Reprezentace

Chceme postoupit ze skupiny, hlásí před startem MS Masters Libor Komůrka

Již ve středu 7. září vypukne na Kladně a v Novém Strašecí ISBHF Mistrovství světa kategorie Masters. Jedním ze tří českých výběrů bude i ten nesoucí název Masters Czech Republic pod vedením Libora Komůrky z Přelouče. Právě on se v rozhovoru rozpovídal o blížícím se turnaji.

Na Mistrovství světa Masters 2022 na Kladně a v Novém Strašecí nastoupí celkem 3 české týmy. Mohl byste čtenářům webu hokejbal.cz vysvětlit, proč tomu tak je?

Tak je nutno říci, že v této kategorii je to jev obvyklý a myslím, že i správný. Například v roce 2016 stavěla Kanada na domácí akci tři týmy, kdy jeden byl repre výběr, druhý je vítěz tamní kvalifikace a pak místní výběr. Bylo to správné i ve vztahu k fanouškům. Myslím, že je dobře, že budeme schopni představit i naši veřejnosti více hráčů, kteří se hokejbalu věnují ve sportovně pokročilejším věku. Týmy ČR ve skupině A (Kladno) jsou pod vedením dua Jiří Mašík - Slavomír Švancar (Team Czech rep.) resp. Libora Smetany (Central Bohemia) a jsou složeny výhradně pro tento turnaj. Tým Libora Smetany by měl být složen převážně z hráčů působících na Kladně resp. ve středních Čechách. Jaké je však konkrétní složení obou týmů vám v tuhle chvíli neřeknu, to je spíše otázka na výše jmenované kluky.

Samozřejmě jsme si nemohli nevšimnout, že už delší dobu objíždíte turnaje a máte asi pevně dané jádro týmu, je to tak?

Náš tým již s obměnami funguje od roku 2014, pravidelně hrajeme na turnajích a jsme ustálená parta lidí. Něco podobného je třeba na Slovensku - Old Boys Slovakia. Tudíž i kádr pro tento turnaj vykrystalizoval tak nějak postupně, samozřejmě jsme jej doplnili o nové lidi. Budeme vystupovat pod názvem Czech Republic.

Kdo bude kapitánem vašeho týmu a máte i trenéra, který by vám udílel cenné rady během zápasů?

Funkci kapitána vykonává na turnajích již delší dobu Martin „Lamby“ Šmíd. Takže jsem mu při tvoření nominace sdělil, že je možné, že bude prvním kapitánem v historii, který nebude nominován (smích). O funkci trenéra bych nemluvil, spíše jsem se již na lavičku postavil ve funkci jakéhosi koordinátora týmu. (úsměv)

Tým Masters Czech Republic spolu působí na turnajích. Kapitánem bude zkušený obránce Martin Šmíd (vlevo stojící). Zdroj fotky: fcb TJ Snack Dobřany (turnaj Ledňáček).

Na obou hřištích bude k vidění parádní hokejbal

Jakou pozici v týmu zastáváte Vy? Už jste se vlastně představili jako jediný český tým na posledním ISBHF MS Masters na Bermudách. Jak na tento turnaj vzpomínáte?

To jsem trochu již odpověděl, mám navíc na starosti i agendu týmu. Zkrátka se již starám o to, aby se kluci vždy sešli a dobře si zahráli. Ano, na Bermudách jsme byli jediný tým. Asi je potřeba říci, že si turnaje a s tím spojené i Bermudy kluci finančně pokrývají sami. Proto jsme to brali i jako dobře prožitou dovolenou. Bohužel právě finanční náročnost zapříčinila to, že jsme na Bermudy jeli v okleštěné sestavě. Přesto jsme tam odehráli dobrý turnaj a vyrovnané zápasy. Troufnu si říci, že být tam v plné sestavě, mohli jsme z těžké skupiny i postoupit. Každopádně to byl neskutečný zážitek, atmosféra na těchto akcích je vždy velice přátelská a užili jsme si to!

Jak moc se těšíte? V jaké skupině vlastně nastoupíte a co si dáváte za cíl?

My hrajeme skupinu v Novém Strašecí a myslím, že i případný zápas čtvrtfinále bychom hráli ve „Strágu“, takže z tohoto hlediska se na Kladno těším, protože pokud se nám podaří dostat na Kladno, znamenalo by to, že bychom byli v semifinále, a to by byla bomba (smích). Já se přiznám, že jsem si přál, abychom odehráli skupinu v Novém Strašecí. Lidi tu hokejbalu rozumí, známe to tam a věřím, že nám tady fanoušci pomůžou. Ve skupině máme Velkou Británii, Řecko, Slovensko, USA a Kanadu. Cíl má asi všech 12 týmů stejný... stát se mistrem světa (smích). Ale vážně, nejsme sice potencionálními kandidáty na medaile, ale to neznamená, že budeme prodávat kůži lacino! Chceme postoupit ze skupiny, věřím, že na to máme a kdo ví, co se stane dál?

Chci pozvat fanoušky nejen na nás do Strašecí, ale i na Kladno. Nesmíme zapomínat, že na turnaji budou hrát i naše holky a ty je potřeba také podpořit. Na obou hřištích bude k vidění parádní hokejbal a myslím, že mnohé zaskočí, v jakém tempu dokáží hráči nad 40 let hrát! My jsme si užili Kanadu i Bermudy a tady se na to taky moc těšíme. Myslím, že diváky svou hrou nezklameme. Kluci si mákli na fyzičce a jsou připraveni na hřišti nechat všechno… a ještě něco navíc.