Vyšší ligy

V minulé sezóně si sedlo úplně všechno. Chceme ji zopakovat, hlásí Jan Bečka z Letohradu

Rok 2023 se nezadržitelně blíží ke konci. Právě rok s trojkou na konci byl pro celý letohradský klub historicky nejúspěšnějším! Mužský A tým Jelenů postoupil do finále Extraligy. Jak na úspěch vzpomíná Jan Bečka v klubovém rozhovoru pro SK Hokejbal Letohrad?

Na minulou sezónu vzpomínám moc rád

Honzo, Jeleni mají za sebou velice úspěšný rok 2023. V něm jsi byl součástí ještě jako junior historického titulu Vicemistrů Extraligy! Jak na předchozí sezónu vzpomínáš? Jak čtvrtfinále, tak semifinále jste vyhráli v prodloužení v 5. rozhodujících duelech. Pomohli k tomu i naši výborní fanoušci?

Na minulou sezónu vzpomínám moc rád. Tu sezónu si sedlo úplně všechno, co si sednout mělo. Cesta pro nás všechny byla o to hezčí, že jsme postoupili vždy až v pátém zápasu. Sice to bralo hodně sil, ale myslím, že radost z postupu byla vždy o to větší. Samozřejmě, že k tomu pomohli i naši úžasní fanoušci. V play-off bylo vždy narváno jak na tribunách, tak i okolo hřiště, a to se potom hraje samo.

Do další sezóny jste vkročili opět úspěšně. 3 zápasy, 9 bodů, co se ale potom stalo, že jste ztráceli body jako na běžícím páse, i když jste třeba předvedli lepší výkony, než soupeř?

Myslím si, že jsme si začali myslet, že se zápasy budou vyhrávat samy. Což jak jsme zjistili, tak určitě není. Naštěstí jsme se z toho jako tým dostali, pár věcí si vyříkali a už zase všechno šlapalo!

Jak říkáš. Tým se na konci podzimní části neuvěřitelně zvednul! Vykradl Kert Park, Kladno, doma uspěl proti silnému Svítkovu a vzestup ze 7. místa na průběžnou 4. příčku byl rázem na světě. Čím to?

Hodně se toho změnilo, jak přístup hráčů, tak i trenérů. Začali jsme být zase jedna velká parta, makali jsme jeden za druhého, jako tomu bylo i minulou sezónu a výsledky začaly zase přicházet.

Vraťme se o ještě o pár měsíců zpět, kdy jsi zakončil juniorskou kariéru Mistrovstvím světa U20 v Liberci. Jak na tento šampionát vzpomínáš? Po prvním utkání se vám zranil kapitán a Ty jsi převzal jeho „céčko“. Byla to pro Tebe hrdost?

Tak vzpomínám na něj rád, i když přímo po turnaji bych to asi hodnotil jinak, protože tým měl na víc. Teďka už se nad tím jen zasměji a rád zavzpomínám na chvilky s klukama, jelikož jsme měli dobrou partu a zápasy na tak velkém turnaji byly skvělým zážitkem. Samozřejmě, že to pro mě byla čest být kapitán. Sice bych možná radši, aby náš kapitán Mára Hroch dohrál turnaj a já nemusel platit další pokutu do kasy, ale to se prostě ve sportu stává a já si „céčko“ na dresu maximálně užil, přece jenom vést národní tým se nepoštěstí každý den.

Pro další rok, bych chtěl určitě minimálně zopakovat finále v Extralize

Na obránce jsi velice produktivní. Výbornými výkony sis řekl o premiérovou pozvánku do mužského A týmů reprezentace a po prvních dvou přípravných duelech 9. 12. 2023 na Slovensku sis připsal první bod za nahrávku i první gól! Jak bys zhodnotil přípravu a nové zkušenosti? Bylo vše náročnější?

Ano, bylo vše o dost náročnější, ještě proti naběhaným Slovákům. Škoda, že všichni Slováci nehrají jako Lajo (Lukáš Lajčiak pozn. red.), to bych si ty přípravné zápasy užil asi víc. Ale zkušenost to pro mě byla ohromná, zase mám pár věcí na kterých pracovat a jak například lépe řešit situace, při tak rychlém hokejbalu. Celkově ale doufám, že jsem trenéry zaujmul a budu mít šanci ještě bojovat dál o MS.

Pojďme zakončit rozhovor vyhlídkami pro blížící se rok 2024. Co bys v něm chtěl dokázat hokejbalově? Má tým znovu na takový úspěch, jako v předchozí sezóně a co reprezentace a MS ve Švýcarsku?

Pro další rok, bych chtěl určitě minimálně zopakovat finále v Extralize, protože náš tým na to má. Ve finále už pak můžeme zase pomýšlet o tu poslední metu výš. Jak už jsem říkal, doufám, že v seniorské reprezentaci ještě nějakou šanci dostanu, protože bych se rád porval o tu finální nominaci na MS.

Dovolte mi ještě vyjádřit velký dík všem našim fanouškům za jejich neustálou podporu a energii. Přeji vám klidné svátky, spoustu štěstí a zdraví v novém roce. Těším se na další skvělé momenty s vámi na tribunách!!!

Zdroj článku: SK Hokejbal Letohrad.