Různé

Coach It Easy: Jak pracují s mládeží v Letohradě? O tom promluvil zkušený gólman Michal Novák

Regionální seriál Coach It Easy se věnuje mládežnickým trenérům či lidem, kteří se starají o mládežnický rozkvět hokejbalu. V regionu Čechy Východ je velmi vidět SK Hokejbal Letohrad. Na čem si Letohrad zakládá podle místopředsedy Michala Nováka? Ten pracuje hlavně s gólmany.

Jsem rád, že se poslední roky počty dětí v nejmladších kategoriích pomalu zvyšují

Michale, v Letohradě máte několik mládežnických týmů od minipřípravky až po dorost. Přesto již delší dobu nemáte tým juniorů. Plánujete tento tým v budoucnu také zavést, nebo dáváte juniorům možnost ve 2. Lize či Extralize? Jste s počtem dětí v klubu spokojení?

Jsem rád, že se poslední roky počty dětí v nejmladších kategoriích pomalu zvyšují. Je to pro fungování klubu klíčová věc. Podobně jako ostatní kluby i my bojujeme s výpadkem některých kategorií. A ano, jde v tuto chvíli hlavně o juniory. Nicméně díky tomu se snažíme posouvat hráče do starších kategorií, kde mají větší prostor pro zlepšení. Vytvořili jsme, dle mého názoru, dobře fungující koncept B týmu, kam se vracejí staré tváře a přesouvají hráči, kteří by ročníkově spadali právě pod juniory.

Hokejbal v Letohradě stále roste, což je vidět v jeho úspěších. Na co jste se v posledních letech zaměřovali v přístupu k mládeži? Co je to hlavní, co musí hokejbalový tým mladým potenciálním hráčům nabízet? A snažíte si vychovávat budoucí hráče pro A tým?

Jsme rádi, že si jako klub udržujeme určitou kvalitu. Stále tu tak rostou potenciální reprezentanti a hráči pro extraligový A tým. U nejmladších kategorií nám jde hlavně o vztah ke sportu jako takovému. Neděláme tedy jen hokejbal, ale snažíme se využívat různé možnosti vedoucí k pohybovému rozvoji. Dále, pokud je to jen trochu možné a vhodné, posouváme mladší hráče vyzkoušet si starší kategorie. Za mě je také důležitá jistá standardizace toho, co v klubu děláme. Postupně se tak lépe snažíme propojovat práci v jednotlivých kategoriích. Ale i např. trenéři A týmu občas chodí na lavičku dorosteneckého týmu a dorost se část tréninků připravuje dohromady s B týmem.

Vy jste zkušeným gólmanem, který jistě má co říct k práci s brankáři. Máte v režii i speciální tréninky pro gólmany? Co musí muž za maskou mít? A je u dětí zájem stát se gólmanem? Jak toto řešíte?

Abych se přiznal, v tuto chvíli nemám pracovní kapacitu, abych se brankářům systematicky věnoval. Vedu spíše nepravidelné brankařské tréninky, brankáře sleduji a občas poradím. Každopádně jsem domluven s trenéry na hlavních věcech, které by po brankářích v běžném tréninku měli chtít. Jde nám hlavně o základní postavení, zapracování a pohyb v brankovišti. To hlavní ale, co by měl každý brankář mít, je chuť se zlepšovat a pracovat na sobě. Bez toho jsou všechny naše rady a tréninky zbytečné. Naštěstí se děti do brankoviště teď docela hrnou, tak věřím, že o brankáře nebude v Letohradě nouze.

Velkým plus pro klub je také stále více celorepublikově známější akce Veterán cup

Velkou sílu musíte mít i v trenérech, které musíte motivovat. Jak těžké je sehnat člověka, který by se chtěl věnovat mládežníkům v tom hokejbalovém prostředí?

Sehnat člověka, který po práci věnuje obrovské množství času výchově hokejbalistů, je náročné. Naštěstí máme v klubu stále velké množství srdcařů, kteří tento sport mají rádi a svůj volný čas mu věnují. Nicméně vychovat si jako klub dobrého trenéra je také těžká práce a na to bychom se teď měli soustředit nejvíce. Díky novému předsedovi cítím v klubu svěží vítr, který strhává docela dost lidí. Nejde jen o trenéry, ale hlavně o funkcionáře a lidi, co nezištně klubu pomáhají v technických věcech, opravách, přípravě na zápas atd. Těm patří velký dík.

Co pro to, aby hokejbal v Letohradě byl nadále úspěšný, děláte? Snažíte se vymýšlet stále nějaké nové zajímavé akce? Jak se snažíte konkurovat dalším sportovním oddílům ve vašem městě?

Pod vedením Ivy Janouškové velice dobře fungují už pár let náborové akce ve školách a školkách. Také se jako klub účastníme různých akcí jak v Letohradě, tak i v okolních městech. Mám na mysli hlavně dny dětí, charitativní běhy a jiné sportovní akce či události. Myslím si, že na velmi dobré úrovni máme i sociální sítě. Skrze ně máme, dle mého, poměrně velký dosah a probíhá na nich hlavní propagace klubu. Také jsme tuto sezonu rozjeli nové webové stránky a zavádíme společnou platformu pro fungování klubu v online prostředí. Díky podpoře města a dalších sponzorů dokážeme udržovat kvalitní areál, který nabízí skvělé zázemí. Bez toho, aby se děti měli kde převléknout, umýt se a po zápase si dát něco dobrého, by to nešlo. Velkým plus pro klub je také stále více celorepublikově známější akce Veterán cup, které se tu koná. Boj o děti je na malém městě velký, ale věřím, že se snažíme svou práci dělat poctivě a jak nejlépe umíme.