Vyšší ligy

Oba týmy chtěly hrát hlavně hokejbal, hodnotí pardubické derby Jan Bílý

Pardubice se po nepovedeném začátku sezóny dostaly do formy a v minulých pěti zápasech vždy vybojovaly tři body. Naposledy ovládly pardubické derby, kde se dvěma góly a asistencí blýskl Jan Bílý. Pardubický útočník se ohlíží nejen za tímto zápasem, ale vyhlíží také poslední utkání podzimní části.

Oni doposud prožívali derby více a i to jim pomáhalo nás přehrávat

Honzo, ve druhé polovině podzimní části se týmu vrátila forma a v tabulce jste se už dostali na osmé místo. Kde vidíte největší progres od začátku sezóny?

Faktorů zlepšení bylo více, návraty hráčů po zranění, promíchání sestavy a možná i uvědomění si vážnosti situace, kdy to v jednu chvíli nebylo příjemné vidět pohled na tabulku. V týmu skončilo před sezónou několik zkušených hráčů a zapojili se zase mladí, což chvilku trvá, ale všichni kluci z dorostu a juniorky zvládají situaci výborně.

V předposledním kole podzimní části jste odehráli pardubické derby. Svítkovu jste oplatili prohru z letošního prvního vzájemného utkání a vyhráli 5:2. Co rozhodlo o vítězi?

Myslím si, že poprvé jsme šli do derby s nějakým herním plánem a s tím, že jsme se chtěli emocemi vyrovnat Svítkovu. Přeci jen oni doposud prožívali derby více a i to jim pomáhalo nás přehrávat, tomu jsme se chtěli vyrovnat. Rozhodla ale podle mne třetí třetina, kterou jsme odehráli skvěle a náskok, co jsme si vypracovali v předchozím dění, jsme nepustili.

Ke třem bodům jste týmu hodně pomohl. Vsítil jste vítězný gól, na další jste nahrál a pět vteřin před koncem základní hrací doby jste ještě upravil skóre střelou do prázdné branky. Jaký moment byl nejdůležitější?

Důležitý byl první gól, soupeři jsme odskočili na rozdíl dvou branek a chvíli poté jsme dali ještě branku na 4:1 a to už bylo pro soupeře těžké.

I pro nás hráče je lepší hrát v této atmosféře

V porovnání s ostatními pardubickými derby posledních dvou sezón byla v tomto utkání jen tři vyloučení. Vnímal jste na hřišti, že to zatím byl z tohoto pohledu nejklidnější souboj?

Přikládám to tomu, že oba týmy chtěly hrát hlavně hokejbal, k emocím začalo docházet až za stavu, kdy jsme vedli o dva, tři góly a domácí to chtěli něčím zlomit… Do toho výborně pískali rozhodčí. Měli jsme víc vyloučení než soupeř, tak si snad sociální sítě tento týden malinko odpočinou (úsměv).

Pardubická derby patří k nejnavštěvovanějším zápasům CROSSDOCK Extraligy. Nyní v zimním počasí přišlo na utkání 173 diváků. Jak byste popsal atmosféru?

Řekl bych, že to je díky historii a vzdálenosti obou týmů nejsledovanější zápas v Extralize, proto tomu vždy odpovídají i návštěvnosti. Svítkov tím, že je po dlouhé době zpět v Extralize, jede stále na vlně „nadšení“ a atmosféru na domácích zápasech mají moc hezkou. I pro nás hráče je lepší hrát v této atmosféře.

V sobotu zakončíte podzimní část s Kladnem, které od vás v tabulce není daleko a můžete se mu přiblížit. S čím do posledního duelu podzimu půjdete?

Chtěli bychom bodovat a ten náš složitý podzim zakončit výhrou. Víme, proti komu hrajeme, známe kvality Kladna. U nich jsme ale odehráli dobrý zápas a minimálně bod jsme si měli odvézt. Snad navážeme na výkony z posledních kol a budeme úspěšní.