Reprezentace

Tým Czech Masters se připravuje na další mistrovství světa! Libor Komůrka kompletuje tým do Kanady

V roce 2024 se uskuteční hokejbalové mistrovství světa 2024 v Kanadě! Do oblasti Alberty se na přelomu srpna a září 2024 chystá i českým tým Masters v čele s lodivodem Liborem Komůrkou. Ten by rád pro nadcházející světovou akci, kde se představí zejména hokejbalisté nad 45 let, doplnil svůj celek.

Kanada je atraktivním místem, někteří z nás jistě pamatují MS 2016 v Banfu

Pane Komůrko, méně jak za rok se v Kanadě uskuteční další MS v kategorii Masters, kde se představí zejména hráči 45+. Jak se na takovou akci těšíte? Prý by se mělo hrát v oblasti kanadské Alberty. Jak moc atraktivní to pro váš tým bude?

Ano, místo by mělo být již dané, tedy oblast Alberta. V současné době se ještě řeší přesný termín. Je již zřejmé, že to bude buď na přelomu srpna a září nebo první týden v září 2024. Předpokládaný rozsah zájezdu je minimálně týden. Kanada je atraktivním místem, někteří z nás jistě pamatují MS 2016 v Banfu, takže nejen pro nové účastníky to bude jistě zážitek.

Určitě se již teď snažíte kompletovat svůj celek. Jak na tom jste? Určitě to s tímto MS bude složitější, protože MS v Kanadě bývá finančně náročnější. Může i toto hrát roli v tom, kolik hráčů na šampionát odcestuje? Je jasné, že do Kanady pocestuje zdravé jádro týmu?

Upřímně, zatím ještě přesně nevím vzhledem k tomu, že se od loňského MS v ČR udály, bohužel, radikální věci! Především nové rozdělení kategorií Masters na 35+ a 45+, tudíž mladší hráči již věkově nebudou splňovat podmínky. Říkám bohužel, jelikož především vytvoření kategorie 35+ nepovažuji za příliš šťastné. Zkrátka to pro mě není kategorii veteránů! Spíše bych se přikláněl ke kategoriím 40+ a 45+, ale podporu v tomto náš svaz, který tuto myšlenku podporoval, ve světě nenašel. Dále si myslím, že je škoda, že právě kategorie 45+ nezakotvila příští rok opět někde v Evropě. Jelikož se od roku 2014 třikrát odehrálo Masters za mořem a pouze jednou v Evropě, a to bylo loni na Kladně a v Novém Strašecí. A právě kluci, kteří od roku 2014 působí v týmu a je jim dnes již přes 50 let, se mohli v kategorii 45+ rozloučit někde blíž. No, musíme to brát tak, jak to je.

Odehraje se MS pouze v jedné kategorii, a to v té 45+? Nebo se na MS představí i jiné ročníky? Budou v Kanadě smět nastoupit mladší hráči na výjimku?

MS bude pro hráče narozené 1979 a starší, a pokud je mi známo, tak v jednání jsou možné výjimky pro určitý počet hráčů narozených nejpozději 1982. Osobně jsem proti výjimkám, ale v tomto případě bych to považoval, vzhledem k rozdělení kategorií Masters, za rozumné řešení.

Momentka z posledního domácího MS Masters na Kladně a v Novém Strašecí. Zdroj fotky: archiv ČMSHb.

Máte zájem o účast na MS Masters v Kanadě? Stačí se ozvat do 20. listopadu 2023!

Se zámořským MS většinou bývají problémy například i s cestováním apod. Jak složité je podle Vás výpravu připravit? Probíhá již teď i příprava týmu?

Ano, to bývá velice složité, a proto na tom již pracujeme. Bude potřeba zajistit letenky, ubytování, výbavu pro celou výpravu atd. Čekáme na další jednání ISBHF, které proběhne do konce října 2023, kdy už bychom měli mít ucelenější představu o turnaji samotném.

S jakými cíli na kanadský šampionát pocestujete? A jakou podle Vás bude mít kvalitu po zdařilém MS Masters v Novém Strašecím a Kladně?

Tak to je ještě samozřejmě daleko, naší prioritou bude složit hlavně tým. Určitě bychom rádi navázali na umístění a hru

Pokud chcete vzkázat něco hokejbalistům ve věku Masters a nalákat je na toto kanadské MS, tak zde máte prostor.

Tímto bych rád oslovil hráče uvedených ročníků (1982 a starší), kteří by měli zájem se na MS v Kanadě podívat, aby mě kontaktovali na mailu komurka@hokejbal.cz nebo kusek1@seznam.cz . Do mailu prosím, popřípadě, uveďte své nacionále, telefonický kontakt, v krátkosti svou hokejbalovou historii a tým, kde v současně době působíte. Výhodou je aktivní činnost hráče v soutěži ČMSHb a dále je potřeba si uvědomit, že v této kategorii si hráči pokrývají náklady na tuto akci prakticky sami, což je v současné době částka okolo 50 tisíc Kč. Kdo by měl tedy zájem, ať se ozve na výše uvedené e-maily do 20.11. 2023, bližší informace pak budou zájemcům podány z mé strany interně. Pozor, budeme samozřejmě doplňovat realizační tým, kde platí věk minimálně 18 let. Tedy zájemci se mohou hlásit také, jak je výše uvedeno.

Kategorie Masters je vždy pohlcena pozitivní hokejbalovou atmosférou. Zdroj fotky: archiv ČMSHb.