Vyšší ligy

Kometa byla loni bronzová! Kam bude Pavel Štefka se svým týmem mířit letos?

Kometa Polička v loňském ročníku 1. Ligy zažila vydařenou sezónu. Po podzimu byl východočeský celek pátý, ale v jarní části se vyhoupl na první příčku. V play off došel do semifinále, kde ho zastavil Svítkov. Jak si bronzové medaile váží Pavel Štefka a jak vidí letošní sezónu?

Ještěři hráli dobře, ale my jsme předváděli asi nejlepší zápasy jara

Trenére, vrátím se na chvíli do minulého ročníku. Podzim se vám moc nevyvedl, ale na jaře jste ovládli základní část divize Východ, navíc jste předváděli skvělé výkony. Měl jste před play off dobrý pocit?

To je pravda, na podzim jsme prohrávali vyrovnané zápasy o gól a ztráceli body doma, to se pak projeví v tabulce rychle. Jaro bylo o hodně lepší a zajistilo nám play off. Máš pravdu, výkony na jaře byly dobré a měli jsme i potřebné štěstí, které nám na podzim často chybělo. Play off je ale vždy úplně od nuly, tam papírové předpoklady neplatí. Navíc jsme soupeře vůbec neznali, takže jsme se těšili na zápasy, ale šance jsem osobně viděl 50 na 50.

Ve vyřazovací části jste porazili ve čtvrtfinále Ještěry z Ústí nad Labem, ale v semifinále jste nestačili na Svítkov. Byla z toho tedy bronzová medaile, jak si jí vážíte?

S celkovým třetím místem musíme být spokojeni. Ještěři hráli dobře, ale my jsme předváděli asi nejlepší zápasy jara. Potom nám moc neprospěla čtrnáctidenní pauza mezi sériemi a už jsme nějak nemohli najít tu pohodu ze čtvrtfinále, ale to je sport, Svítkov byl prostě v semifinále lepší. Třetí místo je potvrzením, že v posledních několika letech patříme k užší špičce 1. Ligy.

Letos budete třetí místo obhajovat, ale přeci jenom to bude o něco těžší. Čekají vás noví soupeři. Jak se na sezónu těšíte?

Těším se jako každý rok. KOVO Praha a Boleslav budou určitě velmi dobré týmy s vysokými ambicemi. KOVO sestoupilo z Extraligy a Mladá Boleslav má velmi šikovné mladé hráče, kteří svoje kvality už prokazují také v nejvyšší soutěži.

Kometa si v minulém ročníku došla pro bronzové medaile. Bude se Poličce dařit i v této sezóně? Zdroj fotky: SK Kometa Polička.

Jedním slovem úžasný

Jak zatím probíhala příprava na nový ročník 1. Ligy v Poličce? Uvidíme ve vašem dresu nové tváře?

Přípravu musíme přizpůsobovat podmínkám, většina hráčů v Poličce během pracovního týdne nebydlí. Máme možnost se scházet prakticky jen o víkendech a pro některé kluky není hokejbal úplnou prioritou, to je prostě fakt, který musíme brát tak, jak je. Trénujeme tedy spolu nepravidelně a každý se musí připravovat individuálně. A nové tváře určitě uvidíme, na střídavé starty k nám přijdou 4 mladí kluci ze Svítkova, kteří chtějí mít co největší herní vytížení a projevili zájem u nás hrát, patří k velkým talentům českého hokejbalu a jsme rádi, že nám pomůžou. Rádi bychom také vyzkoušeli dva mladíky od svitavských Sršňů, pro které by to mohla být motivace na sobě pracovat.

Vy jste také zlatým medailistou z Evropského poháru, který jste vyhrál s kategorií U20. Jaký to pro Vás byl zážitek?

Jedním slovem úžasný, práce s U20 je pro mě odměna za trenérskou práci v klubu. Měli jsme k dispozici skvělý tým, kluci vytvořili dobrou partu a byla z nich cítit pohoda a zdravá sebedůvěra. Většina hráčů hraje pravidelně nejvyšší mužské soutěže a bylo to znát. Myslím, že jsme vyhráli naprosto zaslouženě, předváděli jsme velmi dobré výkony.