Vyšší ligy

Nasbírali jsme spoustu zkušeností, které se nám budou v dalších letech hodit, je přesvědčený Michal Novák

Rok 2023 se chýlí ke konci. Nejen extraligový A tým Jelenů v něm získal ohromné úspěchy. Nemalou zásluhu na neustálém zlepšování se letohradských hokejbalistů má i brankář Michal Novák. Přečtěte si klubový článek na našich stránkách v nezměněné podobě.

Náročné to bylo jistě pro všechny

Michale, Jeleni mají za sebou velice úspěšný rok 2023. Jak na předchozí sezónu vzpomínáš? Jak čtvrtfinále, tak semifinále jste vyhráli v prodloužení v 5. rozhodujících duelech. To muselo být hlavně pro brankáře vskutku náročné, že? (úsměv)

Náročné to bylo jistě pro všechny. Zároveň to bylo v mnoha ohledech nezapomenutelné. Už jen tím, že jsme dvakrát během play-off byli jeden gól od vyřazení. Nasbírali jsme spoustu zkušeností, které se nám budou hodit do dalších let. Osobně si z toho hlavně beru důležitost psychické odolnosti a důraz na koncentraci.

Do další sezóny jste vkročili opět úspěšně. Pak přišel výsledkový útlum, ale tým na konci podzimní části potvrdil svoji sílu, souhlasíš?

Zákonitě asi muselo nějaké to zaškobrtnutí přijít. Možná dobře, že jsme si to vyzkoušeli takto v podzimní části. Ale jsme zase o rok vyzrálejší. Před pár lety by nás tato špatná šňůra srazila na celou sezónu, teď jsme ji, věřím, dokázali zvrátit. Vše se ale hodnotí až po play-off, to je náš prvořadý cíl. Tam se ukáže, jakou sílu máme.

Hned po konci podzimní části jste si užili týmovou předvánoční rozlučku s rokem 2023. Jak na ní vzpomínáš? Bylo hezké vidět, že dorazil téměř celý tým a pochutnal si na kančím gulášku? (úsměv)

Rozlučka se nesla, až na drobné výjimky, v klidném duchu. Čím starší jsme, tím jsme asi zodpovědnější. Bylo super se ještě před Vánoci takhle týmově sejít, popovídat si nejen o hokejbale a něco vypít a sníst. Myslím, že mluvím za všechny, když řeknu, že postaráno o nás bylo královsky. Knedlo vepřo zelo bylo vynikající. Kuchaři Milunovi a všem, kteří se o nás starají, patří hluboká poklona.

Chci být týmu hlavně platný a hokejbalem se bavit

9. – 10. prosinec jsi navíc odcestoval s národním A týmem mužů do Žiliny, kde jsi prožil další část přípravy na Mistrovství světa. Jak soustředění a 3 přípravné zápasy hodnotíš? Chytalo se Ti dobře a patří šampionát ve Švýcarsku mezi Tvé hlavní cíle roku 2024?

Byl jsem rád za možnost zúčastnit se přípravných zápasů. Člověk se neporovnává s nejlepšími hokejbalisty, možná i světově, každý den. Zároveň bylo zajímavé srovnat nastavené mantinely rozhodčích ve slovenské Extralize se standardy českými. Osobně jsem se cítil docela dobře, i když na sobě musím ještě hodně zapracovat. Mistrovství světa ve Švýcarsku by bylo velice pěkným zakončením letošní sezóny, nicméně je společně s týmem Jelenů, mou prioritou až od února. Teď potřebuji dodělat státnice.

Po celou podzimní část si držíš dobré statistiky. Vytvořil si navíc novou dvojici s mladým ambiciózním Tondou Křemenákem. Vycházíte spolu dobře a je mezi vámi cítit zdravá konkurence? Letohrad má jednu z nejmladších dvojic v Extralize, přeci jenom Ti je stále jen 24 let a jemu 19. (úsměv)

Statistiky jsou hlavně týmová věc. Bez lidí před sebou bych nechytil nic. Kluci hrají dobře a od toho se vše odráží. Zároveň ano, díky Tondovi je v letohradském brankovišti docela živo. Co jsem ho za tento půl rok poznal, tak musím konstatovat, že je to super kluk a při současných výkonech bude do několika let jedním z nejlepších brankářů v Extralize. Musím si tedy dávat pozor, aby mi nepřerostl přes hlavu. (úsměv) A co se týče věku, nějak to neřeším. prakticky ve všech týmech chytají mladí brankáři. Ale trochu jsme se pousmál, když jsem si na soustředění seniorské reprezentace v Žilině mohl vybrat dres jako první, protože jsem byl ve svém věku z brankářů nejstarší. (úsměv)

Pojďme zakončit rozhovor vyhlídkami pro blížící se rok 2024. Co bys v něm chtěl dokázat hokejbalově? Má tým znovu na takový úspěch, jako v předchozí sezóně?

Důležitá bude kvalitní zimní příprava a dobrý start do jarní části. Pokud budeme všichni zdraví, tak věřím, že v play-off jsme schopní poprat se se všemi. No a kdyby to cinklo, tak paráda. Já osobně chci být týmu hlavně platný a tím nesmyslem s míčkem se dále bavit. A když by mě to zaválo až pod vrcholky Alp, tak budu moc rád.

Chtěl bych všem našim fanouškům a podporovatelům na závěr roku 2023 popřát, hlavně ať jsme všichni zdraví a ten náš sport nám přináší spoustu hezkého. A doufám, že se opět se všemi na jaře potkáme. Bez Vás by to nešlo! Hezké Vánoce a vše dobré do nového roku, Jeleni.

Zdroj článku: SK Hokejbal Letohrad.