části. Pokusili jsme se znovu jít do vedení, ale přišla další chyba. Z našeho tlaku v útočném pásmu šel Hradec do přečíslení a druhou brankou rozhodl o utkání.

Nedařilo se vám využít přesilové hry, měli jste jich k dispozici sedm. Kde vidíte největší příčinu, že jste v nich soupeři neodskočili?

Ano, přesilové hry jsou hlavní důvod, proč jsme v Hradci neuspěli. Speciální formace na přesilovky nebyly v sestavě, ve které je hrajeme. Nebyli jsme v nich vůbec nebezpeční. Musíme se na ně více soustředit v následujících trénincích.

Snažím se mladší hráče povzbuzovat a hecovat

Do Hradce jste jeli v omlazené sestavě, někteří zkušení hráči chyběli. Vy jste tým vedl jako kapitán. Předáváte rád zkušenosti mladší hráčům, kteří se zapracovávají do nejvyšší soutěže?

Snažím se, aby si z toho nedělali těžkou hlavu. Především se hrou musí bavit, takže chci, aby se cítili uvolněně. Nevyvíjeli na sebe zbytečně tlak. Snažím se je povzbuzovat a hecovat. V Hradci mladší hráči podali solidní výkon, musíme si uvědomit, že klukům je v rozmezí 15 až 17 let, takže se musejí v Extralize postupně vyhrát.

Po východočeském derby vás v dalším kole čeká pardubické derby, kde se utkáte se Svítkovem. Minulý rok jste se na hřišti soupeře ani jednou neprosadili, domácí zápas jste pak vyhráli jednobrankovým rozdílem. Jak se na souboj připravujete nyní?

Tento týden jsme se soustředili na zjednodušení hry. Nevymýšlet zbytečné přehrávání akcí směrem do útoku. Přímočarost do branky, na tom teď budeme pracovat.

Pardubická derby byla v minulé sezóně nejnavštěvovanějšími zápasy v základní části Extraligy, na oba duely přišlo přes 300 diváků. Očekáváte, že si tam zase najde cestu hodně fanoušků a utkání bude skvělou reklamou na hokejbal?

Je to jednoduché. Derby vždy přitáhne spoustu diváků. Jestli vyjde i krásné počasí, očekávám plný dům. Budeme chtít první domácí zápas vyhrát za tři body. Diváci se mají na co těšit.