Vyšší ligy

Máme před sebou spoustu práce ve všech aspektech týmového výkonu, neskrývá David Heger

Hradec Králové bude do jarní části vstupovat z devátého místa, na pozice zajišťující postup do play off mu chybí tři body. Na jaro se připravuje od začátku ledna, absolvuje nejen společné tréninky, ale i individuální. Více prozradil hlavní trenér David Heger, který působí u týmu od letošní sezóny.

Úspěch v úvodu sezóny přičítám v první řadě k efektu nového impulzu

Pane trenére, před letošní sezónou jste se přesunul k hokejbalu z florbalu, kde jste několik let působil jako trenér. Jak došlo k Vašemu přestupu k hokejbalovému klubu v Hradci Králové?

Přechod z florbalu k hokejbalu je víceméně shoda náhod. Jednoho náhodného setkání s člověkem, který v hradeckém klubu dlouhá léta působil jako hráč. Klub po neúspěšné sezóně vyhodnotil rozvojové a výsledkové cíle a došel k závěru, že je potřeba změna. Po několika pohovorech jsme došli ke shodě a domluvili se na spolupráci. Pro mě osobně je to nový impulz. V Hradci jsem působil jako hráč a dlouhá léta jsem klub sledoval. A přišel čas vrátit klubu to, co mi v mládežnických kategoriích jako hráči dal.

Hokejbal jste dříve hrál, ale v roli trenéra jste u něho až nyní. Jaké jsou Vaše první zkušenosti v pozici hokejbalového trenéra? V čem jsou největší rozdíly oproti florbalu?

Je mnoho rozdílů mezi florbalem a hokejbalem. Pokud se nebudeme bavit o samotném sportu jako takovém, tak ty největší asi v celkové hráčské základně obou sportů a počet soutěží. Florbal za ty roky udělal veliký organizační posun jak po stránce metodického rozvoje, tak v oblasti marketingu a s tím spojené mediální podpoře, která dostala tento sport do podvědomí široké veřejnosti a samozřejmě přinesla do tohoto sportu více financí a možností k rozvoji. A má zkušenost? To, že se na této úrovni v některých týmech trénuje pouze dvakrát týdně, což pro mě bylo překvapení, které jsem nečekal.

Hradec Králové v minulé sezóně nezvládl play down, ale do podzimní části vstoupil skvěle a vyhrál tři utkání v řadě. Na co jste se v přípravě po Vašem příchodu zaměřovali?

V přípravě se nastavil model 3+1. Tři společné tréninkové jednotky plus jeden individuální. Zaměřili jsem se na rozvoj silových a rychlostních schopností/dovedností a samozřejmě, jak to tak bývá, když přijde nový trenér, na nové prvky v systémové hře. Hráči v rámci možností pracovali na maximum svých limitů. Úspěch v úvodu sezóny přičítám v první řadě k efektu nového impulzu potažmo nadšení. To nám na jednu stranu ukázalo, že v týmu je potenciál, na druhou stranu i to, že jen poctivá práce nás může udržet na vlně úspěchu a dovede nás k dosažení nastavených rozvojových a i výsledkových cílů pro tuto sezónu.

Musíme na sobě neustále pracovat a posouvat své limity

Po povedeném začátku sezóny přišla série proher a mužstvo se nyní nachází na devátém místě. Kde měl tým ještě mezery?

Tým je mladý, nezkušený, spousta zkušených hráčů po neúspěšné sezóně odešla a mladí hráči, kteří se se soutěží seznamují, přirozeně nejsou na takové úrovni, aby zkušenost dokázali nahradit. Stejně tak nově příchozí hráči z nižších soutěží. Nikdo z realizačního týmu neočekával, že v sezóně nebudeme mít výkonnostní a výsledkové výkyvy. Z mého pohledu je to přirozený vývoj nového začátku a celkového omlazení týmu. Máme před sebou spoustu práce ve všech aspektech týmového výkonu. Jsme na cestě.

Jarní část začíná už koncem února. Jak s týmem absolvujete přípravu? Máte naplánované také přípravné zápasy nebo vstoupíte hned do soutěžních soubojů?

Zimní příprava nám začala 2. ledna ve stejném modelu jako ta letní 3+1. Jsme v pozici, kdy si nemůžeme dovolit odpočívat. Musíme na sobě neustále pracovat a posouvat své limity tak, aby došlo ke zlepšení naší hry a dostavil se efekt v podobě výsledků. Před začátkem jarní části soutěže nás čekají přípravná utkání, což samozřejmě kvitujeme.

Od pozice zajišťující postup do play off vám chybí tři body. Věříte, že se dobře připravíte a dostane se do vyřazovacích bojů?

Výsledkovým cílem pro tuto sezónu je udržet extraligovou příslušnost. Účast v play off by byla samozřejmě skvělá a hráčům by to ukázalo, že pracovat se vyplácí, nicméně jsme nohama na zemi. V jarní části soutěže nás čeká spousta těžkých utkání. Musíme je jít zápas od zápasu a koukat jen na sebe a na konci základní části uvidíme, zda máme na to hrát v příští sezóně Extraligu, nebo zda nám sezóna neskončí po základní části.

Povede se Hradci Králové postoupit v jarní části sezóny 2023/24 do play off? Hlavní trenér David Heger (vpravo stojící) a jeho asistent Tomáš Kroupa (vlevo). Autor fotky: Petra Marková.