Vyšší ligy

Hráči to nakonec zvládli velmi dobře a ukázalo se, že sezónu od sezóny rostou víc a víc, neskrývá Tomáš Friml

Po historickém úspěchu zahájil Letohrad skvěle také další sezónu. Během podzimní části pak tým postihl výpadek, ale ještě před zimní přestávkou se vrátil zpět na vyšší příčku. Se čtvrtým místem je tak hlavní trenér Tomáš Friml spokojený, těší ho i brankářská dvojice nebo postupné zlepšování hráčů.

Tým ukázal velkou sílu, poslední tři zápasy se nám povedly herně i výsledkově

Pane trenére, do podzimní části jste vstoupili skvěle, poté tým potkal výpadek, ale ke konci podzimu jste se zase dostali na vítěznou vlnu a zimní přestávku trávíte na čtvrtém místě. Jaká byla tato část sezóny z Vašeho pohledu?

Podzimní část byla jak na houpačce. První tři zápasy se nám povedly bodově, ale od zápasu v Hostivaři se nám přestalo bodově dařit. I když jsme některá utkání odehráli dobře, tak nás potápěly velké individuální chyby a taky střelecká impotence. Nakonec ale tým ukázal velkou sílu a poslední tři zápasy se nám povedly jak herně, tak i výsledkově. Čtvrté místo po podzimu je nakonec tedy dobré.

V závěru podzimu vás chytla skvělá forma, když jste porazili tři silné týmy. Vítěznou sérii jste začali na hřišti Kert Parku. Nabudilo to pak mužstvo do závěrečných podzimních zápasů? Nebo co bylo tím důležitým bodem, že jste se v tabulce dostali výše?

Rozhodně nás to nabudilo, ale taky to bylo tím, že jsme si něco řekli a hráli víc uvolněně. Také jsme na sebe zbytečně nevyvíjeli takový tlak jako v předchozích zápasech a pomohl nám i návrat zraněných hráčů a hráčů, kteří se k nám připojili ke konci sezóny. Jedny z věcí byly také výborné rozbory soupeřů Filipa Červinky, to je takový hokejbalový fanatik po všech stránkách a vždy hráčům připraví velmi dobrý rozbor soupeřovy hry.

Před začátkem sezóny posílil mužstvo Antonín Křemenák, který vytvořil s Michalem Novákem silnou brankářskou dvojici. Jako jediní ze všech extraligových týmů máte oba gólmany ve statistikách v první desítce. Jak Vás to těší?

Rozhodně nás to těší. Oba brankáři pracují v tréninku velmi dobře, oba jsou soutěživí a je to na nich vidět, aby jeden ukázal, že je lepší než druhý. Hlavně jsou oba velmi dobří po lidské stránce, což je vždy dobré.

Někteří hráči měli loni velmi dobrou sezónu, zopakovat takové výkony je těžké

Kvalitní brankáři jsou pro tým základem, důležití jsou ale také hráči v poli. Soupeřům jste hodně hrozili v přesilových hrách, úspěšnost jejich využití máte přes třicet procent. Byla to jedna z vašich nejsilnějších stránek nebo byste ještě něco zmínil?

Máme kvalitní hráče, někteří se do toho dostávali trochu delší dobu a chvíli trvalo, než navázali na předchozí sezónu. To ale byli jen někteří hráči, kteří měli loni po osobní stránce velmi dobrou sezónu a zopakovat takové výkony je velmi těžké. Nakonec to ale zvládli velmi dobře a ukázalo se, že sezónu od sezóny rostou víc a víc. Přesilovky nám šly už loni, ve své režii je má Michal Kovář a nese to svoje ovoce.

Na začátku nového roku už týmům začínají zimní přípravy. Jakou máte naplánovanou pro letohradské hráče, bude součástí také herní příprava nebo hned vyběhnete do soutěžních zápasů?

Příprava začne 8. ledna, bude se trénovat třikrát týdně v tělocvičně a venku a taky budeme využívat prostory budovy jako každý rok. Jako přípravu budeme brát další kolo Českého poháru, který odehrajeme ve Svítkově. Jelikož sezóna začíná na konci února, tak tohle bude jediný zápas před mistrovskými zápasy.

Nyní se ještě pojďme ohlédnout za uplynulým rokem, který byl pro Vás velmi úspěšný. S Letohradem jste dosáhl historického klubového úspěchu, když jste se stali vicemistry Extraligy. Poté jste také získal individuální ocenění za trenéra roku. Na jaký moment nejvíce vzpomínáte?

Rozhodně nejvíc vzpomínám na play off, to byl opravdu veliký zážitek, na který každý budeme vzpomínat. Vyrovnané série, fantastičtí fanoušci, kteří hráče hnali po celou sezónu a gradovalo to v play off, tak dlouhý rozhodující zapas čtvrtfinále s Ústím. Byla to velká jízda, ale je to už za námi, teď je další sezóna a další výzva.