Vyšší ligy

Pokud chceme být nejlepší, musíme zvládat i tyto situace, které sport přináší, neskrývá Michal Novák.

Letohrad do letošní sezóny vstoupil skvěle, ale v posledních zápasech se spíše trápí. V bráně ho hodně drží Michal Novák, který je mezi brankáři naší nejvyšší hokejbalové soutěže na druhém místě. Letohradský gólman se rozpovídal o současné situaci a věří, že tým výpadek zvládne.

Možná se teď trápíme trochu více, než bychom museli

Michale, po skvělém vstupu do sezóny přišly horší výsledky, body jste nezískali ani s nějakými týmy z dolní části tabulky a zatím jste na šesté pozici. Byla Vaše očekávání před sezónou větší?

Abych řekl pravdu, velká očekávání jsem před sezónou neměl. Jsem celkově spíše opatrný typ. Důležité pro nás bylo, že jsme na začátku sezóny navázali na veleúspěšnou sezónu předešlou, ale nějaký výpadek prostě asi zákonitě přijít musel. Možná se teď trápíme trochu více, než bychom museli, ale někdy to tak prostě je. Každopádně jsme chtěli bodovat daleko více.

Vám se v osobních statistikách daří a mezi brankáři Extraligy se nacházíte na druhém místě. Úspěšnost zásahů máte 94,31 % a v průměru jste obdržel 1,71 gólů za zápas. Stojí Vás letos takové výkony více sil?

Upřímně jsem vstupoval do sezóny s tím, že jsem asi nejhůře připravený za poslední tři roky. Hodně se toho nakupilo i mimo sport, takže jsem potřeboval řešit spoustu věcí okolo. Každopádně jsem rád, že mě to ze začátku sezóny trefuje. Ale často je to i díky práci celého týmu. Stále ale nejsme ani v polovině sezóny a více mě zajímají týmové výsledky. Pokud si formu udržím, budu rád, jestli to týmu pomůže. Jinak to neznamená nic.

V brance mužstvo držíte, ale spoluhráči Vám příliš nepomáhají. V sobotu se rozstříleli v utkání s Prachaticemi, poté ale Svítkovu nevsítili žádný gól. Co chybí hře směrem dopředu?

Možná teď hrajeme ve zbytečné křeči a tím zapomínáme i na věci, které máme zaběhlé. Šancí si vytváříme poměrně hodně, ale nedokážeme je proměnit. Kluci se tak někdy snaží zlomit to za každou cenu a křeč je o to větší. Receptem bude nejspíše dát si několik týmových večeří na uklidnění, zjednodušit hru a hrát to, co nám už léta funguje a jít zápas od zápasu. Vrací se nám také do sestavy po zranění Michal Macháček, který má v sobě instinkt rozhodovat zápasy. I to nám může pomoci.

Stále jsme na začátku sezóny a klíčové je play off

V poslední době máte dost zraněných hráčů a vaše sestava se mění. Jaký to má vliv na týmové výsledky?

Já bych to neviděl tak divoce. I minulou sezónu jsme jezdili celý podzim ve slepované sestavě, akorát nám tam vždycky něco napadalo a díky tomu jsme vyhrávali. Pokud chceme být nejlepší, musíme zvládat i tyto situace, které sport přináší. A já věřím, že zvládneme cokoliv. Díky loňskému úspěchu jsme se dostali nahoru těsně pod vrchol a tam logicky prostě fouká. No a na ten vítr si musíme zvyknout.

V minulé sezóně jste společnými silami došli ke klubovému historickému úspěchu a ve finále play off jste získali stříbro. Jak vnímáte týmovou spolupráci u tohoto sportu? Je základem úspěchu?

Loňská sezóna byla něčím výjimečná. Sedlo si spoustu věcí, které si sednout měly. Pro nás bylo důležité si vyzkoušet, že jsme schopní a dost dobří na to hrát o titul. To je pro spoustu hráčů, včetně mě, nová věc. Tyto zkušenosti jsme ve velkém hokejbalu neměli. A teď jsme o tyto těžké zápasy play off zkušenější a věřím, že i odolnější. Nejen každý z nás, ale i jako tým. A ano, základem úspěchu je vždycky týmový výkon, každý musí vědět, jakou má v týmu pozici. A my jsme „kurňa“ dobrý tým, který má na to titul vyhrát.

Čeká vás hodně práce, aby tým zase fungoval tak, jak má. Věříte, že se brzy vše dostane na správnou cestu?

Práce je stále dost. Pořád je potřeba se zlepšovat a posouvat se individuálně i týmově. Každopádně jsem nečekal, že bychom po loňském úspěchu jen tak naskočili na vlnu a nechali se unášet. Stále jsme na začátku sezóny a klíčové je play off. Úkolem je tedy dostat se do něj a až tam se ukáže, kdo vlastně jsme. I jako druhý tým po základní části jsme byli jak ve čtvrtfinále, tak v semifinále, vždy jeden gól od vyřazení. Musíme prostě od základů rýt čumákem plast a bojovat.